Pakket bezorgen met een drone

Dit bericht is geschreven door Joost Olde Weghuis op 10-jan-17

Drone, bezorgen, DPD, 7-Eleven, Techniek , Eqib

Bij Eqib | TECH volgen wij technische ontwikkelingen en progressie op de voet. Wij delen deze bevindingen wekelijks in ons online netwerk.
Deze week: De dronebezorgdienst.

Is dit toekomst muziek?
Nee, de Franse overheid heeft koeriersbedrijf DPD toestemming gegeven om in de Provence een dronebezorgdienst te starten. De Amerikaanse supermarktketen 7-Eleven en webwinkel Amazon kondigden ook nieuwe drone-initiatieven aan.

Het gaat in Frankrijk vooralsnog om een heel gerichte bezorgdienst: van de stad Saint-Maximin-La-SainteBeaume naar een afgelegen groep startups nabij Pourrières, op 15 km afstand. Gebruikers van de bezorgdienst leveren hun pakket af bij terminals aan de beide uiteinden van de route, aldus een bericht van de DPDGroup. Het maximumgewicht van een pakket is 3 kg. De drone haalt het pakket automatisch op en bezorgd het op de bestemming.

Look & Feel
De drone heeft een maximum snelheid van 30 km/h en een batterijcapaciteit voor 20 km, wat betekent dat hij na elke aflevering moet opladen. Hij vindt zijn weg met behulp van gps. Verder is de drone uitgerust met een streamende camera en een parachute om bij een storing toch veilig te kunnen landen. Meer over de DPD Group Drone klik hier.

7-Eleven
In de VS begint de supermarktketen 7-Eleven een dronebezorgdienst in de staat Nevada, aldus een bericht van PRNewswire. Een groep klanten rond de stad Reno kunnen via een app hun bestelling doen, die de drone vervolgens aflevert. De Australische startup Flirtey voert de bezorgdienst uit.

Hun hexacopter drone heeft een bijzondere manier van afleveren van zijn pakket: hij hangt op de bestemde plek in de lucht en zet de vracht via een lijn op de grond. Zo wordt voorkomen dat de drone bij het landen passanten zou kunnen bezeren.

Amazon
Afgelopen week maakte webwinkel Amazon een patent bekend dat het heeft verworven voor een zeppelin-achtig luchtvrachtschip dat hoog boven een stad komt te hangen en is voorzien van drones om op bestelling binnen enkele minuten pakketjes af te leveren, aldus een twitterbericht van CB Insights verslaggever Zoe Leavitt. In hoeverre Amazon serieus aan dit plan werkt is niet duidelijk. Het gebeurt wel meer dat bedrijven patenten verwerven over zaken waarmee ze geen verdere plannen hebben.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *