Keuzestress: Welke talentscan of persoonlijkheidsonderzoek moet ik inzetten??

In ‘Tijdschrift voor HRM’  staat een artikel gepubliceerd waarin onderzoek wordt gedaan naar het gebruik van talentscans in de praktijk en worden een aantal veel gebruikte talentscans onderzocht op hun voorspellende waarde en betrouwbaarheid.

In de praktijk blijken veel HR-professionals en organisaties de keuze voor een instrument af te laten hangen van praktische overwegingen, zoals de bruikbaarheid en de prijs. En die zeggen natuurlijk niks over de kwaliteit en betrouwbaarheid!

In het artikel wordt gekeken naar veelgebruikte talentscans, zoals de Insights, DISC, TMA etc. Uit het onderzoek komt naar voren dat de Talent Motivatie Analyse (TMA) en de Q1000 persoonlijkheidsanalyse als meest positief en betrouwbaar uit de vergelijking komen. Dit zijn de testen die wij in onze persoonlijkheidsonderzoeken gebruiken. Want natuurlijk wil je datgene wat je wilt weten of meten, ook eruit krijgen!

In het artikel komen de volgende adviezen naar voren voor de (HR)-praktijk bij het inzetten van een persoonlijkheidsonderzoek/talentscan:

  1. Zorg voor een duidelijke vraag: welke vraag wil je beantwoord zien door middel van het onderzoek?
  2. Zet zo nodig meerdere instrumenten (capaciteitentest, drijfverentest, persoonlijkheidstest) in om een compleet beeld te krijgen van iemands talenten
  3. Een goede scan is praktijkgericht, maar ook goed onderbouwd
  4. Weet wat een talentscan/persoonlijkheidsanalyse meet
  5. De rapportage moet concrete adviezen geven over de context
  6. Faciliteer een goede follow-up

Vanuit Eqib onderstrepen wij deze adviezen van harte en deze komen ook tot uiting in onze werkwijze. Meer weten over onze assessments en persoonlijkheidsonderzoeken? Ik kom er graag meer over vertellen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Al bijna 20 jaar jouw HR Business Partner

Wil jij meer weten?

Neem contact met ons op.

Hengelo
Hazenweg 60
7556 BM Hengelo
Routebeschrijving
074 349 40 74

Deventer
Keulenstraat 21
7418 ET Deventer
Routebeschrijving
074 349 40 74

Zwolle
Grote Voort 207
8041 BK Zwolle
Routebeschrijving
074 349 40 74

Contact