12 tips voor solliciteren via videobellen

De telefoon rinkelt. Een onbekend nummer, maar je neemt toch op.
Goedemorgen! Ik heb je sollicitatie en cv gezien en wil je graag uitnodigen voor een kennismakingsgesprek. De vlag kan uit!
Maar dan komt de volgende boodschap:  â€˜door de huidige situatie omtrent het Corona virus in Nederland zal dit gesprek plaatsvinden via videobellen’. Oké, prima. Maar hoe gaat dat dan precies? Iedereen die solliciteert is in enige mate gespannen en wil vooral een goede indruk maken. ‘Hoe kom ik over?’ ‘Laat ik wel het beste van mezelf zien?’ En iemand alleen via videobellen zien, voegt weer een hele nieuwe dynamiek toe aan die spanning.

Wij begrijpen dat het voor jou even wennen kan zijn, maar wij weten ook als geen ander wat er bij een sollicitatiegesprek via videobellen komt kijken. Hoe kleine dingen erg belangrijk (kunnen) zijn en hoe je deze het beste voorbereid. Daarom hebben wij voor jou 12 tips opgesteld.

Solliciteren via videobellen
  1. Maak goede afspraken
    Spreek van tevoren af wie wie belt en geef je gebruikersnaam door. Niets zo vervelend als constant langs elkaar bellen, waardoor het gesprek gelijk al later start.

  2. Zorg voor een backup!
    Zorg dat jullie naast jullie gebruikersnamen ook telefoonnummers hebben uitgewisseld. Mocht er toch een storing in de verbinding zijn, kan het gesprek toch doorgezet worden via de telefoon.

  3. Stabiele internetverbinding
    Zorg voor een stabiele internetverbinding en test deze van tevoren. Probeer te bellen met een vriend of kennis. Is je verbinding slecht dan kun je daar beter van tevoren achter komen zodat je dit kunt verhelpen.

  4. Goede audio
    Zorg voor goede audio. Een goed gesprek valt en staat bij het goed kunnen verstaan van elkaar. Test dit vooraf en gebruik idealiter een headset om de ruis te verminderen.

  5. Professioneel gebruikersprofiel
    Maak je gebruikersprofiel professioneel! Harstikke leuk natuurlijk dat vakantiekiekje als profielfoto als je met je vrienden belt, maar is dat ook het eerste wat je wilt laten zien aan een recruiter of aan je potentieel nieuwe werkgever? Waarschijnlijk niet. En zorg voor een professionele gebruikersnaam!

  6. Professionele indruk
    Kleed je zoals je ook zou doen als je op een ‘live’ gesprek zou gaan. Die eerste indruk maak je maar 1 keer!

  7. Bereid je goed voor, niet last minute
    Ga niet 1 minuut voor de afspraak achter de laptop zitten, maar bereid je goed voor. Dat betekent ook dat je je omgeving goed voorbereid. Zorg dat er niemand binnen komt of kan komen. Bekijk wat er op de achtergrond in beeld te zien is. Ruim dit netjes op en zorg dat het er wel professioneel uitziet. (Verplaats de rummikub en de uitgaansfoto’s even naar de andere kant van de kamer). Zorg dat je cv en motivatiebrief voor je liggen zodat je direct kan zien wat je gesprekspartner bedoeld als die iets quote uit deze documenten.

  8. Zet je mobiel op stil
    Zet notificaties op je laptop of telefoon uit. Niets is zo storend als constante pingeltjes en andere afleidingen. Typ ook zo min mogelijk mee, het geluid van een toetsenbord kan behoorlijk afleiden. Maak liever notities op papier. Schrijven is ook zichtbaar voor jouw gesprekspartner en laat zien dat je echt geïnteresseerd bent en geïnvesteerd hebt in het krijgen van de functie. Vergeet niet om daarbij wel oogcontact te houden.

  9. Focus
    Focus je op je gesprekspartner en kijk die persoon aan via de camera. (Let wel, kijk niet met een schuin oog naar die persoon, maar kijk vooral de camera in!) Focus je niet op je eigen gezicht, dat maakt dat je ongeïnteresseerd overkomt en dat je je te bewust wordt van hoe je eruitziet. Dit leidt af van je kwaliteiten en je boodschap. In een ‘echt’ gesprek heb je ook geen spiegel waarbij je constant kan checken hoe je eruitziet.

  10. Praat rustig
    Beeldbellen blijft minder stabiel dan face-to-face of via de telefoon. Een kleine storing of hapering kom je waarschijnlijk wel tegen. Praat daarom rustig. Geef mensen de tijd om je boodschap te begrijpen.

  11. Gebruik het voordeel van videobellen
    Plak belangrijke vragen of dingen die je echt goed wilt laten overkomen en je niet mag vergeten op post-its aan de rand van je scherm. Zo kan je je reminders goed in het oog houden zonder dat je gesprekspartner het door heeft! 

  12. Sluit het gesprek goed af
    Vat nog even samen waar jullie het over hebben gehad, dit laat zien dat je goed opgelet hebt en daarnaast zorgt het er ook voor dat je zeker weet dat je gesprekspartner jouw belangrijkste punten nog een keer hoort. Bespreek ook de vervolgstappen. Hoe gaat het nu verder en wanneer hebben jullie weer opnieuw contact

Heb je vragen of wil je dit kennismakingsgesprek via videobellen ook uitproberen? Neem dan vooral even contact met ons op of stuur een open sollicitatie in!

2 gedachten over “12 tips voor solliciteren via videobellen”

  1. Hey Marije,

    Goede tips! Het videobellen wordt inderdaad steeds populairder. Ik heb zelf ook zo een gesprek gehad, en merkte dat ik het ongemakkelijk vond om in te komen maar uiteindelijk wel heel comfortabel was achter het scherm.

    Groetjes,
    Carla

    1. Marije Benjamins

      Hi Carla,
      Ja het is even wennen, maar nu we weer meer thuis gaan werken zal het steeds vaker voorkomen en dan kunnen we onszelf maar beter goed voorbereiden! Wat goed dat je jezelf er uiteindelijk toch comfortabel bij ging voelen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Al bijna 20 jaar jouw HR Business Partner

Wil jij meer weten?

Neem contact met ons op.

Hengelo
Hazenweg 60
7556 BM Hengelo
Routebeschrijving
074 349 40 74

Deventer
Keulenstraat 21
7418 ET Deventer
Routebeschrijving
074 349 40 74

Zwolle
Grote Voort 207
8041 BK Zwolle
Routebeschrijving
074 349 40 74

Contact