De eerste maanden van Michelle als IT Recruiter bij Eqib

17 april 2018

Met mijn diploma Facility Management op zak, stond ik een aantal maanden geleden voor een grote nieuwe uitdaging: ‘de arbeidsmarkt’. Veel vragen kwamen op dat moment bij mij in mijn hoofd: ‘Wat vind ik nou echt leuk om te doen?’ ‘Waar word ik gelukkig van?’ ‘Waar ben ik eigenlijk goed in?’ Gelukkig wist ik door een aantal stages die ik tijdens mijn studie had gedaan en mijn huidige bijbaan wat ik wel en wat ik juist niet zoek in een baan. Zelf vind ik het belangrijk om te werken met en voor mensen bij een ambitieuze, informele organisatie waar persoonlijke aandacht ‘normaal’ is.

Hoe ik in contact kwam met Eqib

Een vriendin gaf mij de tip om mijn cv op nationale vacaturebank te zetten. Zo gezegd, zo gedaan. Op dat moment wist ik nog niet dat dit zo’n positief effect zou hebben. Binnen twee dagen had ik vier telefoontjes ontvangen met een uitnodiging voor een gesprek. Wat leuk! Ik had een interessant gesprek gehad met Joost (Directeur Techniek) en Rhiana (Senior IT Recruiter) van Eqib en ik voelde mij eigenlijk vanaf het eerste moment meer dan welkom in het team. Na het gesprek betrapte ik mezelf erop dat er continue een glimlach op mijn gezicht verscheen, zodra ik terugdacht aan het gesprek. Het was voor mij dus al vrij snel duidelijk: Eqib is de organisatie waar ik aan het werk wil. Eqib straalt voor mij enthousiasme, betrokkenheid en vooral echtheid uit. Met plezier heb ik mijn contract ondertekend waar bij de functietitel ‘IT Recruiter’ stond.

Zo ging mijn eerste werkweek

Mijn eerste werkweek bij Eqib bestond uit twee dagen: donderdag en vrijdag. Een korte eerste werkweek, maar ik kon het weekend goed gebruiken. Door alle leuke en interessante nieuwe indrukken van de eerste twee dagen en kennismakingen met alle collega’s ging ik moe, maar voldaan het eerste weekend in. Op maandag ging ik weer met plezier richting kantoor. Het echte werk kon beginnen! Samen met collega’s intakegesprekken voeren met interessante kandidaten, meegaan naar mijn eerste bezoeken bij de klant en mezelf omtoveren tot een ware LinkedIn expert. Daarnaast heb ik mezelf moeten onderdompelen in de wereld van IT, want ik ben natuurlijk niet voor niks IT Recruiter.

Nu vraag je je waarschijnlijk af waarom iemand met een Facility Management achtergrond voor de functie IT Recruiter kiest en dat ga ik je uitleggen. Ik ben iemand die graag de juiste mensen met elkaar wil verbinden. Ik krijg veel energie van het ontdekken van de juiste match. Daarnaast heb ik voor het IT-vakgebied gekozen, gezien de uitdaging die ik daarin zie qua werving & selectie. Ik merk dat het IT-vakgebied een andere manier van Recruitment met zich meebrengt. De vraag en het aanbod in deze markt is niet evenredig. Rhiana vertelt mij dat het bij ons (IT) ‘uitzonderlijk’ is om sollicitaties binnen te krijgen, in tegenstelling tot andere markten. Hunten (proactief zoeken naar kandidaten) is een groot onderdeel van mijn job als IT Recruiter en het maakt mijn werk extra uitdagend. Onder begeleiding van mijn directe collega Rhiana ontdek ik veel nieuwe termen van het vakgebied. Van haar IT expertise leer ik echt ontzettend veel.

Dit zijn mijn werkzaamheden

Na een klantbezoek samen met mijn collega Rhiana is mijn eerste eigen vacature een feit; hoe gaaf is dat! Een eigen vacature houdt in dat ik het wervingstraject van A tot Z mag uitvoeren. Nadat ik een wervende (en hopelijk pakkende) vacaturetekst heb opgesteld samen met de marketingafdeling, word de vacature online gezet. Nu is het tijd om op zoek te gaan naar kandidaten die voldoen aan de wensen van de klant. Ik kijk in ons eigen uitgebreide netwerkbestand, maar ook op verschillende online vacaturebanken. Interessante kandidaten nodig ik uit voor intakegesprekken. Naderhand evalueer ik de gesprekken met collega’s en na overleg mag ik bepalen wie ik ga voorstellen aan de opdrachtgever. Daarna is het aan de opdrachtgever om te bepalen wie bij de organisatie wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Nadat ik kandidaten heb gesproken voor intakegesprekken, houd ik nauw contact met ze. Dat vind ik een leuk onderdeel van mijn job: een sparringpartner vormen voor de kandidaten en meedenken over de mogelijkheden. Mogelijkheden in de zin van verschillende functies, waar ligt de ambitie van de kandidaat en in welke functie worden ze gelukkig. Ik merk dat ik daar energie van krijg.

Naast het nauwe contact met kandidaten, heb ik dat ook met opdrachtgevers. Meedenken met opdrachtgevers, overleggen over voorgestelde kandidaten en feedback opnemen na gesprekken zijn tevens dagelijkse werkzaamheden voor mij. Buiten mijn recruitmentwerkzaamheden pak ik ook andere zaken op, waaronder samenwerkingen met Student Partners (studieverenigingen). Eqib heeft met verschillende studieverenigingen samenwerkingen, om op deze manier in contact te komen met young professionals. Via deze weg geven wij regelmatig workshops en trainingen aan studenten, zodat zij beter voorbereid zijn op de arbeidsmarkt. Ik mag IT-studieverenigingen benaderen en gesprekken met hen aangaan om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen en op welke manier. Ik ben natuurlijk zelf net afgestudeerd en merk dat ik goed kan levelen met de studenten.

De ups en downs van mijn werk

In mijn eerste maanden heb ik successen gevierd, maar ben ik ook tegen minder leuke dingen van mijn werk aangelopen. Wat ik als successen heb ervaren is het vinden van ambitieuze kandidaten, het voeren van interessante gesprekken en het feit dat mijn kandidaten ver komen in verschillende procedures. Verder heb ik ook meegezocht naar kandidaten voor procedures van collega’s. Samen met hen vier ik dan het succes dat wij een goede match hebben gevonden tussen kandidaat en werkgever. Helaas valt de keuze van kandidaten soms ook op het laatste moment op een andere baan. Dat is jammer, maar hoort ook bij het recruitmentvak. Het belangrijkste is uiteindelijk dat de kandidaat een baan vind die volledig aansluit op zijn/haar wensen en behoeftes.

Ik heb mijn plek binnen het team al aardig kunnen vinden. Ik heb het heel erg naar mijn zin en kijk met veel plezier terug op mijn eerste twee maanden bij Eqib als IT Recruiter. Met 100% overtuiging kan ik zeggen dat ik een leuke en afwisselende baan heb. Iedere ochtend ga ik met plezier naar kantoor om samen met collega’s een nieuwe dag te beginnen. Ik ben blij met alles wat ik de afgelopen twee maanden al heb mogen leren, maar kijk ook uit naar de komende periode om nóg veel meer te leren van het recruitmentvak en ik heb veel zin om mijn verder te verdiepen in de IT wereld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Al bijna 20 jaar jouw HR Business Partner

Wil jij meer weten?

Neem contact met ons op.

Hengelo
Hazenweg 60
7556 BM Hengelo
Routebeschrijving
074 349 40 74

Deventer
Keulenstraat 21
7418 ET Deventer
Routebeschrijving
074 349 40 74

Zwolle
Grote Voort 207
8041 BK Zwolle
Routebeschrijving
074 349 40 74

Contact