Tatoeage houdt diabetes patiënt in de gaten

Tatoeage houdt diabetes patiënt in de gaten7 november 2017

Bij Eqib | TECH volgen wij technische ontwikkelingen en progressie op de voet. Mariëlle Boers – Lensink schreef deze keer een blog over een slimme tatoeage die het glucosegehalte van je bloed kan meten.

Een tatoeage die een andere kleur krijgt wanneer je bloedsuikerspiegel verandert: het is een belangrijke ontdekking van Harvard University en MIT. Bijzonder hieraan is dat de sensor echt in de huid zit. De inkt wordt met een naald onder de huid gespoten, zoals een echte tattoeage. Deze ontwikkeling is een goede eerste stap op weg naar een eenvoudige biosensor die geen batterijen of draadloze verbinding nodig heeft.

Geschreven door:


Mariëlle Boers
t: 074 349 40 74
e: m.boers@eqib.nl

Samenstelling van de inkt

Maar hoe kan het dat de tatoeage van kleur verandert? Dit ligt aan de samenstelling van de inkt. Bepaalde bestanddelen van de inkt reageren op bepaalde stoffen in de vloeistof die om huidcellen heen zit. Er zijn verschillende inkten ontwikkelt. Een inkt reageert op de concentratie glucose in het bloed en om dit te meten is dit ook mogelijk in de huid. Bij een oplopende glucoseconcentratie verandert de kleur van groen naar bruin.

Diabetespatiënten moeten dagelijks zichzelf prikken om de concentratie glucose te meten. Met deze tatoeage zou dat dus verleden tijd kunnen zijn.

Soortgelijke tatoeages

Een soortgelijke tatoeage zou ook andere stoffen kunnen meten en hiermee bijvoorbeeld topsporters of kwetsbare ouderen kunnen helpen. Denk hierbij aan inkt dat verandert van kleur wanneer zij een teken van uitdroging meten.

Tot nu toe is de tatoeage alleen nog getest op varkenshuid. Het zal dus nog wel even kunnen duren voordat artsen hiervan gebruik zullen maken. Hier komt ook nog eens bij dat een tatoeage natuurlijk zichtbaar is en dat zou je natuurlijk wel moeten willen. Gelukkig is er op technisch vlak nog het een en ander mogelijk, bijvoorbeeld het gebruiken van onzichtbare inkt die alleen onder speciaal licht te zien is.

Bron: De Ingenieur

Geschreven door:


Mariëlle Boers
t: +31 6 306 106 46
e: m.boers@eqib.nl

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op