Hersenkrakers bij de Twente Science Quiz

Dit bericht is geschreven door Maaike Kok op 07-okt-16

Op vrijdag 30 september vond de Twente Science Quiz plaats in de Grote Kerk op de Oude Markt in Enschede. Tijdens deze zinderende avond werden 250 bezoekers uitgedaagd om 30 pittige vragen te beantwoorden. Voor het oplossen van deze vragen kwamen een uitgebreide algemene kennis en logisch redeneren goed van pas. Het doel van de avond was om scholieren, studenten en bewoners van Enschede een leuke avond te bezorgen en hen te inspireren over nieuwe ontwikkelingen in de wetenschap. Alle reden dus voor Eqib om zich als hoofdsponsor te verbinden aan dit evenement!
Valerio en Sacha Visser
De zeer geslaagde avond werd geleid door de quizmasters Valerio Zeno en Sascha Visser.

De bezoekers konden plaatsnemen in vier verschillende vakken. Het vak van Eqib werd aangevoerd door onze collega Joost Olde Weghuis. Uit ervaring als universitair student weet ik dat wetenschappelijk onderzoek soms behoorlijk complex kan zijn. Gelukkig was er daarom ook een profpanel van drie hoogleraren aanwezig om een haarfijne uitleg te geven bij iedere wetenschappelijke vraag. Tijdens de wetenschapsquiz werden er ook verschillende kleine live-experimenten verzorgd door studenten van Science on Tour, met onder andere een demonstratie van een vortex kanon.

Een vortex kanon produceert donut-vormige rookringen, waarbij een klein vortex kanon in staat is om bijvoorbeeld van een kleine afstand een kaars uit te blazen. Grotere vortex kanonnen kunnen van enkele tientallen meters afstand een muur van kartonnen dozen omver blazen.

De prijs van Eqib voor de Knapste Kop(pen) van Twente
Bij een quiz kan er natuurlijk ook iets gewonnen worden. De winnaar van de Twente Science Quiz (Edwin Dollekamp) heeft een op maat gemaakt carrièrecoachtraject ter waarde van €1500,- bij Eqib gewonnen.

De knapste kop van Twente 2016 - Twente Science Quiz

Voor alle deelnemers uit het hoogst scorende vak (het vak van Universiteit Twente) is een mooie coffee to mug beschikbaar gesteld en zal er een Lunch & Learn Skybox Session worden verzorgd door Eqib. Tijdens deze lunch staan workshops met verschillende thema’s centraal en natuurlijk wordt er ook gezorgd voor een heerlijke lunch. Winnaars, van harte gefeliciteerd!

De hersenkraker van Eqib
Ook kreeg Eqib als hoofdsponsor de kans om één van de hersenkrakers aan te leveren. De vraag van Eqib ging over de Mercatorprojectie, een wiskundige techniek ontwikkeld door de Belg Mercator in 1569. De Mercatorprojectie stelt voor om de wereld af te beelden op een plat oppervlak (zie figuur A), in plaats van de bolvorm die onze aarde echt heeft (zie figuur B).

Mercator Projectie                       Wereldbol Mercator

Figuur A                                                                                  Figuur B

Het nadeel van deze projectietechniek is dat de oppervlakte van bepaalde landen vervormd wordt, zodat de schijnbare oppervlakte groter is dan de werkelijke oppervlakte. In welk land zijn deze verhoudingen het meest extreem en welk land ziet er op de Mercatorprojectie dus veel groter uit dan dat het daadwerkelijk is? Er kan gekozen worden uit Ecuador, Spanje, India en Noorwegen. Weet u hierop het antwoord?

De Twente Science Quiz werd georganiseerd door KIVI Students Twente, in samenwerking met Universiteit Twente en EQIB.

Stay tuned voor een video impressie van deze zinderende avond!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *