7 tips voor succesvolle sollicitatiegesprekken: Hoe vind je de beste kandidaat voor jouw organisatie?

Het voeren van sollicitatiegesprekken wordt vaak gezien vanuit het perspectief van werkgevers als dé manier om de beste kandidaat te selecteren. Maar laten we eerlijk zijn, realiseer jij je als werkgever wel voldoende dat dit ook het moment is waarop de beste kandidaat voor jou moet kiezen?

Sollicitatiegesprekken zijn in feite selectiegesprekken zijn voor beide partijen aan die tafel. Deze gesprekken vormen het hart van het wervingsproces. Zelfs als je besluit om niet met iemand samen te werken, is het belangrijk om de gesprekken op een respectvolle en professionele manier af te sluiten, met het oog op mogelijke toekomstige kansen.

Dus, hoe kun je als werkgever zorgen voor nóg succesvollere sollicitatiegesprekken?

Tip 1: Zorg voor goed voorbereidde gesprekken

De bekende uitspraak, “als je je vergeet voor te bereiden, bereid je je voor om vergeten te worden” geldt absoluut niet voor sollicitatiegesprekken. Een slecht voorbereid gesprek zal bij de kandidaat aan de andere kant van de tafel blijven hangen, en niet op een goede manier. Als organisatie wil je natuurlijk niet de reputatie hebben van onvoorbereide gesprekspartners.

Hoe bereid je je als werkgever goed voor op een sollicitatiegesprek?
Duik in de achtergrond van de kandidaat voordat je aan tafel gaat zitten. Neem de tijd om het CV van tevoren door te nemen en bekijk hun LinkedIn-profiel. Neem ook even de tijd om de functie waarvoor je iemand zoekt opnieuw te begrijpen. Ga er niet vanuit dat je het wel weet, maar zet alles even op een rijtje voor jezelf. Zorg ervoor dat je de functiebeschrijving begrijpt, inclusief de vereiste vaardigheden en ervaring. Zorg ervoor dat jij en je gesprekspartners duidelijk weten welke competenties je zoekt, en welke niet. En bespreek van tevoren wie welke rol heeft tijdens het gesprek. Het opstellen van een gestructureerde lijst van vragen die je aan elke kandidaat wilt stellen kan helpen om kandidaten op een consistente manier te beoordelen.

Tip 2: Creëer een comfortabele omgeving.

Het creëren van een prettige sfeer begint al voordat het gesprek begint. Geef bijvoorbeeld duidelijke instructies over waar de kandidaat zich moet melden en attendeer de kandidaten op eventuele wegwerkzaamheden in de buurt bijvoorbeeld. Je wilt dat de kandidaat zich zo welkom mogelijk voelt. Zorg er ook voor dat er voldoende tijd is om een echt gesprek te voeren, en dat de gesprekslocatie geschikt is. Wanneer de kandidaat zich comfortabel voelt, kunnen jullie elkaar beter leren kennen, en dat is essentieel voor een succesvol sollicitatiegesprek.

Tip 3: Wees je bewust van je eigen rol in het gesprek.

Je moet je bewust zijn van de rol die je speelt in het gesprek. Mensen spiegelen onbewust elkaars gedrag in gesprekken, dus wees je bewust van hoe je het gesprek ingaat. Probeer vooroordelen te vermijden tijdens het interviewproces en beoordeel kandidaten op basis van hun kwalificaties, niet op persoonlijke voorkeur of vooroordelen.

Tip 4: Maak van het gesprek een echt gesprek.

Een succesvol sollicitatiegesprek is meer dan slechts twee mensen die praten. Het draait om actief luisteren en oprechte interesse. Geef de kandidaat voldoende tijd om te reageren op je vragen en onderbreek niet te snel. Stel vervolgvragen om dieper in te gaan op hun antwoorden en probeer te begrijpen hoe hun vaardigheden en ervaring relevant zijn voor de functie.

Je kunt bijvoorbeeld de STAR-methode gebruiken:
Situatie; Kun je een voorbeeld geven waarin je een klant moest overtuigen van je product?
Taak; Wat was jouw rol daarbij?
Actie; Wat heb je gedaan? Hoe heb je het aangepakt?
Resultaat; Hoe is het afgelopen? Wat zou je nu anders doen met de kennis die je hebt?

Het stellen van gedragsgerichte vragen helpt om specifieke voorbeelden uit het verleden van de kandidaat te verkrijgen, waardoor je hun gedrag en vaardigheden kunt beoordelen. Bijvoorbeeld: “Kun je een situatie beschrijven waarin je met een moeilijke collega moest samenwerken en hoe heb je dit aangepakt?” Dit geeft inzicht in hoe de kandidaat in de praktijk omgaat met uitdagingen.

Tip 5: Geef Duidelijke Informatie over de functie & het team.

Zorg ervoor dat je kandidaten duidelijke informatie geeft over de functie, de organisatie en de verwachtingen. Dit helpt hen om een weloverwogen beslissing te nemen als ze een aanbod ontvangen. Overweeg ook om andere teamleden te betrekken bij het interviewproces. Dit kan helpen om verschillende perspectieven te krijgen en ervoor te zorgen dat de kandidaat goed past binnen het team.

Tip 6: Communiceer Duidelijk.

Houd kandidaten op de hoogte van het proces en de voortgang, zelfs als het langer duurt dan verwacht. Niets is zo frustrerend als onzekerheid en onduidelijkheid in het proces en in de gemaakte afspraken.

Tip 7: Wees respectvol.

Behandel elke kandidaat met respect, zelfs als ze uiteindelijk niet geschikt blijken te zijn voor de functie. Een negatieve ervaring kan de reputatie van je organisatie schaden. En de kandidaat van vandaag kan zomaar de klant van morgen zijn!

Ga voor een zo effectief mogelijk wervingsproces en trek de juiste kandidaat aan die past bij de organisatie en de functie. Onthoud ook vooral dat het doel is om niet alleen de vaardigheden van de kandidaat te beoordelen, maar ook te kijken of ze passen bij de cultuur en waarden van je bedrijf. Met goed gevoerde sollicitatiegesprekken kom je een stap dichter bij het vinden van de perfecte aanvulling voor je team. Veel succes en kom je er toch niet uit? Eqib denkt graag met je mee!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen verwante artikelen

    Al bijna 20 jaar jouw HR Business Partner

    Wil jij meer weten?

    Neem contact met ons op.

    Hengelo
    Hazenweg 60
    7556 BM Hengelo
    Routebeschrijving
    074 349 40 74

    Deventer
    Keulenstraat 21
    7418 ET Deventer
    Routebeschrijving
    074 349 40 74

    Zwolle
    Grote Voort 207
    8041 BK Zwolle
    Routebeschrijving
    074 349 40 74

    Contact