Studenten UT maken betaalbare reality-bril

Dit bericht is geschreven door Ike Hoppenbrouwer op 02-jun-17

Het bekendste apparaat dat augmented reality biedt, is de HoloLens van Microsoft.

Op de UT in Enschede hebben studenten een betaalbare augmented-reality-bril bedacht die binnenkort op de markt verschijnt. Net als de google-cardboard, is de bril een bouwpakket van karton en kan je je smartphone gebruiken om de bril om te toveren naar een augmented-reality-bril.

Bij Eqib | TECH volgen wij technische ontwikkelingen en progressie op de voet. Wij delen deze bevindingen wekelijks in ons online netwerk. Deze week: ‘de Augmented-Reality-Bril’.

De bril geeft een augmented reality, oftewel een verbeterde realiteit. De term wordt meestal gebruikt voor technologie die digitale beelden plaatst over beelden van de werkelijkheid.

Op dit moment is de meest bekende augmented reality bril die van Microsoft: HoloLens. Met een augmented-reality-bril kan er op de huidige realiteit 3d beelden worden geprojecteerd. De mogelijkheden zijn eindeloos en de eerste gebruikers zijn dan ook heel erg enthousiast. De HoloLens heeft alleen één fors nadeel: de prijs. Voor de huidige versie van de HoloLens mag je zo’n 3.000 dollar (2.700 euro) gaan betalen. Voor een particulier is dit dus eigenlijk niet te betalen.

Om daar iets op te verzinnen hebben de studenten van het opgerichte bedrijf Aryzon iets bedacht. Het bedrijf opgericht door studenten Industrial Design Engineering van de Universiteit Twente. De lancering is de start van een crowdfundingcampagne op Kickstarter, waar mensen zich kunnen inschrijven voor een bril. In onderstaande afbeelding zit een link waarin te zien is hoe het product eruit ziet:

Augmented reality bril UT

 

 

 

 

 

De mensen die zich hebben ingeschreven krijgen kunnen, bij voldoende belangstelling, later dit jaar een bouwpakketje in de bus verwachten. Het bouwpakket vouw je zelf gemakkelijk in de juiste vorm en zo krijg je een doosje waar precies je smartphone in past.

Aryzon augmented-reality-bril Mogelijkheden
De bril van Aryzon kan veel: bewegende 3D-beelden in full colour afbeelden in een bestaande ruimte. Deze beelden kunnen ook nog eens van alle kanten worden bekeken en ook vergroten, verkleinen, draaien, openwerken enzovoort. Maar de écht complexe functies van de HoloLens zitten er niet op. Zo kun je met de HoloLens een ruimte afscannen en dan ziet het apparaat in welke richting de gebruiker kijkt. Bij deze bril lukt dat niet.

Met een prijs van €29,00 richt de AR-bril van Aryzon op een ander marktsegment. Zo kan een arts bijvoorbeeld in 3d uitleggen aan patiënten of familie  hoe de arts en zijn team een operatie gaan aanpakken. Ook zijn er mogelijkheden voor apps, games en webwinkels.

Bron: https://www.deingenieur.nl/artikel/studenten-brengen-betaalbare-augmented-reality


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *