Punch today in the face!

29 november 2018

Persoonlijke Effectiviteit

Een term die ik steeds vaker voorbij hoor komen, net als persoonlijke kracht, vind je passie, persoonlijk leiderschap en kom in je kracht! Ik vroeg mij af wat er nou eigenlijk mee wordt bedoeld en ging op onderzoek uit.
Van Dale geeft antwoord, persoonlijk betekent ‘behorend tot of betrekking hebbend op een bepaald persoon’ en effectiviteit of effectief betekent ‘waardoor het doel bereikt wordt; = doeltreffend’. Persoonlijke effectiviteit gaat er dus om dat jij als persoon een doel bereikt.

Persoonlijke effectiviteit gaat verder dan andere veel gehoorde bewoordingen zoals persoonlijke kracht en persoonlijk leiderschap. Het gaat om jou. Zoals David McClelland stelt: ‘Jij, als persoon bestaat uit vlees en bloed, maar ook uit karakter, normenwaarden, overtuigingen, opvoeding et cetera (McClelland, 1985). Om tot een bepaald doel te komen moet je eerst zelf weten wat dat doel is en hoe jij jezelf in gaat zetten om dat doel te bereiken. Dat is waar persoonlijke effectiviteit werkelijk om gaat.

Oké, je ontdekt dus je doel en bedenkt hoe je dit doel zo effectief mogelijk kan bereiken. Maar soms gebeuren er dingen in het leven waardoor je uit balans raakt, het doel uit het oog verliest of even niet meer weet waarom het ertoe doet. Of je komt in situaties terecht waarbij oude patronen en methodieken niet meer werken en je een andere manier moet vinden om je doel te bereiken.

Bijvoorbeeld, je hebt een gave nieuwe baan die je tot een succes wilt maken maar door je enthousiasme en gedrevenheid neem je veel werk aan om jezelf te bewijzen, om te laten zien dat je het kan. Je werkt hard, harder, hardst totdat je op een dag merkt dat je niet meer de kwaliteit kan leveren die je wilt. Dat je niet meer creatief kan zijn, je ondertussen het doel uit het oog hebt verloren en al tijden geen aandacht hebt kunnen geven aan je vriend, vriendin, familie en die ene leuke hobby. Dat je klussen hebt aangenomen die je eigenlijk meer energie kosten dan opleveren.  Nog harder werken werkt niet (meer), maar wat dan wel?  Jouw (overlevings-)mechanisme gaat als het moeilijk wordt nóg harder te werken. Daar kom je in deze situaties nu niet meer mee uit de voeten.

Waar persoonlijke effectiviteit voor mij omdraait, is meerdere wegen naar Rome leren kennen. Wat is het meest effectief voor jou in deze situatie en hoe kom je het snelst en prettigst in Rome?

Want dat is nog een element ‘het prettigst’. Effectief betekent effectief voor jou en je omgeving. Effectief gaat ook om het effectief inzetten van jezelf. En het meest effectief is gebruik maken van jouw talenten, kwaliteit en passie. Mijn redenering is als volgt: Hoe leuker het is, hoe meer energie je ervan krijgt, hoe meer energie je krijgt, hoe sneller iets vaak gaat. Je komt in een ‘flow’, hoe sneller en leuker het gaat, hoe effectiever. Met ‘flow’ wordt bedoeld het gevoel hebben dat alles op dat moment klopt. Je voelt je energiek, je voelt je positief en alle elementen die er voor jou toe doen zijn aanwezig. Kort voorbeeld, voor diegenen die surfen of weleens op een surfplank hebben gestaan. Je bent tig keer van die plank afgevallen, kopje onder gegaan, hebt de surfplank vervloekt maar dan ineens is daar dat ene moment dat je ‘zweeft’ op de golf. Alles klopt, je balans, je houding, de manier waarop de plank op de golf ligt, de golf, de zon, alles. Dat is ‘flow’.

Dit betekent dat er (vaak) werk aan de winkel is.  Want persoonlijke effectiviteit bereik je dus niet zomaar. Het is vallen en opstaan, uitproberen, uitzoeken. Ken jij jouw kwaliteiten en talenten, maar ook je valkuilen? Waar krijg jij energie van en welke doelen wil jij bereiken? Hoe pak jij de regie en kom  jij in die ‘flow’? Heb jij de antwoorden op bovenstaande vragen? Mooi, dan ben jij dus al behoorlijk persoonlijk effectief. Heb je de antwoorden niet? Dan is er werk aan de winkel. Werk aan het meest belangrijkste instrument dat je bezit, jezelf!

Stephen Covey (2004) is niet voor niets zo populair met zijn zeven (of inmiddels acht) eigenschappen van succesvolle mensen. Eén van deze eigenschappen is pro-activiteit, of wel de regie pakken. Neem regie over je eigen leven en vul jouw dag in zoals die het meest effectief is voor jou. Punch today in the face and create a better one! Een dag die past bij jou!

Als Eqib ondersteunen wij je graag bij de zoektocht naar de antwoorden op bovenstaande vragen en bij het nemen van eigen regie over jouw leven.  Nieuwsgierig hoe? Dit kan door persoonlijke coaching of het volgen van de training persoonlijke effectiviteit. Deze training start met een persoonlijkheidsanalyse van jouw talenten en drijfveren, effectieve trainingsdagen en drie individuele coachgesprekken. Na het volgen van deze training heb jij de regie weer in handen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Al bijna 20 jaar jouw HR Business Partner

Wil jij meer weten?

Neem contact met ons op.

Hengelo
Hazenweg 60
7556 BM Hengelo
Routebeschrijving
074 349 40 74

Deventer
Keulenstraat 21
7418 ET Deventer
Routebeschrijving
074 349 40 74

Zwolle
Grote Voort 207
8041 BK Zwolle
Routebeschrijving
074 349 40 74

Contact