Waarom ik in mijn IT-team naar onze talenten en gedrag heb gekeken

12 september 2018
De afgelopen maanden ben ik erg fan geworden van de TMA-Methode. De TMA (talent- en motivatieanalyse) geeft inzicht in mensen hun drijfveren, talenten, voorkeursgedrag en competenties.

Teamlead en TMA-fan

Binnen Eqib vorm ik als Lead IT Recruiter samen met mijn collega’s Michelle en Anniko het IT-team. Als teamlead van het team én TMA-fan, leek het me daarom een goed idee om eens vanuit teamperspectief nader te kijken naar onze natuurlijke talenten, behoeften, overtuigingen, maar ook wie wat eigenlijk op welke manier drijft in haar werk. Niet alleen omdat ik dat als teamlead belangrijk vindt om te weten van de mensen in m’n team, maar ook om te kijken wat dat zegt over sterke punten, mogelijke valkuilen en knelpunten binnen ons team.

There we went…

Zo’n twee weken geleden hadden wij daarom onder begeleiding van mijn collega Sanne Bruggink met ons team een heuse TMA-teamsessie.
Iedereen die bij Eqib in dienst treedt, maakt een TMA. Op die manier weten wij wat iemands talenten en drijfveren zijn, wat de aanleg is voor bepaald gedrag of wat juist energie kost en waar valkuilen liggen. Bij een teamanalyse en teamsessie zoals wij hebben gehad, hebben we niet alleen gekeken naar wie welk gedrag laat zien, maar we hebben vooral gekeken uit welke overtuigingen en talenten dit eigenlijk voortkomt. Dit zie je immers niet aan de buitenkant, maar moet je nader over met elkaar in gesprek om achter te komen. Ook zijn de verschillen tussen ons drieën op het gebied van voorkeursgedrag, drijfveren en hoe dit zich dan uit in de praktijk in beeld gebracht. Waar heeft de één een hekel aan en de ander juist een voorkeur voor? Waar komt dit eigenlijk vandaan? Wie heeft in welke mate bijvoorbeeld behoefte aan afstemming, positieve bevestiging, heeft de behoefte om anderen te helpen, (verbaal) grenzen aan te geven of zich te richten op bepaalde doelen of resultaten? En hoe weerhoudt deze mate zich tot de andere individuen in ons team?

Wat eruit kwam?

Op bovenstaande vragen antwoord krijgen geeft niet alleen inzicht in de aan- of afwezigheid van elkaars talenten, maar ook wederzijds begrip voor elkaar. Uiteindelijk is dit ontzettend waardevol gebleken om te weten, niet alleen van elkaar als teamlid maar ook voor mijzelf als teamlead. Ik weet hierdoor waar wij als team van nature sterk in zijn, maar ook welke individuele en gezamenlijke aandachts- of ontwikkelpunten hier inherent aan zijn.

Zo bleken wij enorm sterk te zijn op het sociale vlak. Hier tegenover staat dan weer een van nature wat lagere doelgerichtheid en gericht zijn op het behalen van concrete doelen. Dat is iets waar we op moeten letten en wat we bijvoorbeeld gericht aandacht kunnen geven in ons werkoverleg. Ook weet ik beter wat ons ieder makkelijk afgaat vanwege aanleg, maar ook wat energie kost om aan te leren en eigen te maken. We zijn allemaal maar mensen en zijn immers écht goed in wat we doen, als dat iets is dat dicht bij onze ware aard ligt. Hartstikke waardevol en leuk!

Vind jij het net als ik interessant om meer te weten over de mate waarin talenten vertegenwoordigd worden in jouw team, wat aan bepaalde knelpunten ten grondslag ligt of hoe je effectiviteit kunt vergroten? Neem dan vooral contact met ons op om hierover van gedachten te wisselen.

Zoals mijn collega Marije Hampsink al aangaf in haar laatste blog, werkt Eqib met verschillende HR-instrumenten waarvan de TMA-methode er één is. De HR instrumenten worden niet alleen ingezet bij werving- en selectietrajecten, maar ook bij de ontwikkeling en coaching van individuen en teams. Mensen die wellicht minder bekend zijn met deze materie vragen zich wellicht af of dit nuttig is. Nou ik kan je zeggen, héél nuttig en ik kan het ieder team aanraden!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Al bijna 20 jaar jouw HR Business Partner

Wil jij meer weten?

Neem contact met ons op.

Hengelo
Hazenweg 60
7556 BM Hengelo
Routebeschrijving
074 349 40 74

Deventer
Keulenstraat 21
7418 ET Deventer
Routebeschrijving
074 349 40 74

Zwolle
Grote Voort 207
8041 BK Zwolle
Routebeschrijving
074 349 40 74

Contact