Growth mindset vs. fixed mindset: Zo ben ik nou eenmaal…

Growth Mindset

Een veel gehoorde uitspraak die mensen doen. Ik kan dat niet, dat zit niet in mij. Zo ben ik nou eenmaal geboren. Het is zoals het is.

De kerngedachte is dat mensen met een fixed mindset geloven dat je geboren bent met bepaalde capaciteiten of competenties. Mensen met een growth mindset hebben de overtuiging dat je kunt leren en groeien. Het is aangetoond dat verschillende mindsets een grote invloed hebben op de mogelijkheid van mensen om te leren. Mensen die gebruik maken van een growth mindset groeien vaak meer en bereiken meer in minder tijd dan mensen met een fixed mindset. En dat ongeacht de aangeboren kwaliteiten of talenten.

Interessant dus om te weten of je iemand bent met een growth mindset of juist iemand met een fixed mindset. Waarschijnlijk zal niemand 100% vanuit een growth of fixed mindset denken, het zijn twee uitersten. Aan de ene kant gaat het om mensen die zich op alle fronten blijven ontwikkelen, aan de andere kant gaat het om mensen die stil zijn gaan staan en eigenlijk niets nieuws meer willen bijleren. Deze verschillende mindsets kunnen grote gevolgen hebben voor het toekomstig succes of falen.

Voor mij als coach is het belangrijk om te achterhalen hoe mensen die ik begeleid denken. Geloven ze in leren, ontwikkeling en mogelijkheden of denken ze vanuit de gedachte: dit is wat het is, hier moet ik het mee doen? Mensen die behoren tot de growth mindset-denkers zijn makkelijker te coachen, ze zijn leerbaar. Bij fixed-mindset-denkers gebruik ik als coach een andere aanvliegroute en zal ik eerst proberen om het growth mindset denken te vergroten. Door mensen in te laten zien dat hersenen trainbaar zijn en ze kennis te laten maken met neuroplasticiteit (Neuroplasticiteit: kortgezegd het vermogen van het brein om zich te herstellen en regenereren. Met neuroplasticiteit wordt zowel de aanmaak van nieuwe hersencellen (neuronen) als de aanmaak van nieuwe verbindingen tussen deze neuronen bedoeld) van de hersenen, vergroot je de kans op een growth mindset, waardoor de motivatie om doelgericht gedrag te vertonen wordt vergroot. Zeker als het gaat om nieuw gedrag of men zich nog op onbekend terrein bevindt.

Handel jij vanuit een growth mindset of vanuit een fixed mindset? Heb je jezelf dit weleens afgevraagd? Probeer dit voor jezelf eens te achterhalen. Wellicht geeft het beantwoorden van deze vraag jou tegelijkertijd inzicht. Inzicht in jouw eigen ontwikkeling. Waarom sta je daar waar je nu staat? Waarom lukken bepaalde zaken wel of niet? Heb jij het gevoel dat je stil staat of sterker nog, dat de wereld jou inhaalt? Dan is het misschien tijd om jouw growth-mindset aan te boren en deze te vergroten, zodat je gaat geloven in groei en leerbaarheid. Geef jouw eigen ontwikkeling een boost!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen verwante artikelen

  Al bijna 20 jaar jouw HR Business Partner

  Wil jij meer weten?

  Neem contact met ons op.

  Hengelo
  Hazenweg 60
  7556 BM Hengelo
  Routebeschrijving
  074 349 40 74

  Deventer
  Keulenstraat 21
  7418 ET Deventer
  Routebeschrijving
  074 349 40 74

  Zwolle
  Grote Voort 207
  8041 BK Zwolle
  Routebeschrijving
  074 349 40 74

  Contact