Jouw eerste dag als leidinggevende

17 juli 2018
Daar sta je dan, je eerste dag schooldag, je eerste werkdag, je eerste dag als leidinggevende en dan begint het…

Jouw eerste dag als leidinggevende

Tijdens je studie ben je vast wel eens voorzitter geweest of heb je actief meegewerkt aan projecten, maar nu begint het toch echt… Je hebt je ingelezen, weet wie er in je team zitten of sterker nog waar jullie eerst gewoon collega’s waren, ben je nu hun leidinggevende. Hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk? Je hebt al wel eerste gesprekken ingepland om met iedereen een persoonlijk gesprek te voeren, verwachtingen te bespreken en afspraken te maken. Maar hoe nu verder?

Veel dingen doe je voor het eerst en hoe goed je je ook voorbereid, hoeveel zin je er ook in hebt, soms is het ook spannend. En heb je geen idee waar je eigenlijk aan begint en kom je in lastige situaties terecht.

Jouw rol als leidinggevende

Zo sprak ik ooit een leidinggevende die vanuit zijn eigen innerlijke drive om de afdeling en de organisatie te verbeteren leidinggevende was geworden. Hij stak al zijn energie en tijd in de functie, maar het resultaat bleef uit. Ons gesprek kwam op zijn drijfveren en de reden waarom hij leidinggevende was geworden. Ik vertelde hoe ik de functie en rol van een leidinggevende zag. Dat naast gedrevenheid, gepassioneerd zijn en graag verbetering willen doorvoeren je ook te maken hebt met een management boven je en een visie en een missie van je organisatie. Dat je die dient te vertalen naar jouw afdeling en dat je, ondanks dat je gemotiveerd bent te verbeteren, je ook je medewerkers moet motiveren en stimuleren en ze hier in mee moet nemen. Dat elke medewerker anders is en dat er een (gezond) spanningsveld is tussen de doelstellingen van de organisatie en de behoeften van medewerkers. “Het is niet altijd rozengeur en maneschijn”, het is net als in elk ander vak hard werken. Je hebt een tussenpositie en je dient beide groepen te (be)dienen. Door de juiste taal te spreken in het management, de kaders te bieden naar medewerkers en ook door jezelf te kennen. Want jij bent als leidinggevende het belangrijkste instrument!

Ontwikkel je leiderschap skills!

Wij zien dat nu de economie aantrekt, de arbeidsmarkt versterkt en organisatie en teams groeien, er weer behoefte ontstaat aan echt goed leiderschap. In oktober gaan wij daarom starten met een nieuw leiderschapstraject gericht op beginnend leidinggevenden.

Ben jij wel eens onzeker over de manier waarop je leiding geeft? Heb jij het idee dat je hierin nog veel stappen kan zetten?

Krijg inzicht in jezelf en jouw leidinggevende kwaliteiten. In jouw rol in de organisatie, je invloed en betrokkenheid. Ontwikkel jouw eigen visie en leer een team analyseren, vormen en ontwikkelen.

Kortom, maak jouw leidinggevende rol tot een succes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Al bijna 20 jaar jouw HR Business Partner

Wil jij meer weten?

Neem contact met ons op.

Hengelo
Hazenweg 60
7556 BM Hengelo
Routebeschrijving
074 349 40 74

Deventer
Keulenstraat 21
7418 ET Deventer
Routebeschrijving
074 349 40 74

Zwolle
Grote Voort 207
8041 BK Zwolle
Routebeschrijving
074 349 40 74

Contact