Snapchat meets hippe videobril

Dit bericht is geschreven door Joost Olde Weghuis op 11-okt-16

Snapchat bril - Spectacles

Bij Eqib | TECH volgen wij technische ontwikkelingen en progressie op de voet. Wij delen deze bevindingen wekelijks in ons online netwerk.

Snap, het moederbedrijf van de populaire social media-app Snapchat, komt binnenkort met de Spectacles. Dit is een bril die 10 seconden video kan opnemen en uploaden naar het web. Met de bril kun je vrienden laten zien wat je aan het doen bent.

De zonnebril heeft een hip ontwerp maar het meest bijzondere is dat in het montuur een camera verborgen zit. Die maakt met een druk op de knop (aan de zijkant van het montuur) videobeelden van maximaal 10 seconden lang vanuit het perspectief van de drager. De bril stuurt de beelden draadloos naar de smartphone van de gebruiker, die de video vervolgens upload naar het internet. Daar wordt hij op Snapchat gedeeld met de volgers van de gebruiker.

Jonge doelgroep
Snapchat is een social media-app, die erg populair is onder een vooral jonge doelgroep. Het begon een paar jaar terug met het concept dat gebruikers korte berichten met een foto naar elkaar konden sturen, met als meest opvallende eigenschap dat elk berichtje zichzelf na een paar seconden vernietigde. Dit klinkt onhandig, maar het gaf gebruikers de mogelijkheid om ervaringen met elkaar te delen, zonder tot in lengte van dagen nog last te hebben van eventuele compromitterende foto’s. Denk bijvoorbeeld aan foto’s van een dronken studentenfeestje, die nog jarenlang in Google te vinden zijn – niet geweldig op het moment dat je solliciteert.

Bijzondere beelden
De camera die aan boord zit van de bril kan bijzondere beelden maken. Hij heeft een beeldhoek van ongeveer 115 graden en de beelden die hij produceert zijn rond. Volgens de makers levert dit beelden op die dichter in de buurt komen van de menselijke blik. Hoe de cirkelvormige beelden overkomen op schermpjes die nog steeds rechthoekig zijn, zal nog moeten blijken.

Alles vastleggen
De Spectacles-bril van Snap past binnen de lifelogging-beweging: mensen die het leuk vinden om alles wat ze doen vast te leggen in beelden en te delen met vrienden en bekenden. Aspecten daarvan zitten ook al in sociale media, zoals Facebook, Twitter en Instagram, die mensen gebruiken om te zien wat anderen aan het doen zijn. De introductie van de videobril roept ook vragen op. Je kunt je afvragen wie hier op zit te wachten; het is zeer de vraag of dit een commercieel succes kan worden (de bril gaat in de VS 130 dollar kosten, in euro’s komt dat neer op 115 Euro). Belangrijker zijn de privacy-aspecten: vinden mensen het wel oké als ze ongevraagd gefilmd worden? Een paar jaar terug bracht Google de Glass op de markt en die flopte onder meer door scherpe kritiek dat de Google Glass-dragers de privacy van mensen zouden schenden. Dat apparaatje maakte video-opnames zonder dat dat van buitenaf goed te zien was. Daarin is de Spectacles wat duidelijker; als die aan het filmen is, brandt een fel lampje.

Miljoenen gebruikers
Wie trouwens denkt dat Snapchat een flauwe app is die alleen verveelde pubers kan bekoren, wordt gelogenstraft met de cijfers van het bedrijf. Volgens Snapchat zit van de smartphonegebruikers in de VS tussen de 13 en 34 jaar oud, ruim 60 % op Snapchat. Dat levert dagelijks 150 miljoen unieke gebruikers op, wereldwijd, die tussen de filmpjes van anderen door video’s van adverteerders te zien krijgen. Hoewel Snap op dit businessmodel nog geen dikke winsten draait, kijken andere bedrijven wel jaloers naar het in Los Angeles gevestigde jonge bedrijf. Dat blijkt ook uit de poging die Facebook al in 2013 deed om het bedrijf over te nemen voor, naar verluidt, 3 miljard dollar (2,7 miljard euro). Snapchat bedankte hier destijds vriendelijk voor.

Lees verder in het  achtergrondartikel ‘Snapchat Releases First Hardware Product, Spectacles’ van de Wall Street Journal.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *