Leiderschap: een interview met Arjan Miltenburg

15 maart 2018

Arjan Miltenburg geeft leiding aan de HR-tak van Ziekenhuis Groep Twente en is daarnaast bedrijfskundig manager van de ZGT-academie. Wij spraken met hem over het onderwerp leiderschap. Welke eigenschappen heeft een goede leider? En heeft hij leidinggeven en de competenties van leiders zien veranderen in de loop der jaren?

Hoe lang geef jij al leiding?

“Sinds 1994 was ik hoofd kliniek en in 2001, bij de fusie tussen twee ziekenhuizen, ben ik gevraagd leiding te geven aan het onderdeel P&O. Dit was een mooie kans, want leidinggeven ligt mij goed en ik heb altijd plezier beleefd aan de omgang met en werken voor mensen. In 2001 ben ik gestart met een groep van vier mensen. Daar kwamen steeds meer mensen bij: P&O advies, salarisadministratie, beleidsmedewerkers, de eigen arbodienst etc. Vanaf 2008 is er ook het onderwerp opleiden bijgekomen, wat nu bekend staat als de ZGT-academie. In het grootste gedeelte van mijn loopbaan heb ik leidinggegeven, want voor 1994 heb ik ook in andere ziekenhuizen gewerkt als hoofd verplegingsdienst”.

Wat versta jij onder leiderschap?

“Het weten wat je wilt en moet bereiken om het vervolgens richting te geven; dat versta ik onder leiderschap. Belangrijk is ook dat je het samen wilt doen en doet. In de jaren ’80 kwam situationeel leiderschap naar voren, maar dat is nog steeds van belang en actueel: naar gelang de taakvolwassenheid van de medewerker, pas je je stijl van leidinggeven aan. De directieve stijl van leidinggeven past minder goed bij de professionals die hier in het ZGT werken. Die moet je niet leiden, maar meer verleiden. Het allermooiste is het als professionals zélf bedenken wat ze vinden dat moet gebeuren. En als leidinggevende moet je vervolgens met name faciliteren. Belangrijk is ook om voor én achter iemand te staan, waar nodig”.

Heb je leiderschap zien veranderen in de loop der jaren?

“Ik vraag me af of het echt is veranderd. In ieder geval ben ik zelf wel veranderd en is de wereld veranderd; meer digitaal, sneller ook. Maar wat er ook gebeurt, het is belangrijk om de blik naar buiten te blijven richten. De wereld rondom en in het ziekenhuis is ogenschijnlijk wel sterk veranderd, maar de basis is hetzelfde gebleven. Er is geen productieproces dat helemaal veranderd is, omdat de patiënt en het vertrouwen tussen behandelaar en patiënt altijd onderdeel zijn van dat proces. In ieder geval is van belang dat P&O en leiderschap in P&O bijdraagt aan goede patiëntenzorg. Een trend is wel het persoonlijk leiderschap: medewerkers van ZGT moeten veilig werken, samen werken en de verbinding met elkaar leggen. Duurzame inzetbaarheid in de zin van aantrekkelijk blijven voor de eigen werkgever hoort daar ook bij. P&O ondersteunt daarbij in het bijblijven in de ontwikkelingen en in je persoonlijke ontwikkeling”.

Welke eigenschappen heeft een goede leider volgens jou?

“Weten wat je wilt, een mensen-mens zijn en mensenkennis hebben. In mijn beleving moet je als leider ook een beetje weten waar je het over hebt, dus enige kennis van het vakgebied hebben. Intelligentie is van belang om het geheel te overzien. Volharding is belangrijk voor het doorzetten bij veranderingen of in moeilijke situaties. Voorop willen lopen is ook belangrijk, een stukje lef hebben. En daarnaast zelfkennis, humor en relativeringsvermogen”.

Zijn de competenties die passen bij leiderschap veranderd de laatste jaren volgens jou?

“Ik denk dat tien jaar geleden nog vaak de beste vakman leidinggevende werd. Daar zijn we wel van terug gekomen. Communicatie is ook belangrijker geworden. Daarbij zie ik dat er op steeds meer manieren wordt gecommuniceerd, bijvoorbeeld via e-mail en WhatsApp”.

Kunnen introversie en leiderschap samen gaan in jouw beleving?

“Als je echt introvert bent, lijkt me dat toch lastig. Je moet wel kunnen én willen communiceren. En medewerkers moeten wel weten wat ze aan je hebben. Maar aan de andere kant, als je de hele dag als een stuiterbal rond loopt en alleen zelf op de voorgrond wilt staan, dan werkt dat ook niet. Maar enige introversie zal denk ik geen probleem zijn”.

Hoe denk jij dat leiderschap zich gaat ontwikkelen in de toekomst?

“Ik denk dat de individualisering weer wat zal gaan afnemen. Mensen blijven mensen en willen toch ergens bij horen. Leiderschap zal er dan ook bij blijven horen in de toekomst, denk ik.
In Nederland worden we steeds hoger opgeleid en dat betekent ook iets voor leiderschap. Ruimte geven en faciliteren is daarbij belangrijk. Er komen steeds andere communicatiemiddelen, dus straks kan leiderschap op grote afstand misschien ook wel tot de mogelijkheden behoren. Leidinggevenden moeten die communicatie ook snappen en kunnen gebruiken. Ik zie dat mensen vooral inspiratie via de leidinggevende willen krijgen. En inspiratoren kunnen ook 10.000 km verderop zitten!”

Welke invloed heeft de huidige situatie binnen ZGT (het is onrustig, er zijn financiële verliezen die leiden tot maatregelen, ook op het personele vlak) op leiderschap?

“Er zullen maatregelen getroffen moeten worden om weer financieel gezond te worden. En dat is pijnlijk, maar ook nodig. De manier waarop is daarbij heel erg belangrijk. Als ZGT moeten we een visie hebben op hoe we dit gaan doen. We kunnen daarin ook leiderschap tonen door het goed uit te leggen en met de menselijke maat te doen.”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Al bijna 20 jaar jouw HR Business Partner

Wil jij meer weten?

Neem contact met ons op.

Hengelo
Hazenweg 60
7556 BM Hengelo
Routebeschrijving
074 349 40 74

Deventer
Keulenstraat 21
7418 ET Deventer
Routebeschrijving
074 349 40 74

Zwolle
Grote Voort 207
8041 BK Zwolle
Routebeschrijving
074 349 40 74

Contact