Recruitment marketing in de zorg en welzijn

Recruitment marketing in de zorg en welzijn

Recruitment marketing is een term die je steeds vaker hoort in de wereld van HR en werving & selectie. Maar wat is het precies en waarom is het zo belangrijk in de zorg en welzijn? In dit artikel gaan we dieper in op recruitment marketing. We laten zien hoe het kan helpen om het juiste talent aan te trekken voor jouw zorgorganisatie.

Wat is recruitment marketing?

Recruitment marketing is een strategie waarbij je proactief potentiële kandidaten benadert. Het doel is om hen te verleiden om te solliciteren op openstaande vacatures. Hoe je dit doet? Door bijvoorbeeld de unieke aspecten van jouw organisatie te benadrukken. Denk daarbij aan de bedrijfscultuur, opleidingsmogelijkheden en carrièreperspectieven. Op deze manier onderscheid jij  je van jouw concurrenten en trek je talent aan dat past bij jouw organisatiecultuur en waarden.

Het belang van recruitment marketing

Recruitment marketing is vooral belangrijk in sectoren zoals de zorg en welzijn, waar vaak een tekort is aan gekwalificeerd personeel. Met een vergrijzende bevolking neemt de vraag naar zorg toe en is er een grotere druk op de al aanwezige medewerkers. Maar er zijn nog meer redenen waarom recruitment marketing belangrijk is in deze sector.

Je onderscheiden van concurrenten

Ten eerste is er sprake van een toenemende concurrentie tussen werkgevers in de zorg en welzijn. Er zijn veel organisaties die strijden om hetzelfde talent, waardoor het steeds lastiger wordt om de juiste mensen aan te trekken. Recruitment marketing helpt organisaties zich te onderscheiden van concurrenten.

Je profileren als aantrekkelijke werkgever

Daarnaast heeft de zorg en welzijn sector te maken met een veranderende arbeidsmarkt. Steeds meer mensen zoeken naar een baan die past bij hun persoonlijke waarden en die hen voldoening geeft. Recruitment marketing kan organisaties helpen om zich te profileren als werkgever die deze waarden deelt en waar medewerkers voldoening halen uit hun werk.

Het opzetten van een recruitment marketing-strategie

Wil je voor jouw zorgorganisatie een recruitment marketing-strategie opzetten? Dan zijn er een aantal elementen waar je rekening mee moet houden:

 • Allereerst is het van belang dat je de employer brand centraal stelt. De employer brand, ofwel de reputatie van jouw organisatie als werkgever, speelt een cruciale rol bij het aantrekken van potentiële kandidaten. Draag de juiste boodschap uit en zet je organisatie neer als een aantrekkelijke werkgever.
 • Zoekmachine-optimalisatie (SEO) speelt ook een belangrijke rol bij recruitment marketing in de zorg en welzijn. Het gebruik van de juiste zoekwoorden en het optimaliseren van de website en vacaturepagina’s kan ervoor zorgen dat jouw organisatie beter vindbaar is voor potentiële kandidaten. Let wel op dat het niet alleen gaat om het plaatsen van zoekwoorden, maar ook om het bieden van waardevolle en relevante informatie.
 • Een ander belangrijk onderdeel van recruitment marketing in de zorg en welzijn is het bieden van een goede kandidaatervaring. Dit begint al bij de sollicitatieprocedure, waarbij het van belang is om potentiële kandidaten op een professionele en persoonlijke manier te benaderen. Verstrek duidelijke informatie over de vacature, bied een goed inzicht in de organisatiecultuur en geef feedback tijdens het sollicitatieproces.
 • Zorg dat je de effectiviteit van de recruitment marketing-strategie meet en waar nodig bijstuurt. Dit kan bijvoorbeeld door het bijhouden van statistieken zoals het aantal sollicitaties per kanaal, de conversieratio en de kwaliteit van de sollicitanten. Op basis van deze gegevens kunnen de recruitment marketingactiviteiten worden geoptimaliseerd om het gewenste resultaat te behalen.

Recruitment marketing, de conclusie

Recruitment marketing is een belangrijke wervingsstrategie voor organisaties in de zorg en welzijn. Het helpt je om het juiste talent aan te trekken in een competitieve arbeidsmarkt. Bij een succesvolle recruitment marketing-strategie is het belangrijk dat je de employer brand centraal stelt, de juiste kanalen kiest (waar zit je doelgroep?), een goede kandidaatervaring biedt én de effectiviteit van je inspanningen meet. Vergeet daarbij ook niet te blijven innoveren en bij te blijven met de nieuwste trends en ontwikkelingen op het gebied van recruitment marketing. Zo houd je een voorsprong op de concurrentie.

Hulp nodig bij het vinden van de juiste medewerkers?

Recruitment is een vak. Marketing hoort daar bij. Heb je hulp nodig bij recruitment marketing? Neem dan gerust contact met ons op! Wij inventariseren wat jij wilt, helpen je met een concreet actieplan en leren je hoe je het slimst je doelgroepen kan bereiken. Samen boeken we resultaat!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen verwante artikelen

  Al bijna 20 jaar jouw HR Business Partner

  Wil jij meer weten?

  Neem contact met ons op.

  Hengelo
  Hazenweg 60
  7556 BM Hengelo
  Routebeschrijving
  074 349 40 74

  Deventer
  Keulenstraat 21
  7418 ET Deventer
  Routebeschrijving
  074 349 40 74

  Zwolle
  Grote Voort 207
  8041 BK Zwolle
  Routebeschrijving
  074 349 40 74

  Contact