Een drone die passagiers kan vervoeren

Dit bericht is geschreven door Joost Olde Weghuis op 21-jun-17

Een vliegende drone die een passagier kan vervoeren; het klinkt als een super gaaf plan. Op de Geneva International Motor Show heeft vliegtuigbouwer Airbus het concept Vahana getoond. De drone kan met een app besteld worden en stijgt verticaal op en kan dankzij kantelende rotoren vervolgens vliegen als een vliegtuig.

Bij Eqib | TECH volgen wij technische ontwikkelingen en progressie op de voet. Wij delen deze bevindingen wekelijks in ons online netwerk. Deze week: de passagiersdrone. 

Taxi
Op dit moment doen verschillende bedrijven proeven met drones die pakketjes of pizza’s bezorgen. Dit is ook een logischer eerste stap voordat de drone personen gaat vervoeren. De ‘pakketjesdrone’ vliegt alleen ook nog steeds niet rond. Toch hebben grote bedrijven erg veel belangstelling voor vervoer via de drones. Airbus gaat gelijk nog een stap verder om het uitdagender te maken: het bedrijf is van plan mensen te vervoeren met een forse drone. Deze ‘Vahana’ zal gaan functioneren als taxi die via een applicatie op je mobiel eenvoudig te bestellen is.

De passagiersdrone moet als volgt gaan werken (wat ook te zien is in de bovenstaande video):

  • Je opent de app en geeft het tijdstip, de locatie en de bestemming aan waarop je opgehaald wilt worden
  • Je voert nog wat verdere details in en je rond de betaling af
  • Je loopt naar de dichtstbijzijnde ‘vertiport’; een plek waar de drones mogen landen
  • Je stapt in terwijl de besturing van de drone bezig is met de berekening van het optimale vliegplan
  • Nadat de drone volautomatische checks heeft uitgevoerd, stijg je op en brengt de drone je naar je bestemming

Klinkt ideaal, toch?

VTOL
Het Vahana-toestel van Airbus is een VTOL type: een ‘vertical takeoff and landing’ drone. Net als een helikopter stijgt hij verticaal op en op een veilige hoogte kantelen de rotoren en verandert de drone in een vliegtuig. Er zijn geen lange landingsbanen nodig door deze methode. Gelukkig maar, want in drukke steden is daar nauwelijks ruimte voor te vinden.

De Vahana is het vervoersmiddel van de toekomst: hoe gaaf is het dat de drone die we nu kennen als een kleine camera die foto’s en video kan maken binnen een aantal jaar is ‘getransformeerd’ naar een passagiersdrone? Toch zou het nog wel even kunnen duren voordat de drone rondvliegt. Het vervoersmiddel zal zich eerst moeten bewijzen voor pakketjes en pizza’s. Valt er dan een drone uit de lucht door een defect, dan vallen er tenminste niet gelijk doden.

Het zou kunnen dat de passagiersdrone al eerder in Dubai rondvliegen. De stad heeft al concrete plannen om aan het einde van dit jaar personen te vervoeren met drones. Dit project is een samenwerking met de Duitse bouwer van autonome luchtvaartuigen Volocopter. Naast deze drone is Airbus ook bezig met het realiseren van een vliegende auto.

Zie jij jezelf al vervoert worden door een drone?

Bron: De Ingenieur
Bron beeld: Airbus


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *