
Wat ZZP’ers moeten weten over de verplichte AOV
Inhoudsopgave
Scholing is er niet alleen om de kennis op peil te houden, maar ook om werknemers duurzaam inzetbaar te maken en om de organisatiedoelen te ondersteunen. Door een duidelijke visie op scholing op te stellen en scholing te koppelen aan strategische doelen geef je leren en ontwikkeling een duidelijke richting en meerwaarde. Werknemers zien dan beter hoe hun ontwikkeling bijdraagt aan het succes van de organisatie. Dit versterkt motivatie en geeft vertrouwen dat ze kunnen meegroeien.
Mensen vormen het hart van elke organisatie. Door te investeren in de talenten van werknemers vergroot je hun werkplezier en betrokkenheid. Tegelijkertijd werk je zo ook gericht aan de strategische doelen van de organisatie. Als je weet welke talenten en welk ontwikkelpotentieel je in huis hebt en dat combineert met gerichte scholing, bouw je aan een lerende organisatie die meebeweegt met de langetermijnvisie. Voor het opstellen van een visie op scholing is het belangrijk om een aantal vragen te beantwoorden. Onder andere:
Een goed uitgewerkte visie werkt als motor voor strategisch succes en maakt leren een vanzelfsprekend onderdeel van de organisatiecultuur. Om een heldere visie op te stellen, is het verstandig om gestructureerd aan de slag te gaan. Hieronder vind je een stappenplan dat daarbij kan helpen:
Scholing is geen eenmalige activiteit, maar een strategisch middel om de werknemers en de organisatie wendbaar en toekomstbestendig te maken.
Een duidelijke visie op scholing en effectief talentmanagement versterken elkaar. Door scholing te koppelen aan talentmanagement, kun je talenten identificeren en gerichte ontwikkeltrajecten aanbieden. Dit draagt bij aan de duurzame inzetbaarheid van werknemers, verhoogt motivatie en vergroot het innovatievermogen doordat werknemers nieuwe kennis actief toepassen.
Talentmanagement begint met een objectieve talentanalyse. Een wetenschappelijk onderbouwd instrument dat je hiervoor kunt inzetten is de Talenten Motivatie Analyse (TMA). De TMA-methode maakt talentontwikkeling en talentmanagement concreet en meetbaar. De TMA biedt waardevol inzicht in de aanwezige talenten, drijfveren en ontwikkelpotentieel van zowel individuen als teams. Het laat zien welke kwaliteiten al aanwezig zijn en waar nog versterking of aanvulling nodig is.
Deze analyse levert niet alleen concrete handvatten op voor strategische personeelsplanning (tool), gerichte werving, onboarding en teamoptimalisatie, maar vormt ook een krachtig vertrekpunt voor het gesprek met werknemers over hun ontwikkelmogelijkheden en toekomstperspectief. Zo bouw je een organisatiecultuur waarin mensen op hun plek zitten, zich gewaardeerd voelen en met energie hun werk doen. Dat leidt weer tot meer betrokkenheid, hogere productiviteit, minder verzuim en een cultuur die uitnodigt tot groei en scholing.
Op basis van de TMA-resultaten kun je gericht werken aan werving, scholing, talentontwikkeling en het bedrijfsimago. Zo weet je precies waar bijsturing nodig is en hoe je werknemers optimaal ondersteunt in hun groei. Zo kan het voorkomen dat er sprake is van een mismatch tussen de werknemer en de functie die hij vervult, doordat er competenties (gewenst gedrag) worden gevraagd waarvoor de werknemer niet over het juiste talent beschikt of die onvoldoende ontwikkelbaar zijn.
Een goed voorbeeld is de leidinggevende die op papier geschikt lijkt, maar die toch niet op zijn plek blijkt te zitten, omdat zijn intrinsieke motivatie en talenten niet op de rol van leidinggevende aansluiten. Dit leidt vaak tot energieverlies, minder werkplezier en uiteindelijk verzuim. Het is dus essentieel te kijken of een functie écht past bij iemands talenten en motivatie.
Het werkgeluk van werknemers hangt sterk samen met uitdaging en plezier in het werk. Door in ontwikkeling te investeren, werk je aan hogere productiviteit en innovatievermogen. Trainingen, coaching en ontwikkelgesprekken helpen werknemers hun potentieel te benutten en dragen bij aan een positieve werkcultuur.
Het is belangrijk continue na te gaan of functies aansluiten bij iemands talenten en motivatie. Alleen dan kan iemand duurzaam en met plezier functioneren. Door een goed gesprek te voeren, ontdek je wat werknemers drijft, waar hun ambitie ligt en welke talenten ze verder kunnen ontwikkelen. Zo voorkom je dat werknemers vastlopen in rollen die niet bij hen passen.
Hieronder vind je een aantal aandachtspunten die van belang zijn voor succesvol talentmanagement:
Investeer in trainingen, opleidingsprogramma’s, mentorschap en coaching. Leidinggevenden hebben hierbij een cruciale rol: zij creëren ruimte voor groei, geven feedback en stimuleren eigenaarschap. Leiderschapstrainingen, intervisie en coaching bieden leidinggevenden inzicht in hun rol en zorgen ervoor dat zij deze optimaal kunnen vervullen.
Vormen van ontwikkeling
Een persoonlijke talentscan of ontwikkelassessment kan helpen bepalen welke opleidings- en ontwikkelingsvorm het meest effectief is. Hier vind je verschillende mogelijkheden:
Een veilige, ondersteunende omgeving moedigt leren en experimenteren aan. Maak fouten daarom bespreekbaar, stimuleer feedback, stel duidelijke doelen en geef waardering. Dit zorgt voor vertrouwen en stimuleert continue persoonlijke groei. Hoe pak je dit het beste aan?
Ontwikkeling en scholing kost geld, maar levert uiteindelijk meer op. Werknemers hechten waarde aan ontwikkelmogelijkheden en laten die vaak meewegen bij de keuze voor een werkgever. Door te investeren in de ontwikkeling van werknemers vanuit een duidelijke visie op scholing bied je niet alleen groeikansen, maar verhoog je ook de loyaliteit en het werkgeluk. Daarnaast versterk je het bedrijfsimago en kun je onnodig personeelsverloop voorkomen. Ten slotte bouw je aan een cultuur van continue verbetering die bijdraagt aan een toekomstbestendige organisatie.
Dit verdiepingsartikel is geschreven door Nanda Geurts, Sr. HR Business partner.
Dit artikel is eerder gepubliceerd in Rendement.