Dit is de vliegende auto van Airbus

Dit bericht is geschreven door Joost Olde Weghuis op 26-apr-17

Bij Eqib | TECH volgen wij technische ontwikkelingen en progressie op de voet. Wij delen deze bevindingen wekelijks in ons online netwerk. Deze week: de vliegende auto Pop.Up van Airbus.

Al sinds de begintijd van de auto en het vliegtuig bestaat de droom al van een vliegende auto. Nog steeds is een massadoorbraak ver weg. Ondertussen rijden we in zelfrijdende auto’s en wordt de drone steeds populairder. Airbus introduceert samen met ontwerpstudio Italdesign een combinatie van deze twee voor een vliegende auto: de Pop.Up. Het ontwerp zal in de toekomst verstopte wegen ontlasten en emissies helpen terug te dringen in grote steden.

Mobiele applicatie
Wanneer je in de Pop.Up zit, begint je reis door deze te plannen met een bijbehorende mobiele applicatie. Deze app stelt de beste route in voor de weg of via de lucht. Volgens de ontwerpers wordt de ruimte in de lucht en op de grond met dit ontwerp maximaal benut en wordt het aantal geparkeerde voertuigen op de grond geminimaliseerd.

Modulaire opbouw
De vliegende auto van Airbus heeft een modulaire opbouw en bestaat uit een luchtmodule met rotors, een wegmodule met wielen en een cabine voor de passagiers. De cabine is gemaakt om twee passagiers te vervoeren en is gemaakt met koolstofvezels versterkte kunststof. De Pop.Up is 2,6 m lang, 1,4 m hoog en 1,5 m breed.

Afhankelijk van of je wilt rijden via de weg of via de lucht is de capsule aan de weg- of luchtmodule te koppelen. De wegmodule bestaat uit vier elektrisch aangedreven wielen. De luchtmodule bestaat uit acht in paren van twee opgestelde, tegen elkaar indraaiende rotors. In wisselstations worden de weg- en luchtmodule ontkoppelt. Hier worden ook de accu’s van beide modules opgeladen.

Toekomstscenario
Wanneer dit toekomstscenario te realiseren is, is nog niet duidelijk. Wel zijn veel andere organisaties ook bezig met het realiseren van een vliegende auto. En ondertussen is het het Nederlandse bedrijf PAL-V al gelukt met het op de markt brengen van een vliegende auto.

Bron: De Ingenieur


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *