Eigen verantwoordelijkheid & Zelfsturende teams

Voor organisaties is het van steeds groter belang dat medewerkers eigenaarschap nemen ten aanzien van de inzet en ontwikkeling van hun eigen talenten. Hoe blijven zij van toegevoegde waarde voor de organisatie en hoe nemen ze hierin eigenaarschap? Hoe creëren wij met elkaar een cultuur van continu leren en vormen wij een lerende organisatie? En hoe zorg je er nu voor dat je medewerkers hiermee aan de slag gaan en hun eigen persoonlijke effectiviteit continu blijven vergroten?

Gastspreker Martijn Cremers nam een aantal van onze klanten mee in dit thema, o.a. uit eigen ervaring als medewerker van een organisatie, die hem onbedoeld uitdaagde om eigen verantwoordelijkheid te pakken.

Tijdens dit Inspivent kwamen o.a. de volgende vraagstukken aan bod:

  • Wat motiveert mensen? Een beloning, het voorkomen van iets of de taak zelf? Wij hebben hier allemaal een antwoord op, maar klopt dit antwoord ook?
  • Hoe zorg je ervoor dat je medewerkers eigen verantwoordelijkheid pakken? Dat ze niet alleen hun werk doen, maar op de een of andere manier ook met elkaar leren van de dingen die goed gaan en van de fouten die gemaakt worden en inspelen op de veranderende onvoorspelbare toekomst?
  • Hoe speel je als organisatie in op de veranderingen waarmee je te maken hebt/krijgt? De markt verandert, de wetgeving verandert, mensen willen alle contractvormen, een grote groep ouderen gaat bijna met pensioen, jongeren lijken soms wel vreemden voor je etc.
    Hoe speel je als organisatie in op deze dynamieken?
  • Je wilt zaken wel anders aanpakken, maar je loopt tegen functie-bouwwerken, cao’s, oude afspraken, rechten en aanspraken aan die het ‘echte’ ondernemen belemmeren. Allemaal zaken die te maken hebben met het worden van een adaptieve organisatie of voor de workshop: een lerende organisatie. Dit begint allemaal met je medewerker die meer ‘eigen verantwoordelijkheid’ moeten nemen.

Kortom: hoe zorg ik ervoor dat mijn mensen meer eigen verantwoordelijkheid nemen en wat kan ik hier zelf in doen?

In de workshop hebben we gereflecteerd op wat er gebeurt in de interactie met elkaar. Aandacht besteden of iedereen wel het achterste van zijn/haar tong heeft laat zien en mensen uitnodigen dit te doen.

Wat zijn de risico’s?
Het risico is dat je met zijn allen in drijfzand komt van oeverloos geouwehoer, praten over het praten en daar weer over praten en niemand meer weet wat er gebeurt en mensen dan nóg vaker afhaken. Het vereist dus een goede stevige begeleiding van een professional, al dan niet uit de eigen organisatie.

Hoe kan ik persoonlijk leiderschap pakken?
Ga staan voor wat je zelf vind, waar je voor wilt staan en wees bereid om het pad dat zich dan opent te accepteren.

Hoe krijg ik het MT/directie mee?
Al het voorgaande! En aanvullend op de derde leerlaag gaan opereren, door te schetsen wat je ziet hoe de organisatie leert, wat daar de successen in zijn en hoe dit verder geïmplementeerd kan worden.

Gastsprekers

  • Martijn Cremers

Al bijna 20 jaar jouw HR Business Partner

Wil jij meer weten?

Neem contact met ons op.

Hengelo
Hazenweg 60
7556 BM Hengelo
Routebeschrijving
074 349 40 74

Deventer
Keulenstraat 21
7418 ET Deventer
Routebeschrijving
074 349 40 74

Zwolle
Grote Voort 207
8041 BK Zwolle
Routebeschrijving
074 349 40 74

Contact