Kennisartikel: Leren met Subsidie

Als organisatie, medewerker of gewoon als mens is ontwikkeling essentieel. Deze ontwikkeling kan vakinhoudelijk of meer persoonlijk van aard zijn. Maar… opleiding of training kost geld en dat heb je niet altijd, als organisatie of individu, op de plank liggen. Dan is het handig om wat te weten over de beschikbare subsidies die er zijn. Wij zetten ze voor jou op een rij:

LEVEN LANG LEREN

Sinds september 2018 is vanuit de overheid de regeling ‘Een leven lang leren’ of wel ‘levenlanglerenkrediet’ in werking getreden. Dit is een lening die je kan afsluiten bij de overheid als je geen recht meer hebt op de reguliere studiefinanciering, maar wel een opleiding wilt volgen. Je ontvangt deze lening als je een MBO of HBO opleiding wilt volgen. Net als bij de studiefinanciering, wordt er rente gevraagd en een terugbetalingstermijn van 15 jaar gehanteerd. Je kunt gebruik maken van deze lening totdat je 55 jaar bent. Wil je meer weten over het levenlanglerenkrediet? Klik dan hier.

LOOPBAANCOACHING 45+

Ben je nou 45 of ouder en denk je, ik wil graag een opleiding volgen, mijzelf ontwikkelen of van baan wisselen? Maar heb je geen idee wat je precies wilt of waar je naar toe wilt? Dan kan deze regeling voor jou van toepassing zijn. Sinds januari 2019 heeft Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid deze regeling opengesteld voor alle 45 plussers. Met deze regeling kan jij gratis loopbaanadvies inwinnen en weet je weer welke kant je op wilt. Kijk hier voor meer informatie.

Denk je, dat is iets voor mij? Wij begeleiden je graag in dit proces als loopbaanadviseur. Besluit je uiteindelijk van baan te willen wisselen? Wellicht hebben wij dan meteen de geschikte vacature voor jou! Kijk snel op www.eqib.nl wat wij voor jou kunnen betekenen.

IRO (INDIVIDUELE RE-INTEGRATIE OVEREENKOMST)

Als je werkloos bent omdat je bijvoorbeeld bent uitgevallen door ziekte of arbeidsongeschiktheid, dan kan de IRO hulp bieden. Jij kiest een arbeidsbureau (vrije keus) en dan kan de arbeidsdeskundige van de Arbodienst of de casemanager van het UWV jou aanmelden voor een IRO traject. Jouw reïntegratiebedrijf (en het UWV) bepaalt samen of jou scholing bijdraagt aan versnelde re-integratie. Wanneer dat het geval is, kunnen ze tot € 5.000,00 inclusief BTW vergoeden. Van dit geld wordt ook jouw reïntegratiebedrijf betaald, dus niet het volledige bedrag kan aan scholing worden besteed.

BELASTINGDIENST: SCHOLINGSKOSTEN ZIJN AFTREKBAAR

Ben je geen 45+’er, maar wil je wel een opleiding of training volgen en je kan jij dit zelf betalen/voorschieten? In veel gevallen zijn kosten voor scholing aftrekbaar van de belasting. Voor zowel werkgever als voor particulieren kan dit een korting op een training opleveren.

  • Werkgever: Voor de werkgever geldt dat de studie of opleiding van de werknemer gericht moet zijn op zijn of haar huidige of toekomstige baan. De vergoeding die een werknemer hiervoor ontvangt vanuit het bedrijf valt niet onder het loon, daarom zijn deze uitgaven voor het bedrijf aftrekbaar. Een andere voorwaarde voor het krijgen van aftrek, is dat de vergoeding toegezegd moet zijn in het jaar waarin de kosten worden gemaakt.
  • Particulieren: De studie of opleiding moet gericht zijn op je huidige of toekomstige beroep, jij (of je fiscaal partner) betaalt de studiekosten (en bijv. boeken) en er is sprake van een leertraject.

Meer informatie vind je op de site van de belastingdienst.

Let op! Bovenstaande subsidieregeling wordt vervangen in de loop van 2020 of per 2021. Het kabinet introduceert in plaats daarvan het persoonlijkontwikkelbudget, het zogeheten STAP-budget. Via een online platform kan iedereen subsidie aanvragen ter hoogte van € 1.000,00 tot € 2.000,00. Klik hier voor meer informatie. Mocht jij je persoonlijk willen ontwikkelen op het gebied van leiderschap of persoonlijke effectiviteit, kijk dan eens tussen onze trainingen & coachingstrajecten.

ESF (EUROPEES SOCIAAL FONDS)

De Europese Unie verdeelt ESF-Subsidies over alle landen die lid zijn van de Unie. Van 2014 tot en met 2020 heeft Nederlands 507 miljoen euro te besteden. Dit geld zal vooral worden aangewend voor het terugdringen van de jeugdwerkloosheid en voor re-integratie op de arbeidsmarkt van bepaalde groepen werklozen, zoals 55-plussers, mensen met een beperking, laagopgeleide vrouwen en ex-gedetineerden. Nederland heeft twee thema’s binnen het ESF-programma:

  • Actieve inclusie: re-integratie van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt
  • Actief en gezond ouder worden: het bevorderen van duurzame arbeidsinzet van werkenden
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil jij meer weten?

Neem contact met ons op.

Deventer

Keulenstraat 21
7418 ET Deventer

Routebeschrijving
074 349 40 74

Hengelo

Hazenweg 60
7556 BM Hengelo

Routebeschrijving
074 349 40 74

Contact