Veranderingen in de bouw versus personele bezettingVeranderingen in de bouw versus personele bezetting5 april 2018

De laatste tijd lees ik steeds meer over de ‘modernisering en verduurzaming in de bouw’. De ‘traditionele’ bouwtechnieken die worden gebruikt veranderen, waardoor in de toekomst de bouw er anders uit zal zien. Bestaande huizen moeten bijvoorbeeld beter geïsoleerd worden en er komen nieuwe innovatieve manieren van bouwen en renoveren. Denk aan complete 3D geprinte gebouwen of prefab binnenwanden waarbij het freeswerk voor elektra en waterleidingen al zijn geïntegreerd. En nu we hebben gehoord dat de gaswinning in Groningen terug wordt gedrongen en uiterlijk 2030 wordt stopgezet, zal dit gevolgen hebben.

Wat zullen deze veranderingen de toekomst brengen voor het personeel in de bouw?

Duurzaamheid
Duurzaamheid, een woord dat je tegenwoordig vaak hoort en waar je dagelijks mee geconfronteerd wordt. Denk bijvoorbeeld aan het tasje bij de supermarkt die je moet kopen, omdat je die wéér vergeten bent. Binnen de bouw en installatietechniek is duurzaamheid natuurlijk ook een begrip. Zo hebben we gehoord dat we binnenkort af willen van de traditionele CV-Ketels. Hoewel 95% van de huishoudens nog beschikt over deze traditionele CV-Ketel, gaat deze als het aan verscheidende organisaties ligt, toch verdwijnen. Vanaf 2021 zouden warmtepompen, infrarood panelen en/of warmtenet het roer overnemen. En nu de gaswinning in Groningen minder gaat worden, zou dit nog wel eens dichter bij kunnen komen. Ook extra isolatie en behoud van warmte wordt steeds belangrijker. Vervanging van je huidige ramen met HR+++ ramen en nieuwe vormen van isolatie. Het zogenaamde Nanowood, zoals wordt beschreven in het tijdschrift Science Advances, zou op een dag kunnen worden gebruikt om energiezuiniger gebouwen te maken. Het is goedkoper en ook nog eens biologisch afbreekbaar.

Anders bouwen?
Naast nieuwe producten komen er ook andere manieren van bouwen en renoveren. Denk bijvoorbeeld aan 3D printen. In China is in 2015 ‘s werelds eerste 3D-geprinte appartementencomplex gebouwd. Toen werd al aangegeven dat dit 20 tot 60% minder afval oplevert, 50 tot 80% aan arbeidskracht bespaard en er 50 tot 70% sneller gebouwd kan worden. Ook in Teuge, vlakbij onze nieuwe vestiging in Deventer, wordt dit jaar binnen tien dagen het eerste 3D-geprinte gebouw in Europa gerealiseerd. Hoe dit pand eruit gaat zien, zie je in onderstaande afbeelding.

Image

Dankzij deze revolutionaire en bijzonder duurzame nieuwe manier van bouwen is er in vergelijking met de traditionele bouw, sprake van 40% minder CO₂ uitstoot en 70% minder afval. Al met al zou deze nieuwe manier van bouwen wat kunnen opleveren. Wat daarnaast steeds vaker voorkomt is het zogenoemde transformatiebouw. Oude kantoorpanden waar minder behoefte aan is, worden omgebouwd naar woningbouw, waar nu wel veel behoefte aan is. Denk bijvoorbeeld aan het oude Tebodin-gebouw in Hengelo dat omgebouwd is tot luxe appartementencomplex. Zie de afbeelding hieronder.

Image

Bouw & Personeel
Zo zijn er tegenstrijdige verhalen als je kijkt naar de toekomst voor personeel in de bouw. Aan de ene kant komen wij ontzettend veel vakmensen te kort in de bouw en wordt die vraag alleen maar groter. Zo geeft Het Economisch Instituut voor de Bouw aan dat in de periode 2016-2022 bijna 64.000 nieuwe werknemers moeten worden aangenomen. Terwijl aan de andere kant de modernisering in de bouw voor minder arbeidskracht zou moeten zorgen. Wanneer dit daadwerkelijk plaats gaat vinden, is op dit moment nog de vraag.

Ik ga in ieder geval graag met je in gesprek om te kijken wat wij kunnen doen om jouw organisatie te helpen bij het vinden voor het juiste personeel voor jouw organisatie!

Geschreven door:


Ike Hoppenbrouwer
Technical Recruiter

074 349 40 74
e: i.hoppenbrouwer@eqib.nl

 
 
 
 

 
 

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op