Komen & gaan

Er is een tijd van komen en een tijd van gaan. Dat laatste heb ik helaas aan mijn collega’s moeten aangeven. Op het moment dat je dat gaat vertellen heb je een dubbel gevoel, aan de ene kant ga je een leuke nieuwe uitdaging tegemoet maar aan de andere kant ga je de collega’s natuurlijk ook missen. Hoe pak je dat moment goed aan en hoe zorg je ervoor als werknemer dat jij en je werkgever op een zo goed mogelijke manier uit elkaar gaan?

De tijd van komen

In september 2021 ben ik bij Eqib begonnen in mijn rol als Recruiter. Ik ben met Eqib in aanraking gekomen doordat ik een open gesprek ben aangegaan een paar maanden voordat ik zou afstuderen. Eqib heeft met mij gekeken wat op dat moment het beste zou zijn in het begin van mijn carrière. Hierin kwamen we al snel tot de conclusie dat een functie waarin ik in de keuken kon kijken bij verschillende bedrijven met daarbij betrokken collega’s het beste bij mij aansluit. En zo begon ik na mijn afstuderen bij Eqib.

Als je het hebt over betrokkenheid vanuit directie, management en collega’s, dan praat je over Eqib. Ik had (en heb nog steeds) veel te leren, bijvoorbeeld over de diverse functies, bedrijven en bedrijfsculturen. In mijn eerste maanden bij Eqib heb ik veel mee kunnen kijken met mijn collega’s en kreeg ik steun en hulp als ik dat nodig had. Na een tijdje kreeg ik de kans om TMA (talenten en motivatie analyse) gecertificeerd te worden en om deel te nemen aan het Student Partners team. Hierdoor heb ik de verschillende facetten van het recruitment vak kunnen leren en op mijn eigen wijze uit kunnen voeren.

De tijd van gaan

Echter kwam ik erachter dat de groei die ik door wil maken op dit moment niet meer mogelijk is bij Eqib. Toen die realisatie kwam heb ik goed nagedacht wat ik moest doen. Ik heb het namelijk tot op heden erg leuk met mijn collega’s en heb plezier in mijn rol. Natuurlijk waren er aspecten in mijn rol die mij energie kostten, maar ik haalde nog steeds dagelijks energie uit mijn werkzaamheden. Uiteindelijk heb ik besloten om dit met mijn leidinggevende te bespreken. Tijdens dit gesprek kwamen wij samen tot de conclusie dat het beter voor mij is om verder te kijken.

En toen had ik een nieuwe baan gevonden. In de tussentijd heb ik mijn leidinggevende op de hoogte gehouden, waarbij ik oprechtheid en enthousiasme vanuit haar kant voelde. Maar toen kwam het moment dat ik aan mijn collega’s moest vertellen dat ik Eqib ging verlaten. Uiteraard een lastig moment, maar ook mijn collega’s waren erg blij voor mij. Gelukkig betekende dit niet dat ik geen kansen meer kreeg binnen Eqib. Ik werd nog steeds betrokken bij nieuwe projecten, waardoor ik gemotiveerd en betrokken bleef in mijn rol bij Eqib. Daarnaast kan er hierdoor een soepele overdracht qua werkzaamheden plaatsvinden. De collega’s die mijn procedures overnemen zijn namelijk vanaf het moment dat mijn leidinggevende en ik tot die conclusie kwamen betrokken geweest bij nieuwe opdrachten. Hierdoor hebben de klanten van Eqib niet “opeens” te maken met een nieuwe contactpersoon vanuit Eqib, maar hebben ze hier al kennis mee kunnen maken tijdens het uitvoeren van de opdracht. Dit is naar mijn mening de meest prettige manier van uit dienst treden.

De leidinggevende

Samen met medewerkers onderzoeken hoe je kwaliteiten en potentieel laat floreren is heel belangrijk binnen leiderschap. Op de hoogte zijn van hoe mensen in hun vel zitten, oprechte interesse hebben in hun gedachten & behoeften, is voor mij persoonlijk een voorwaarde om überhaupt leiding te kunnen geven. Al een tijdje zag ik dat ondanks de goede prestaties en groei van Mark op persoonlijk vlak, er iets niet lekker zat bij hem. Doordat we beiden veel met de talenten en motivatie analyse werken, hebben we ook Mark zijn eigen Talentenanalyse erbij gepakt om te kijken zijn drijfveren en kwaliteiten het best ingezet kunnen worden. Uit deze analyses bleek dat gedrag en werkzaamheden waar Mark minder energie van krijgt, een belangrijk onderdeel uitmaken van zijn gemiddelde werkdag Door daar samen open en eerlijk over in gesprek te zijn, voorkwamen we een situatie waarin je als werkgever verrast wordt door een plotselinge contractopzegging. Toen Mark op een gegeven moment ook vertelde over een andere functie die in beeld was gekomen bij hem en waar hij enthousiast over was, zag ik zelf ook direct de aansluiting met zijn natuurlijke talenten en potentieel. Het feit dat dit buiten Eqib is, is uiteraard voor ons jammer. Echter staan voor zowel Eqib als mij (als leidinggevende) werkplezier & werkgeluk voorop. En uiteindelijk zijn wij als werkgever vooral ook dankbaar voor de tijd die we samen hebben doorgebracht. Waarin we samen hebben geleerd, ontwikkelt en successen hebben geboekt!

Goed afscheid nemen van een medewerker doe je vooral ook door aandacht geven. Zo heeft Mark ook een exitgesprek gehad met collega leidinggevende. In dit gesprek is er goed geëvalueerd over zijn werkperiode en specifiek ook de periode na opzegging. En uiteraard hoort bij een afscheid van een collega ook een goede afscheidsborrel met alle collega’s! Op deze manier hebben we samen de periode van Mark bij Eqib goed af.

Mark: ‘Weg gaan bij een bedrijf is niet negatief, het is een nieuwe kans. Je weet niet wat de toekomst brengt, dus vandaar mijn advies aan alle werkgevers en werknemers: Sluit het positief en samen af!’

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen verwante artikelen

  Al bijna 20 jaar jouw HR Business Partner

  Wil jij meer weten?

  Neem contact met ons op.

  Hengelo
  Hazenweg 60
  7556 BM Hengelo
  Routebeschrijving
  074 349 40 74

  Deventer
  Keulenstraat 21
  7418 ET Deventer
  Routebeschrijving
  074 349 40 74

  Zwolle
  Grote Voort 207
  8041 BK Zwolle
  Routebeschrijving
  074 349 40 74

  Contact