Hoe kijken studenten van de Universiteit Twente naar de arbeidsmarkt?

Blog Hoe kijken studenten van de Universiteit Twente naar de arbeidsmarkt?

Tegenwoordig hoor je het steeds vaker, er is een tekort aan goed personeel en we hebben te maken met een krappe arbeidsmarkt. Daarnaast zie je dat steeds meer bedrijven een enorme groei doorgaan of de wens hebben voor een groei, waardoor de vraag naar goed personeel nog veel groter wordt. Hierdoor merk je dat er steeds meer vraag is naar (bijna) afgestudeerde starters. Maar hoe kijken deze (bijna) afgestudeerde starters en studenten naar deze arbeidsmarkt? Om daarachter te komen heeft ons Student Partners team een interview afgenomen met zes (technische) studenten die samen op de campus van de Universiteit Twente wonen. 

Even voorstellen

Luc Visser (21) en Luuk Klein Nagelvoort (22) studeren Technische Natuurkunde, Thom Kuenen (24) Biomedical Engineering, Nick Witmarsum (23) Chemical Proces Engineering en Elise Potter (24) en Stan van der Wel (24) zijn bijna afgestudeerd in hun Master Industrial Engineering and Management. Naast hun opleiding werken deze studenten aan een grote fundraiser. Met meer dan 200 studenten en werknemers van de Universiteit Twente gaan zij zeven dagen lang traplopen, om zo geld op te halen voor KWF-kankerbestrijding. “We hebben alles vanuit niets opgezet met zijn zessen. Dan pas zie je hoeveel vaardigheden iedereen heeft opgedaan vanuit de verschillende studies en achtergronden. Vooral dat die vaardigheden zo goed transleren naar het opzetten van een fundraiser voor het goede doel is mooi om te zien. Ook al heeft het niets met techniek te maken.”. Mocht je meer willen weten over deze actie, bekijk dan de link onderaan deze blog.

Blog arbeidsmarkt Twente

De kijk op de arbeidsmarkt van Luc Visser en Luuk Klein Nagelvoort

Luc heeft onlangs zijn Bachelor in Technische Natuurkunde afgerond en Luuk is op dit moment bezig met zijn Master Technische Natuurkunde. Toen Luc en Luuk gevraagd werd naar hun kijk op de huidige arbeidsmarkt gaven zij aan positieve verhalen te horen. Zo benoemt Luc dat alumni van zijn opleiding aangeven dat er erg veel vraag is naar afgestudeerde studenten, vooral in zijn sector. Daarbij zegt Luc “als ik die verhalen hoor denk ik dat er brede mogelijkheden liggen wat betreft de instapbanen en dat er uitgebreide doorgroeimogelijkheden zijn”. 

Daarnaast heeft Luuk met bedrijven gevestigd op Kennispark in Enschede gesproken. Luuk benoemt dat elk bedrijf hetzelfde aangeeft, namelijk dat “te veel studenten van de Universiteit Twente na hun afstuderen meteen weg gaan naar bijvoorbeeld de Randstad. Bedrijven in de regio Twente doen er daarom erg veel aan om die studenten juist hier te houden. Dit geldt voor ingenieurs van bijvoorbeeld Technische Natuurkunde, Werktuigbouwkunde of Scheikundige Technologie, maar in het bijzonder ook voor IT-studenten van bijvoorbeeld Computer Science. Er zijn hier in de omgeving, bijvoorbeeld op Kennispark, genoeg mogelijkheden”. Deze studenten zien dus dat er voldoende mogelijkheden op de arbeidsmarkt zijn, vooral in Twente.

Thom Kuenen en Nick Witmarsum over de arbeidsmarkt

Thom is bezig met zijn Master Biomedical Engineering en Nick met Chemical Proces Engineering. Thom geeft aan dat hij veel in aanraking komt met het technische gedeelte van de medische wereld en hij hoort dat bedrijven vaak erg hard op zoek zijn naar mensen. Zo zegt Thom “ik krijg het idee dat bedrijven vrijwel altijd kunnen groeien als ze daarvoor de mensen hebben.”. Studenten zijn zich dus ook bewust van hun eigen rol in de groei van bedrijven. Dit is bijvoorbeeld te zien in de energiesector geeft Nick aan. Hij zegt dat “met de toenemende noodzaak om steeds minder afhankelijk te worden van fosiele brandstoffen er erg veel subsidies voor werk aan de energietransitie zijn.”. Er zijn namelijk kansen en mogelijkheden genoeg om minder afhankelijk te worden van fosiele brandstoffen, hij benoemt bijvoorbeeld waterstof, biomassa of pyrolyse. Echter ligt de bottleneck in deze sector ook bij het aantal beschikbare werknemers. Het is dus niet alleen voor de groei van bedrijven belangrijk om de juiste werknemers bij de juiste werkgevers aan het werk te hebben, maar ook voor onze maatschappelijke groei en de ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.

De arbeidsmarkt door de ogen van Elise Potter en Stan van der Wel

Elise en Stan zijn allebei bijna klaar met hun Master Industrial Engineering and Management. Zij geven aan veel vertrouwen te hebben in zowel het afstuderen als het vinden van een baan in de huidige arbeidsmarkt. Elise zegt: “ik zie veel mogelijkheden voor mij om te starten op de arbeidsmarkt, vooral in het raakvlak tussen technologie en de samenleving. Consultancy wordt ook steeds groter en ik zie mijzelf zeker in deze tak werken.”. De opleiding die Elise en Stan volgen besteedt veel tijd aan de verscheidenheid aan toepassingen in het bedrijfsleven, dat zijn er veel. Elise en Stan geven aan dat dit hoop geeft en zij zien het probleemoplossende vermogen en het ontwikkelen daarvan als erg belangrijk. Zo kijkt de huidige student dus niet alleen naar wat mogelijk is in een uitvoerende rol, maar ook een adviserende rol. 

De gemene deler

Deze studenten geven aan dat ze merken dat er genoeg werk is in de arbeidsmarkt en dat bedrijven er veel aan doen om afgestudeerde studenten in Twente te houden. Ook kijken deze studenten verder dan de uitvoerende banen als starter en kijken ze ook naar adviserende rollen. Zij zien het belang van de beste match tussen werknemer en werkgever voor het verkleinen van de problemen in de huidige arbeidsmarkt, maar ook voor het verkleinen van de huidige maatschappelijke en duurzaamheid problemen.

Hoe zorg jij, als (bijna) afgestudeerde starter, er nu voor dat je de juiste keuze maakt voor jezelf en het bedrijf waar je uiteindelijk komt te werken?

Als starter is het lastig om de juiste match te vinden met een bedrijf. Uit de visie van de studenten is te zien dat ze hoopvol naar hun toekomst en functie kijken. Echter is het als starter niet alleen belangrijk om een eerste baan te vinden, maar ook om een baan te vinden waarin je de mogelijkheid hebt om jezelf te ontwikkelen en door te groeien. Daarom is het goed om na te gaan waar jij je in wilt ontwikkelen tijdens jouw loopbaan. Op basis daarvan kan jij specifiek op zoek naar de functie en het bedrijf waar jij jouw interesses en ambities kwijt kan. Zo geven de studenten aan dat bedrijven erg veel middelen inzetten om zichzelf goed op de kaart te zetten bij de studenten van technische opleidingen op de Universiteit Twente. Daardoor kan het lastig zijn om zonder externe hulp te zien wat een bedrijf nou echt biedt op de lange termijn en of jij daar de mogelijkheid hebt om jezelf te ontwikkelen. 

Eqib | The Human Factor kijkt verder dan jouw kennis en ervaring

Hierdoor is het aan te raden om met een bedrijf zoals Eqib | The Human Factor in contact te komen, zelfs met deze krappe arbeidsmarkt waarin veel mogelijkheden voor starters zijn. Eqib kijkt namelijk niet alleen naar de beste match qua kennis en ervaring, maar ook naar de beste match op het gebied van ontwikkeling en groei voor zowel jou als het bedrijf. Luuk voegt daar het volgende aan toe: “van de afgestudeerde technische studenten werkt een erg groot gedeelte in consultancy of in de financiële sector. De analytische vaardigheden en kritische blik die je overhoudt aan een studie bieden mogelijkheden in veel verschillende sectoren, niet alleen het vakgebied van de opleiding zelf.”. Het is dus niet alleen belangrijk om als (bijna) afgestudeerde starter te kijken welk soort functie en wat voor soort bedrijf bij jou past, maar ook bij welk bedrijf jij de ontwikkeling en groei door kan gaan die past bij jouw ambities en interesses. Hierdoor is het zeker aan te raden om rond het moment van afstuderen een gesprek aan te gaan met een bedrijf zoals Eqib | The Human Factor. Om voor jou de beste match te vinden tussen jouzelf, een bedrijf en een functie.”

Mocht je vragen hebben of eens willen sparren over de mogelijkheden als starter op de huidige arbeidsmarkt? Neem dan contact op door te mailen naar student.partners@eqib.nl of bel vrijblijvend naar 074 – 349 40 74 en vraag naar Mark Bonvanie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen verwante artikelen

    Al bijna 20 jaar jouw HR Business Partner

    Wil jij meer weten?

    Neem contact met ons op.

    Hengelo
    Hazenweg 60
    7556 BM Hengelo
    Routebeschrijving
    074 349 40 74

    Deventer
    Keulenstraat 21
    7418 ET Deventer
    Routebeschrijving
    074 349 40 74

    Zwolle
    Grote Voort 207
    8041 BK Zwolle
    Routebeschrijving
    074 349 40 74

    Contact