Twentse Robotvogel aan het werk in Canada

Dit bericht is geschreven door Marielle Lensink op 19-mei-17

Robotvogel - de Robird

De Nederlandse drone RoBird zal bij het Canadese vliegveld Edmonton International Airport dagelijks vogels weghouden bij vliegtuigen.

Bij Eqib | TECH volgen wij technische ontwikkelingen en progressie op de voet. Wij delen deze bevindingen wekelijks in ons online netwerk. Deze week: De Robird

What does it look like?
RoBird is een kleine drone die lijkt op een slechtvalk. Die gelijkenis is groot: De kleuren, het gewicht en de afmetingen zijn allemaal (bijna) natuurgetrouw. Dat is nodig, want de vogels die weggejaagd moeten worden zijn niet dom: ze hebben door of er een roofvogel in aantocht is of een drone, door te letten op vlieggedrag, uiterlijk en grootte.

Drukte in het luchtruim
Edmonton International is een van de grootste vliegvelden van Canada, dus de drone zal het druk krijgen als het alle vogels weg wil houden. Naast het verdrijven van vogels uit het luchtruim dient de RoBird ook als ontmoediging voor het broeden: vogels voelen zich niet veilig wanneer er constant een valk over het nest vliegt. Op die manier zullen er minder vogels in de buurt van het vliegveld komen, hoopt men. Omdat de RoBird een echte slechtvalk nabootst voelen vogels echt gevaar en zullen ze waarschijnlijk niet wennen aan de drone. Dat is bij andere verjagingstechnieken, zoals geluid, soms wel het geval. Daarnaast is de RoBird een diervriendelijke manier om vogels weg te jagen.

Van afstudeerproject tot volwaardig product
Nico Nijenhuis van het bedrijf Clear Flight Solutions, die de RoBird aanbiedt, sleutelde jarenlang aan de dronevogel. In die jaren probeerde hij en zijn collega’s vooral om het vlieggedrag met flapperende vleugels goed te krijgen. RoBird begon als een afstudeerproject voor Nijenhuis bij de Universiteit Twente in 2012 en Nijenhuis bracht de vogel van een prototype tot een volwaardig apparaat. Deze Twentse ontwikkeling gaat de internationale markt veroveren!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *