Blog Martijn - Zelfsturend team

Eigen verantwoordelijkheid & de zelfsturende organisatie

Eigen verantwoordelijkheid & de zelfsturende organisatie18 januari 2018

Voor organisaties is het van steeds groter belang dat medewerkers eigenaarschap nemen ten aanzien van de inzet en ontwikkeling van hun eigen talenten. Hoe blijven zij van toegevoegde waarde voor de organisatie en hoe nemen ze hierin eigenaarschap? Hoe creëren wij met elkaar een cultuur van continu leren en vormen wij een lerende organisatie? En hoe zorg je er nu voor dat je medewerkers hiermee aan de slag gaan en hun eigen persoonlijke effectiviteit continu blijven vergroten?

Geschreven door:


Martijn Cremers
t: 074 349 40 74
e: m.cremers@eqib.nl

Collega Martijn Cremers neemt je mee in dit thema tijdens het Inspivent Eigen Verantwoordelijkheid & zelfsturende teams.

Wie is Martijn Cremers?
Als Trainer en organisatieadviseur bij Eqib zal ik op donderdag 8 maart het Inspivent begeleiden en mijn ervaringen en manier van werken met je delen.
Maar ook uit eigen ervaring als medewerker van een organisatie, die me onbedoeld uitdaagde om eigen verantwoordelijkheid te pakken.
Hopelijk mag ik je van harte welkom heten 8 maart en gaan wij samen aan de slag om onze eigen lerende ‘organisatie’ te creëren. Hierbij alvast een voorzetje wat wij gaan leren.

Het eerste beoordelingsgesprek
In 2006 kreeg ik mijn eerste ‘echte beoordeling’, één jaar in mijn eerste dienstverband. Het zou een goed gesprek worden. Mijn baas Hans vroeg me of ik het werk als organisatieadviseur, wat voornamelijk bestond uit het opstellen van functieprofielen, wel leuk vond. Ik weet dat ik nog iets mompelde dat ik het werken met de klanten heel leuk vond, de collega’s heel leuk vond en dat er toen een stilte viel. Hans vervolgde zijn gesprek en gaf aan dat hij komende jaren vooral werk had op het vlak van functiewaardering, waarbij hij het idee had dat ik daar niet bijster gelukkig van ging worden. Dus Hans deed mij het volgende aanbod: je krijgt nog een half jaar, want ik mag je wel, zodat je kan nadenken of je een andere baan wilt zoeken of dat je besluit om te blijven. Als je wilt blijven Martijn, dan mag dat maar dan gaan we wel een goed gesprek hebben over wat wij van elkaar verwachten.

Ik weet niet meer of ik toen al meteen heb gereageerd, maar al heel gauw heb ik aangegeven dat ik niet wilde blijven en daar ben ik Hans tot op de dag van vandaag dankbaar voor. Hij had het goed gezien, inhoudelijk was het werk helemaal niets voor mij, ik werd met de dag ongelukkiger en heb de kans voor verandering met beide handen aangegrepen. Daarmee pakte ik mijn verantwoordelijkheid en werd trainer, coach en (organisatie) therapeut.

Inspivent

Tijdens het Inspivent Eigen verantwoordelijkheid & de zelfsturende organisatie op 8 maart gaan wij gezamenlijk op zoek naar antwoorden:

  • Wat is een lerende organisatie?
  • Hoe zorg je ervoor dat je mensen ‘eigen verantwoordelijkheid’ laat nemen?
  • Wat kan en moet ik hier zelf in doen?

Wij gaan op zeer interactieve wijze met elkaar aan de slag en tevens leren waarom intervisie groepen, niet meer van deze tijd zijn. Uiteraard is er alle ruimte om vragen te formuleren en ter plekke te stellen.

Wil jij antwoord en herken je vraagstukken als …

Wat motiveert mensen? De beloning, het voorkomen van iets, of de taak zelf? Wij hebben hier allemaal ons antwoord op, maar klopt dit ook?

Je zou zo graag willen dat je mensen, eigen verantwoordelijkheid pakken. Dat ze niet alleen hun werk doen, maar op de een of andere manier ook met elkaar leren van de dingen die goed gaan, van de fouten die gemaakt worden en inspelen op de veranderende onvoorspelbare toekomst!

Je organisatie heeft te maken met continue veranderingen, de markt veranderd, die wetgeving veranderd, mensen willen andere contractvormen, een grote groep ouderen gaat bijna met pensioen, jongeren lijken soms wel vreemden voor je! Kortom, hoe speel je als organisatie in op deze dynamieken?

Je wilt wel zaken anders aanpakken, maar loopt aan tegen functie-bouwwerken, cao’s, oude afspraken, rechten, aanspraken, die het ‘echte’ ondernemen belemmeren. Allemaal zaken die in mijn beleving te maken hebben met het worden van een adaptieve organisatie, of voor de workshop een lerende organisatie. Dit begint allemaal met de medewerkers die meer ‘eigen verantwoordelijkheid’ moeten nemen.

… Kom dan op donderdag 8 maart naar ons Inspivent!

Tipje van de sluier

Ga eens bij jezelf na hoe je vroeger leerde en wat daarin belemmerde en wat hierin stimuleerde?

Tot dan!


Geschreven door:


Martijn Cremers
t: +31 6 306 106 46
e: m.cremers@eqib.nl

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op