Maakt Digital Light van Mercedes-Benz het verkeer veiliger?

Dit bericht is geschreven door Joost Olde Weghuis op 09-dec-16

Digital Light Verlichting van Mercedes

Bij Eqib | TECH volgen wij technische ontwikkelingen en progressie op de voet. Wij delen deze bevindingen wekelijks in ons online netwerk.

De Digital Light
De nieuwe lamp van Mercedes bestaat uit een miljoen microspiegeltjes die digitaal worden aangestuurd. En met die miljoen pixels kunnen ze elk denkbaar lichtpatroon vormen. Het licht voor de spiegels is afkomstig van krachtige ledlampen.

Automatisch aansturen van koplampen
De waarnemingen van de sensoren die toch al in de luxere modellen van Mercedes zitten, worden nu ook gebruikt om de koplampen aan te sturen.  Zo kan de radar andere weggebruikers, bijvoorbeeld fietsers waarnemen. Die worden door de software herkend en vervolgens krijgen de koplampen de opdracht de fietser extra uit te lichten om aanrijden te voorkomen. Mercedes claimt dat het licht zo wordt gericht, dat het niet in het gezicht van de tegemoetkomende fietser schijnt.

Digitale intelligentie
De lampen helpen de bestuurder ook bij wegafzettingen. De software zorgt er dan voor dat de koplampen strepen op de weg projecteren waarbinnen de auto veilig de wegafzetting kan passeren. De koplampen kunnen ook strepen op de weg projecteren om op te oriënteren.

Digital Light van Mercedes

 

 

 

 

 

Mercedes noemt daarnaast toepassingen zoals het projecteren van verkeersborden op de weg en het aangeven van een afslag die de automobilist moet nemen. De vraag is wel wat dit geprojecteerde licht toevoegt aan de meestal toch al zeer duidelijk reflecterende verkeersborden of het navigatiescherm in de auto.  In andere landen zijn verkeersborden niet altijd reflecterend en daar heeft de nieuwe koplamp wellicht meer nut.

Mercedes presenteerde het Digital Light afgelopen maand aan het publiek tijdens demonstratieritten in het donker. Het autobedrijf verwacht volgend jaar de eerste modellen met Digital Light uit te rusten, Zij het dan wel met een wat minder gedetailleerde uitvoering, namelijk één die hooguit 1024 pixels kan produceren.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *