Hoe meet je werkgeluk?

Steeds meer organisaties willen sturen op werkgeluk. Want werkgeluk leidt tot blije en geïnspireerde medewerkers en betere resultaten.

Maar hoe meet je werkgeluk?

Gelukkige medewerkers zijn goud waard voor een bedrijf. Ze zijn supergemotiveerd, minder vaak ziek en voelen zich zeer betrokken bij de doelen en missie van de organisatie. Blije medewerkers leiden tot blije klanten. Voor bedrijven alle reden om serieus aandacht te schenken aan werkgeluk en erop te sturen.

Werkgeluk op zich is een brede term, die lastig meetbaar is. Maar werkgeluk kent een aantal randvoorwaarden die wél beter te meten zijn: autonomie, blijven leren, goed contact met collega’s en leidinggevende, zingeving en mentale en fysieke gezondheid.

Er zijn meerdere meetinstrumenten en tools op de markt om werkgeluk te meten.

Wat heel goed werkt, is om als leidinggevende de dialoog aan te gaan met je medewerkers over bovengenoemde randvoorwaarden.

Plan met regelmatige tussenpozen, bijvoorbeeld elke drie maanden, reflectiemomenten in. Vraag, per randvoorwaarde, wat hun subjectieve beleving is. Welke score tussen 0 en 10 geven zij zelf aan de mate waarin zij autonomie ervaren? En welk cijfer krijgt het contact met collega’s en leidinggevende? Hoe beoordelen zij de ruimte om te leren en uitgedaagd te worden? De mate van zingeving en vitaliteit? Houd de scores bij en monitor samen elke drie maanden of er verbetering in zit. Zo creëer je je eigen ‘geluksmeter’ en kun je tijdig bijsturen.”

Werkgeluk maakt productiever

Uit onderzoek van TNO en CBS blijkt dat nog geen 60 procent van de medewerkers in Nederland ‘tevreden’ is met hun werk. Slechts 18 procent is ‘zeer tevreden’. Werkgeluk gaat echter verder dan alleen tevredenheid. Gelukkige medewerkers zijn leergieriger, creatiever en gemotiveerder. Ze ervaren minder stress en zijn minder vaak ziek. Ze zijn fitter en vitaler dan hun minder gelukkige medewerkers en ook nog eens productiever.

In 5 stappen naar het meten van werkgeluk

 • Maak een overzicht van de 5 randvoorwaarden van werkgeluk.
 • Plan regelmatig reflectiemomenten in met uw medewerkers, bijvoorbeeld elk kwartaal.
 • Vraag uw medewerkers tijdens deze momenten een cijfer te geven voor hun beleving per randvoorwaarde.
 • Houd de scores over langere tijd bij.
 • Blijf dit monitoren en optimaliseer continu uw gezondheidsbeleid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen verwante artikelen

  Al bijna 20 jaar jouw HR Business Partner

  Wil jij meer weten?

  Neem contact met ons op.

  Hengelo
  Hazenweg 60
  7556 BM Hengelo
  Routebeschrijving
  074 349 40 74

  Deventer
  Keulenstraat 21
  7418 ET Deventer
  Routebeschrijving
  074 349 40 74

  Zwolle
  Grote Voort 207
  8041 BK Zwolle
  Routebeschrijving
  074 349 40 74

  Contact