De mogelijkheden van IoT, real-time sensordata en securityDe mogelijkheden van Internet of Things, real-time sensordata en security21 februari 2018

The Internet of Things (IoT) is de laatste jaren een veelbelovende ontwikkeling op IT gebied geweest en zal zich de komende tijd ook steeds verder gaan ontwikkelen. Door het verbinden van apparaten met internet om gegevens te kunnen uitwisselen, kunnen er veel nieuwe inzichten worden verkregen en dat biedt oneindig veel mogelijkheden. Rhiana Petersen schreef een blog over haar kijk op de mogelijkheden van IoT, real-time sensordata en security. 

Internet of Things

IoT is een technologisch feit waar jij en ik dagelijks mee in aanraking komen én heel veel voordelen van ondervinden. Of het nu gaat om slimme thermostaten (waar ik persoonlijk groot fan van ben, aangezien ik thuiskomen in een opgewarmd huis heerlijk vind), sporthorloges en alle sensoren die daarin verwerkt zijn, zelfrijdende auto’s, track-and-trace systemen of slimme verlichting: IoT is overal om ons heen en ontwikkelt zich in een rap tempo.

Geschreven door:


Rhiana Petersen
Senior IT Recruiter

074 349 40 74
e: r.petersen@eqib.nl

Toegevoegde waarde

Waar ik zelf IoT in het bijzonder interessant vind, is de daadwerkelijke toegevoegde waarde die het kan geven en de invloed die het kan hebben op ons leven. Als je bijvoorbeeld kijkt naar E-Health oplossingen, kun je denken aan vloersensoren ten behoeve van ouderenzorg in het kader van valdetectie of adequaat medicijngebruik, robotica en domotica binnen de zorg. In de komende jaren zijn er ook nog ontzettend veel connected devices in opmars. En dan hebben we het nog niet eens over de cruciale rol van IoT binnen de gezonheidszorg en het belang van IoT en (draadloos) verbonden apparaten. 

IoT speelt ook een steeds crucialere rol op het gebied van beveiliging en veiligheid en is in mijn ogen in dat gebied duidelijk van toegevoegde waarde. Beveiliging en veiligheid zijn domeinen waarbinnen IoT, sensoren en real-time gegenereerde data inmiddels van levensbelang is. Een voorbeeld dat bij ons allemaal tot de verbeelding spreekt en niet onbekend is, is bijvoorbeeld toegangscontrole met gezichtsherkenning of biometrische data zoals een irisscan of vingerafdruk.

De toegevoegde waarde die IoT heeft in het kader van veiligere omgevingen is wellicht minder bekend. Smart Cities zijn hier een voorbeeld van. Dit zijn steden waar IoT-transformaties plaatsvinden op bijvoorbeeld het gebied van openbaar vervoer, weggebruik, het legen van prullenbakken, bezoekersaantallen op evenementen etc. Dit is ook weer door te vertalen naar het creëren van veiligere omgevingen wanneer de immense hoeveelheid camera’s die reeds in het openbaar actief zijn worden gecombineerd met sensoren. 

Software-oplossingen gericht op slim cameratoezicht, waarbij sensoren geweerschoten herkennen, een roep om hulp, opstootjes en/of een geluidsgolvenanalyse geautomatiseerd is, zijn immers allang op de markt. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van slimme camerabewerking in openbare ruimtes, terreinen, transporten of evenementen kan, in combinatie met slimme detectie en samenwerking met meldkamers criminaliteit, worden teruggedrongen en kan de veiligheid beter worden geborgd. Hoe mooi is dat? 

 

Veiligere omgevingen

Vind jij dit, net als ik, een interessant onderwerp en wil je hier graag meer over weten? Op dinsdagmiddag 27 maart geef ik samen met Tedas een training over IoT, sensordata en security in relatie tot publieke veiligheid voor studenten op de Bedrijvendagen van de Universiteit van Twente. Hoe dat is verlopen en over welke onderwerpen we het hebben gehad, daar lees je snel meer over op onze blog. 

Lijkt het je gaaf om bij Tedas te gaan werken? Bekijk de Werken bij pagina van Tedas om meer over hen te weten te komen en te kijken welke actuele vacatures openstaan. Daarnaast heb ik als Senior IT Recruiter bij Eqib ook veel contact met andere IT-gerelateerde bedrijven uit de omgeving. Ik ga graag met je in gesprek om te kijken welke organisatie bij jou wensen en behoeften op het gebied van je carrière bij je past. 

 
 

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op