12 sollicitatietips

Sollicitatietips

Vacature gevonden 
Dus jij hebt de vacature voor je droombaan gevonden. Waar begin je? 

1. Pas je CV aan 
Stuur nooit een generiek CV. Pas je CV aan op de specifieke functie waarvoor je solliciteert. Benadruk je relevante vaardigheden, prestaties, en werkervaring die aansluiten op de eisen van de functie. 

2. Schrijf een pakkende motivatiebrief  
Gebruik de motivatiebrief om je enthousiasme voor de functie en het bedrijf te tonen. Leg uit waarom je geïnteresseerd bent in de rol en welke waarde je kunt toevoegen. Maak het persoonlijk en overtuigend.  

Voorbereiden op het gesprek  

3. Onderzoek de organisatie 
Voor je sollicitatiegesprek is het van cruciaal belang om de organisatie grondig te onderzoeken. Begrijp hun missie, waarden, producten of diensten en de cultuur van het bedrijf. Dit zal je helpen om tijdens het gesprek te laten zien dat je goed geïnformeerd en gemotiveerd bent om voor deze specifieke werkgever te werken. 

4. Bereid je voor op veelgestelde vragen 
Oefen veelvoorkomende sollicitatievragen zoals “Vertel iets over jezelf” en “Waarom wil je voor dit bedrijf werken?”. Formuleer je antwoorden duidelijk en beknopt, en probeer voorbeelden te geven die je vaardigheden en prestaties illustreren. 

5. Wees professioneel online 
Veel werkgevers bekijken de online aanwezigheid van kandidaten. Zorg ervoor dat je sociale media-profielen professioneel zijn en geen ongepaste inhoud bevatten. 

Het gesprek  

6. Wees op tijd 
Kom altijd op tijd voor je sollicitatiegesprek. Dit toont je professionaliteit en respect voor de tijd van de interviewer. 

7. Kleed je passend 
Kleed je altijd professioneel en passend voor de bedrijfscultuur. Als je niet zeker bent van de dresscode, informeer hier dan van tevoren naar. 

8. Stel vragen 
Bereid vragen voor om aan het einde van het gesprek te stellen. Dit toont je interesse en betrokkenheid bij de functie en het bedrijf. Vraag bijvoorbeeld naar de verwachtingen voor de rol, de doorgroeimogelijkheden of de bedrijfscultuur. 

9. Toon enthousiasme 
Laat je enthousiasme voor de functie zien. Werkgevers willen iemand aannemen die gemotiveerd is en zich toegewijd voelt aan de organisatie. 

10. Wees zelfverzekerd maar bescheiden 
Wees zelfverzekerd over je vaardigheden en prestaties, maar vermijd arrogantie. Toon een positieve houding en wees bereid om te leren en jezelf verder te ontwikkelen. 

11. Bedank de interviewer 
Stuur na het gesprek een bedankmail naar de interviewer om je waardering te tonen voor de kans om te solliciteren. Het laat zien dat je beleefd en attent bent. 

12. Blijf geduldig en positief 
Het sollicitatieproces kan soms langer duren dan verwacht. Blijf geduldig en houd een positieve instelling. Positiviteit straalt vertrouwen uit, wat aantrekkelijk is voor werkgevers. 

En nu? 
Afwachten! Hopelijk heb je de tips ter harte genomen en word je binnenkort gebeld met goed nieuws. 

Extra hulp? 
Wil je toch nog iets meer hulp? Persoonlijke feedback op je cv en je motivatiebrief van een HR-professional? Stuur jouw cv op naar info@interimpeople.nl en laat gratis jouw cv checken door een Recruiter en ontvang persoonlijke feedback!  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen verwante artikelen

  Al bijna 20 jaar jouw HR Business Partner

  Wil jij meer weten?

  Neem contact met ons op.

  Hengelo
  Hazenweg 60
  7556 BM Hengelo
  Routebeschrijving
  074 349 40 74

  Deventer
  Keulenstraat 21
  7418 ET Deventer
  Routebeschrijving
  074 349 40 74

  Zwolle
  Grote Voort 207
  8041 BK Zwolle
  Routebeschrijving
  074 349 40 74

  Contact