Je IT op orde

Je IT op orde

IT speelt een steeds grotere en essentiëlere rol in de primaire bedrijfsprocessen bij organisaties, ongeacht de branche. Een goede IT-infrastructuur is een voorwaarde om te slagen in je missie, visie & strategie. Sterker nog, ik durf het volgende statement wel te maken:

“Zonder de IT op orde, ga je als bedrijf

je organisatiedoelstellingen niet halen.”

En om de IT op orde te hebben is het cruciaal om IT-teams goed samen te stellen. Dat bedrijven zich hier steeds meer van bewust worden zien wij ook terug in de klantvragen die bij ons terecht komen op het gebied van het inrichten van IT-teams.

Een IT Dreamteam

Geen enkele organisatie is hetzelfde en in mijn ogen bestaat er dan ook geen standaard blauwdruk, aanpak of inrichting van een IT-team. Maar met ons inzicht zijn er wel vier focusgebieden aan te brengen binnen de IT:

Wat voor functie heb je nou precies nodig op het gebied van IT binnen je organisatie?
Met die vraag komen verschillende klanten bij ons. Een cruciale vraag om überhaupt de juiste persoon te kunnen werven die jouw organisatie verder gaat helpen. Als je immers niet goed weet je wat je nodig hebt en wie je zoekt hoe kun je ze dan vinden? Een essentiële vraag, die het startpunt is van de zoektocht naar een nieuwe collega!
Daarom zijn we met verschillende klanten in gesprek gegaan om te komen tot het antwoord op deze vraag. Dit begint met het kijken naar wat er al staat.

Analyseren en inventariseren: Wat staat er al?
Om te kijken wat je nodig hebt, begin je met kijken naar:

 • Hoe geven we op dit moment invulling aan IT?
 • Welke processen moeten worden geserviced vanuit IT?
 • Zijn er al interne IT-functies in huis en zo ja, welke functies zijn dit dan?
 • Welke vragen komen er op IT-vlak naar voren? Hoe is dat als je vooruitkijkt?
 • Hoe kan IT nog beter de business ondersteunen?
 • Is er sprake van een centraal ERP-systeem waar de verschillende organisatieonderdelen gebruik van maken?

Vervolgens is het belangrijk te kijken naar:

 • Tegen welke problemen lopen we nu aan? Wat moet met behulp van welke vaardigheid worden opgelost? Waarom vinden we dit belangrijk?
 • Welke wens vanuit de business willen we met deze rol vervullen?
 • Wat is het belang van de verschillende stakeholders? Hoe is dit afgestemd met elkaar? Waarin zitten overeenkomstige- en tegenstrijdige belangen?

Meedenken en adviseren
Op het moment dat bovenstaande is geïnventariseerd, kijken we samen naar wat de functie inhoudelijk moet zijn. Vaak pakken we de 4 focus gebieden erbij om na te gaan “where’s the gap?”. Wat zegt dit over de rol die nodig is? Het lastige hieraan is dat die 4 focus gebieden niet onder te verdelen zijn in 4 functies. Zeker wanneer IT niet de core business, maar ondersteunend aan een ander primair proces is. Vaak zijn het compacte IT-teams en lopen de focusgebieden in elkaar over, verdeeld over al bestaande rollen. Kortom, in de praktijk zie je vaak combinaties van deze focus gebieden terug of worden er zaken aan toegevoegd zoals softwareontwikkeling.

Bijvoorbeeld binnen het focusgebied Applicatiebeheer: hebben we het dan over functioneel of technisch applicatiebeheer? Wie is verantwoordelijk voor het ophalen en vertalen van de behoefte uit de business? En als die behoefte geïnventariseerd is, wie zorgt dan voor passende ondersteuning door IT-oplossingen?

Hoe functioneler de rol, hoe meer we richting informatievoorziening schuiven. Hoe technischer die rol, hoe nauwer de link met infrastructuur. Onderliggend aan de applicaties in het landschap, zijn verschillende databronnen aan te duiden. Data wordt steeds meer benut en bevat cruciale sturingsinformatie voor management- en directie. Hoe wordt die data naar boven getoverd zodat de juiste bedrijfskeuzes gemaakt kunnen worden? Zodat je op koers blijft om je strategie te verwezenlijken? Op welke manier wordt er aandacht gegeven aan data? In dat laatste geval hebben we het vooral over de link tussen data en informatievoorziening.

Het vullen van die lege stoel

Wij adviseren klanten over de haalbaarheid vanuit een realistische kijk op de arbeidsmarkt en komen samen tot het formuleren van een specifieke rol. Deze wordt vervolgens omgezet en verwerkt tot een wervingsprofiel waarna de werving in combinatie met headhunting kan beginnen! Door de nauwe betrokkenheid vanaf het begin, snappen we écht goed wat de klantbehoefte is en kunnen we optimaal van waarde zijn voor de klant. En dan gaat het dus niet om simpelweg een lege stoel op te vullen maar om met het vullen van die stoel ook echt toegevoegde waarde creëren voor opdrachtgevers!

Weet je niet goed waar je moet beginnen om een team(discipline) of positie op de juiste manier vorm te geven? We kijken, denken en doen graag met je mee om te komen tot de juiste aanpak.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen verwante artikelen

  Al bijna 20 jaar jouw HR Business Partner

  Wil jij meer weten?

  Neem contact met ons op.

  Hengelo
  Hazenweg 60
  7556 BM Hengelo
  Routebeschrijving
  074 349 40 74

  Deventer
  Keulenstraat 21
  7418 ET Deventer
  Routebeschrijving
  074 349 40 74

  Zwolle
  Grote Voort 207
  8041 BK Zwolle
  Routebeschrijving
  074 349 40 74

  Contact