Robotisering in de sportRobotisering in de sport

Kijken we straks allemaal naar een voetbalwedstrijd gespeeld door robots?19 januari 2018

Momenteel zijn we er al van bewust dat robots steeds meer taken van mensen kunnen overnemen. Alleen al in Nederland zou het maar zo kunnen dat de komende 20 jaar maar liefst 2 tot 3 miljoen banen verdwijnen als gevolg van robotisering. Of jouw beroep bedreigd wordt door de robot, hangt er vooral van de taken en werkzaamheden af die bij je beroep horen. Een aantal beroepen die kunnen gaan verdwijnen, zijn bijvoorbeeld belastingadviseur, telemarketeer, makelaar, magazijnmedewerker en secretaresse. 

Een hele andere vraag is of we robots ook terug gaan zien in de sport. Op dit moment zijn er al voetbalwedstrijden te zien waar robots de hoofdrol spelen. RoboCup is bijvoorbeeld een initiatief op het gebied van robotica en kunstmatige intelligentie. Het doel van dit project is dat een ploeg robots in 2050 kan winnen van de wereldkampioen voetbal. Op dit moment zal een robotelftal tegen de profs van Barcelona geen schijn van kans maken. Echter is de verwachting dat dit snel de werkelijkheid zal inhalen. De behendigheid en motoriek van robots nemen snel toe. Maar de échte vraag is: is het wel interessant om naar een ‘robot voetbalwedstrijd’ te kijken tussen FC Barcelona en Manchester United? 

Geschreven door:


Joost Olde Weghuis
t: 074 349 40 74
e: j.oldeweghuis@eqib.nl

Geen emoties

Een robot voetbalwedstrijd betekent dat het emotionele en mentale gedeelte van de wedstrijd zal worden uitgeschakeld. Robots voelen niks, dus er zal niet meer worden gevloekt tussen de spelers en de scheidsrechter. Ook voelen de spelers geen spanning voor de wedstrijd. Het ‘boe-geroep’ van de thuissuporters heeft geen invloed op de ploeg van de tegenstanders. Er zal waarschijnlijk ook niet meer worden gejuicht door de spelers wanneer zij een doelpunt maken. De wedstrijd zal zonder emoties denk ik een stuk minder leuk zijn om naar te kijken. 

 

De techniek

Voor de techneuten onder ons zal de voetbalwedstrijd zeer interessant worden door de techniek waarmee de robots zijn geprogrammeerd en geconstrueerd. In welke perfectie zullen de wedstrijden gespeeld worden? De verwachting is dat de robots een spelniveau gaan bereiken die wij als mens niet kunnen bereiken. Dit zal niet alleen het fysieke gedeelte zijn, maar ook de pricisie en de snelheid waarmee er gepasst wordt met de bal. Maar wat misschien nog wel het meest interessant is, is met welke opstellingen en voetbalstrategieën er gevoetbald gaat worden. Het trainingsveld zal er in ieder geval uitzien als een grote werkplaats waar onderhoud en modificaties aan de spelers worden uitgevoerd. 

Wat wel duidelijk is, is dat momenteel robots nog lang niet een professioneel spelinevau hebben bereikt. Een voetbalwedstrijd tussen robots ziet er nu zo uit:

 

Mijn verwachting

Mijn verwachting is dat robots nooit sporters van vlees en bloed geheel gaan vervangen. In de voetbalwereld zal er wel een verschuiving komen, aangezien e-sports op dit moment ook als een volwaardige sport wordt gezien. Commercieel gezien zijn er voordelen om robots in te zetten als sporters. Er kunnen onbeperkt veel wedstrijden worden gespeeld, omdat spelers niet hun rust hoeven te pakken. Ieder moment van de dag kunnen er live wedstrijden worden gespeeld. Dan hoeven we ook niet meer te wachten tijdens de zomer- en winterstop, die eigenlijk veel te lang duren.

Wat denk jij; hoe groot zal de rol van robots in de sportwereld zijn in de toekomst? 


 

Geschreven door:


Joost Olde Weghuis
t: +31 6 306 106 46
e: j.oldeweghuis@eqib.nl

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op