‘Mixed reality-bril’: de toekomst voor bedrijven

Dit bericht is geschreven door Ike Hoppenbrouwer op 09-mei-17

Bij Eqib | TECH volgen wij technische ontwikkelingen en progressie op de voet. Wij delen deze bevindingen wekelijks in ons online netwerk. Deze week: ‘mixed virtual reality’. 

Virtual reality is booming en de mogelijkheden voor het toepassen worden ook steeds groter. Vaak wordt virtual reality geassocieerd met games, maar het kan ook ingezet worden door makelaars om klanten een virtuele rondleiding door een huis te geven. En nu neemt een van de eerste logistieke bedrijven in Nederland een virtual reality bril in gebruik. De zogenoemde ‘mixed reality-bril’ moet voor het bedrijf Montapacking een flinke efficiencyslag opleveren.

Momenteel moeten medewerkers van het bedrijf Montapacking de locaties van de producten uit het magazijn uit hun hoofd leren. Maar met de mixed virtual reality bril kan dat veel efficiënter: de Hololens van Microsoft trekt een streep zodat de route naar elk product duidelijk wordt. Ook wordt het betreffende rek waar het product ligt groen gekleurd. Iedereen, en dus ook elke nieuwkomer, kan er op deze manier zo heen lopen. Dit betekent een versnelling van het werkproces. De volgende stap is dat de producten die binnenkomen gescand worden door er met de Hololens naar te kijken. Die kan ieder product herkennen en zo hoeft er niet telkens naar een computer gelopen te worden door een medewerker. De kunstmatige intelligentie waarvan we nu gebruikmaken, aangebracht op de pols van de medewerker, is straks ook overbodig. De Hololens wordt de nieuwe personal assistent.

Holografische projecties
Begin 2015 presenteerde Microsoft de Hololens; een bril waardoor je levensechte, holografische projecties kunt zien in de werkelijke ruimte waar je je bevindt. Een belangrijk verschil met virtual reality, waarbij de werkelijkheid helemaal wegvalt. Met de Hololens op kun je bijvoorbeeld om de projecties heen lopen; de werkelijke en virtuele wereld vermengen zich met elkaar. Deze nieuwe technologie is naar verwachting in 2019 verkrijgbaar in de detailhandel.

Interactie
Steeds vaker wordt er in de logistieke sector gebruik gemaakt van nieuwe technologieën, zo ook met behulp van een reality bril. Het grote voordeel van de Microsoft Hololens is dat de bril de ruimte waarin de gebruiker zich bevindt, leest en begrijpt. Hij weet wat een bureau is en wat stoelen zijn. Met virtual reality zie je de werkelijkheid helemaal niet meer, maar met mixed reality maak je gebruik van de werkelijke omgeving, door er 3D-visualisaties in te plaatsen. Je blik is de aanwijzer, je hand fungeert als een soort muisknop door er gebaren mee te maken.

Waarschijnlijk zullen steeds meer organisaties deze stap volgen en wordt ‘mixed reality’ de toekomst in de logistieke sector.

Bron: EngineersOnline


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *