Zelf je telefoon opladen door te wandelen

Dit bericht is geschreven door Ike Hoppenbrouwer op 05-sep-17

Even een rustige wandeling maken en binnen no time is je mobiel opgeladen: met deze voetprothese is het in de toekomst mogelijk! Met dit systeem kan bewegingsenergie omgezet worden in elektriciteit. Bij het Karslruher Institut für Technologie zijn onderzoekers bezig met systemen die lichaamsenergie in stroom omzetten. Mobiele apparaten als smartphones, smart watches en bloeddrukmeters kunnen zo opgeladen worden tijdens bijvoorbeeld het wandelen.

Om ervoor te zorgen dat je je telefoon kunt opladen door te wandelen, is het belangrijk dat de stroomopwekking geen krachtinspanning vereist. Het onderzoeksteam in Karlsruhe heeft hiervoor twee systemen ontwikkeld die aan deze eis voldoen.

Vloeistof kussen
Een van deze systemen maakt gebruik van het lichaamsgewicht bij het wandelen. Met vloeistof gevulde kussentjes worden aangebracht onder de hiel en de bal van de voet. De olie in de slang wordt door het wandelen op en neer gepompt. Een kleine zuiger wordt aangedreven die op zijn beurt weer een generator aandrijft. Dit systeem is door het onderzoeksteam als eerste getest in een voetprothese. Het kan ook worden toegepast in bijvoorbeeld een schoen om een stappenteller te voorzien van stroom.

Horloge
Het tweede systeem kan gedragen worden als een horloge. Bij Karslruher Institut für Technologie is er gekeken naar de techniek van een automatisch horloge. Bij een normaal horloge wordt de energie opgeslagen door een traagheid die een veer spant. Bij dit horloge is er een inductiemotor actief waar gebruik wordt gemaakt van een spoel. Door onrustige armbewegingen is het echter lastig om deze om te zetten naar een gelijkmatige beweging om een generator aan te drijven.

Op dit moment heeft het nog niet genoeg vermogen (op dit moment 2,2 mW) om iets te voeden of op te laden, maar hier wordt aan gewerkt. De onderzoekers hopen eind 2017 een krachtiger versie te kunnen tonen en wellicht later op de markt te kunnen brengen.

Bron: Engineersonline.nl

Bron foto: KIT/ Andreas Keller met dank aan Kunzberg


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *