‘Wij hebben gemaakt wat niemand is gelukt’

Dit bericht is geschreven door Maaike Kok op 20-apr-17

Vier ingenieurs zijn erin geslaagd om een product te ontwerpen dat de verspreiding van schadelijke stoffen vermindert: het RRR Seal. Het product helpt bedrijven aan de nieuwe milieunormen te voldoen. In het jaar 2019 moeten namelijk alle compressoren en afsluiters gas-en vloeistof dicht zijn in de olie-, chemie-, en voedingsmiddelenindustrie. Multinationals zijn zeer geïnteresseerd in het product dat hen helpt om de lekkende compressoren, pompen en afsluiters helemaal lekdicht te krijgen.

Nieuwe regels
De olie-, chemie- en voedingsmiddelenindustrie kampt met een probleem: in het jaar 2019 moeten alle compressoren en afsluiters gas- en vloeistof dicht zijn. Als eerste gaan de nieuwe regels gelden in Nederland. Alleen in Nederland al zijn er duizenden afdichtingen die moeten worden aangepakt volgens de nieuwe milieunormen. Het gaat om alle installaties in Nederland met heen-en-weergaande assen die lekdicht moeten zijn. Wat er in die industrieën momenteel naar buiten lekt, zijn gevaarlijke stoffen als benzeen, tolueen, xyleen en ethylbenzeen. Tot nu toe is het nog niemand gelukt om de lekkende compressoren, pompen en afsluiters helemaal lekdicht te krijgen om het milieu te beschermen en om de gezondheid van mensen die hun werk doen in de buurt van zulke machines te beschermen.

RRR Seal
Robby Palmberg, Jan Alkema, Eric van Beek en Harry Wierenga (TBVB Engineering & Construction Services) is het nu toch gelukt om een product te ontwikkelen dat compressoren en afsluiters helemaal lekdicht krijgt. De ingenieurs hebben patent aangevraagd op het RRR Seal. Dit apparaat kan geplaatst worden in compressoren, pompen en afsluiters ter vervanging van de huidige afdichtingen. Het apparaat is ook al uitvoerig getest: na tienduizenden draaiuren was er nog steeds geen enkele lekkage te zien. De uitvinding van het product trekt veel aandacht en dat is logisch, want het is het eerste apparaat dat bedrijven aan de nieuwe regelgeving kan laten voldoen.

 

 

 

 

 

 

De vier ingenieurs zijn ervan overtuigd dat het een doorbraak van formaat kan zijn. “Wij hebben gemaakt wat niemand is gelukt, ook de grote multinationals niet”, vertelt Wierenga aan Dagblad van het Noorden. De mannen hebben veel ervaring in de wereld van olie en gas en zagen zelf dat de huidige situatie niet acceptabel is. Ze zijn het niet eens met organisaties die het niet zo nauw nemen met de gezondheid van hun medewerkers.

Het RRR Seal is gemaakt met een uitgekiende manier om koelen smeerkanalen in het RRR Seal te integreren. Dit zorgt voor de lange, onderhoudsvrije en lekdichte werking. Ook de tot op de micrometer nauwkeurig gedraaide as en behuizing in combinatie met de speciale manier waarop die geslepen zijn, zorgen ervoor dat het resultaat behaalt wordt.

Uitvoering
Om er zeker van te zijn dat het goed gebeurd, willen de ingenieurs zelf de installatie van de RRR Seals uitvoeren. En natuurlijk moet het apparaat eerst in productie gebracht worden. De ingenieurs zijn nog zoekende naar bedrijven die willen samenwerken om het product verder te optimaliseren en hun ervaring met hen te delen.

Bron: Dagblad van het Noorden


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *