Te koop: vliegende auto voor een half miljoen euro

Dit bericht is geschreven door Joost Olde Weghuis op 15-feb-17

Bij Eqib | TECH volgen wij technische ontwikkelingen en progressie op de voet. Wij delen deze bevindingen wekelijks in ons online netwerk. Deze week: de vliegende auto. 

De afgelopen zeventien jaar was het Nederlandse bedrijf PAL-V (Personal Air and Land Vehicle) druk bezig met het ontwikkelen van een ‘vliegende auto’. En nu is het eindelijk zo ver: de orderboeken voor een productieversie zijn eindelijk geopend! Je kunt nu voor €299.000 een Liberty Sport bestellen en voor twee ton meer is de luxueuze, gelimiteerde en de volledig naar jouw wens aangepaste Liberty Pioneer helemaal van jou.

De vliegende auto is een driewieler en is tegelijkertijd een gyrokopter. Wanneer je op de weg rijdt, kun je hem gebruiken als een gewone auto waarbij de motor het voorwiel aandrijft. De maximale snelheid is 180 km/h. Bovenop de auto zijn de bladen van de hefschroef ingevouwen tijdens het rijden. Het staartstuk rust op de achterkant en de achterste propeller is ook ingeklapt.

Van auto naar helikopter
Wil je gaan vliegen? Dan moet je eerst tot stilstand komen, waarna de auto binnen 5 à 10 minuten kan transformeren. De motor schakelt over en drijft niet de wielen aan, maar de propeller aan de achterkant van het voertuig. Wanneer je eenmaal gestart bent, geeft deze propeller het voertuig voldoende snelheid zodat je kan vliegen met behulp van de hefschroef. De gyrocopter heeft wel een startbaan nodig van maximaal 180 meter, maar landen lukt op een veel korter stuk. In de lucht kun je tot een snelheid vliegen van maximaal 180 km/h en de kruissnelheid is 140 km/h. De PAL-V heeft daarmee een bereik van 400 km in de lucht.

De combinatie van een duwpropeller en een hefschroef worden gebruikt in het model. De duwpropeller geeft de auto snelheid, hierdoor gaat de hefschroef draaien en dit zorgt weer voor de lift van het voertuig. Als de motor uitvalt tijdens het vliegen, blijft er voldoende snelheid over om de hefschroefbladen rond te draaien en is er nog steeds lift, zodat de landing kan worden ingezet.

Wijzigingen aan het prototype
Het idee voor een soortgelijke gyrokopter bestaat al bijna een eeuw. Een aantal jaar geleden had het bedrijf PAL-V ook al een prototype gepresenteerd, waarmee het ook de publiciteit haalde. Dat model leek heel erg op de twee modellen die ze zojuist gepresenteerd hebben. Belangrijke wijzigingen zijn dat de twee mensen die aan boord van het voertuig zitten niet meer achter elkaar zitten, maar naast elkaar. Ook zat er een wankelmotor in het prototype, maar daar heeft het bedrijf nu van afgezien aangezien het niet lukte om deze te laten voldoen aan de emissienormen.

Files vermijden
De vliegende auto biedt het beste van twee werelden aan: je kunt al rijdend iedere plek bereiken en als je een file tegenkomt kun je al vliegend verder. De PAL-V is wel alleen bereikbaar voor de welgestelden, aangezien de kosten voor het maken van het voertuig erg hoog liggen. Bovendien zou het ook niet voordelig zijn als iedereen in staat was om in een gyrokopter te rijden. Dan zouden er ook files in de lucht kunnen ontstaan en dat is nou net wat het voertuig probeert te vermijden.

Momenteel is de procedure om goedkeuring te krijgen voor het voertuig gestart. Het is namelijk belangrijk dat het voertuig aan alle eisen voldoet die gelden voor een voertuig op de weg én voor een licht vliegtuig. De verwachting is dat de eerste vliegende auto’s in  2018 worden afgeleverd.


Eén reactie op “Te koop: vliegende auto voor een half miljoen euro”

  1. Het toestel liet even op zich wachten, maar ik kan niet wachten om de eerste modellen echt te zien vliegen/rijden. Benieuwd hoe deze ontwikkeling/trend zich voortzet… Leuk artikel! Fenneke Krens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *