Boeing presenteert: een ruimtehaven op 300.000 km afstand

Dit bericht is geschreven door Joost Olde Weghuis op 06-apr-17

Voor NASA is menselijke aanwezigheid rond Mars hét ultieme doel. Boeing presenteerde, in samenwerking met NASA, om die reden deze week een ruimtehaven dat als testomgeving voor een reis naar Mars moet dienen. De ruimtehaven, Deep Space Gateway genoemd, moet 300.000 km van de aarde ervaring op doen met een langdurig verblijf in de verre ruimte.

Afgelopen week toonde Boeing hoe de Deep Space Gateway eruit kan komen te zien. De ruimtehaven moet langdurig verblijven in de verre ruimte en moet daarbij technieken en methoden testen om mensen tegen gevaarlijke ruimtestraling te beschermen. Ook moet het zelfvoorzienend leren te zijn; de ruimtehaven moet leven in de ruimte zonder daarbij directe steun te krijgen vanaf de aarde. Daarnaast moet het ook leven-ondersteunende systemen testen die zuurstof en water produceren en wordt er getest of het Solar Electric Propulsion Systeem de ruimtehaven op zijn plaats houdt. Op deze manier wordt de maandenlange reis naar Mars beter beheersbaar en worden de risico’s verkleind.

Ruimtestation ISS
De gepresenteerde ruimtehaven lijkt op het ruimtestation ISS. Beiden kunnen vrachtmodules en ruimteschepen vastkoppelen, die vervolgens met de ruimtehaven één geheel vormen. Toch zit er één groot verschil tussen de Deep Space Gateway en ruimtestation ISS: ISS bevindt zich op 100 km van de aarde en de ruimtehaven van Boeing op zo’n 300.000 km van de aarde, dicht in de buurt van de maan.

Roadmap naar Mars
De Deep Space Gateway kan in vier missies opgebouwd worden met behulp van het Space Launch System (SLS) dat Boeing samen met NASA ontwikkelt. De Deep Space Gateway sluit nauw aan bij de plannen van NASA voor een reis naar Mars. Al eerder publiceerde NASA een roadmap voor een bemande missie naar Mars waarbij de grootste opgave was hoe de bemanning gedurende drie jaar veilig en gezond gehouden kon worden zonder een beroep te doen op de aarde. Om het Mars-doel te kunnen behalen had NASA een doelgerichte aanpak gepubliceerd.

Rond 2021
De Deep Space Gateway zou ergens rond het jaar 2021 – 2022 gereed zijn volgens optimistische schattingen. De draagraket kan een vracht van 130 ton meenemen waardoor dit voor NASA de meest krachtige draagraket ooit wordt. Naast de draagraket presenteerde Boeing ook een concept van het ruimteschip dat de reis naar Mars zou moeten maken.

Bron: De Ingenieur


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *