Leiderschap vanuit de verbinding

Performance Management

Wat een immense sociale impact heeft de COVID-19 pandemie op de wereld, op Nederland, op werkgevers, op ons allemaal! De rol van leidinggevenden komt nu nog veel meer onder het vergrootglas te liggen. Als je gewend bent om als leidinggevende, directeur/eigenaar of manager “old school” te leiden, dan vraagt de huidige situatie nog meer van je. Het biedt tegelijkertijd ook kansen om de manier waarop je je organisatie leidt en aandacht besteed aan je mensen, eens onder de loep te nemen.

Ik heb in de afgelopen periode prachtige voorbeelden gezien van boeiende communicatie van grote leiders vanuit de overheid en gezondheidsorganisaties en ook inspirerende artikelen gelezen vanuit het bedrijfsleven.

Met een positieve blik

Vanuit mijn eigen rol als (mede)eindverantwoordelijke van een MKB-organisatie, zie ik het als een extra uitdaging om alle informatie die we vanuit de overheid meekrijgen om te buigen naar dat wat werkt voor onze mensen en onze organisatie, voor de lange termijn. Ik bekijk de zaken graag vanuit de positieve kant, want uiteindelijk keert het tij ook weer. We willen en moeten door, in het belang van onze mensen, hun gezondheid nu en hun welzijn voor de lange termijn. Uiteindelijk willen we onze waardevolle klanten, waar we vaak al jaren voor en mee mogen samenwerken, op HR vlak optimaal blijven bedienen.

Wanneer neem je in deze tijd nu de juiste beslissingen wanneer je te maken krijgt met onbekende, moeilijk te bevatten problemen?

Ondanks “onzekerheid” koers houden

Frequent contact met de teamleads en als directie onderling over dat wat speelt en aandacht behoeft, is van belang. Mensen inspireren en motiveren om ook met oplossingen te komen voor situaties en zo veel mogelijk gezamenlijk beslissen waar nodig. Transparantie is van belang, je mensen meenemen in dat wat aandacht (nodig) heeft, creëert begrip en zet mensen ook zelf aan tot actie en nieuwe ideeën. Het is belangrijk dat je mensen een bepaalde “veiligheid” laat voelen om vragen te stellen, hun zorgen te delen of onze zorgen met hen te delen zonder de angst dat iets tegen hen kan werken. Het heeft absoluut geen zin om een sfeer van angst te creëren in een situatie die al heel stressvol is, dat werkt alleen maar averechts. Ik heb gemerkt dat luisteren, oprechte interesse tonen in mensen en dat wat hen bezighoudt een positieve uitwerking op hen heeft. Tegelijkertijd is het van belang om vanuit een eigen overtuigingskracht en positiviteit, zonder de realiteit uit het oog te verliezen, mensen ook te blijven inspireren om anders en ook actief mee te bewegen. De zaken moeten tenslotte wel doordraaien. Het is belangrijk om positief te zijn en blijven om zo goed door deze vervelende periode heen te komen, terwijl we ons allemaal heel bewust blijven van een bepaalde mate van onzekerheid. We hebben helaas niet altijd alle feiten in beeld nu om de “juiste” beslissingen te nemen. Tegelijkertijd kunnen we ook niet te lang wachten met handelen en ook niet alleen maar varen op ons instinct. De ervaring door al meer dan 16 jaar succesvol een organisatie op te bouwen en te runnen met fantastische business partners en medewerkers, speelt hierin ook een belangrijke rol. Wij hebben ook nog nooit een pandemie als deze meegemaakt. Gelukkig maar!

In goede & slechte tijden

We hebben altijd veel tijd en aandacht besteed aan onze mensen, met onze mensen en wanneer de tijd even niet meezat, zorgvuldig en op tijd voorgesorteerd. We weten dat veel beslissingen uit het verleden hebben bijgedragen aan waar we nu staan als organisatie. Ons doel was en is een merk bouwen, een entiteit zijn als full service HR Business Partner voor organisaties, voor de lange termijn. Dat is gelukt en dat bouwen we verder uit. Wij zeggen ook niet voor niets tegen onze opdrachtgevers dat wij er altijd zijn, in goede en in slechte tijden.

Ken je mensen

Het is eigenlijk een voorrecht om als mede-eigenaar van een MKB-organisatie toch ook positief het verschil te mogen maken in het leven van mensen. Als leider heb je de kans om aan de slag te gaan met de persoonlijke en professionele uitdagingen die een medewerker heeft. Je kunt ze ondersteunen in dit ontwikkelingsproces en daarmee helpen groeien. Het kan natuurlijk zijn dat de financiële middelen bepaalde zaken niet mogelijk maken, maar dit kan wel de tijd zijn om te kijken wat voor expertise je zelf in huis hebt om toch die ondersteuning aan je mensen te bieden. Als je weet waar het talent, de drijfveren en het ontwikkelpotentieel ligt van je mensen, dan kun je daar wat mee!

Investeren op verschillende manieren

Welke orders lopen nog wel om de financiële onderstroom te waarborgen? Kun je mensen hun baan blijven garanderen, flexibiliteit bieden als mensen mantelzorg moeten verlenen bijvoorbeeld en in hoeverre kun je sociale inzet promoten onder je medewerkers? Mensen van betekenis laten zijn voor de maatschappij, ook daarmee investeer je in mensen. Het gewone leven is even niet zo gewoon meer… maar wat kun je dan als werkgever virtueel betekenen voor je mensen? De virtuele vrijdagmiddagborrel scoort goed zien we in de social media, virtuele sportlessen en virtueel coachen wilden we altijd al “onderzoeken”. COVID-19 heeft daar vaart in gebracht… en het werkt uitstekend!

Communicatie

Als het gaat om interne communicatie is het van belang om niet te wachten, maar om juist vaker te communiceren. Dat hoeft niet altijd vanuit het directieteam trouwens. De teamleads kun je ook bewegen om die communicatie naar de mensen op te pakken. Bewust communiceren, contact leggen bij voorkeur via beeldbellen zodat je toch de persoonlijke noot erin houdt. Transparantie is ontzettend belangrijk in onzekere tijden en het creëert ook veel waardering en begrip. Duidelijkheid in wat je wel en misschien nog niet weet, eerlijk zijn over wat je van plan bent en wanneer nodig je beslissingen bijstellen. Daarbij is het van belang dat de mensen de veiligheid moeten voelen om open en eerlijk het gesprek te voeren met elkaar.

Op reis met elkaar

Het is een boeiende uitdaging dat leidinggeven, dat kan ik je wel vertellen! Richting helpen geven, mensen meenemen en inspireren, beslissen en nog vaker communiceren in een tijd als deze. Stevig in het zadel en met een heldere missie en visie zetten we onze reis voort. Met de blik vooruit, het hoofd koel en vol vertrouwen en focus. Wat een voorrecht dat we dat ook kunnen en mogen doen met een fijn team! Leiding geven is eigenlijk net zoiets als ondernemen: het is een reis, een kwestie van doen,  kansen zien, fouten maken, investeren, inspireren, keuzes maken en continue in beweging blijven en blijven verbeteren… maar dan wel in verbinding met mensen! Goede reis en blijf vooral gezond!

2 gedachten over “Leiderschap vanuit de verbinding”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Al bijna 20 jaar jouw HR Business Partner

Wil jij meer weten?

Neem contact met ons op.

Hengelo
Hazenweg 60
7556 BM Hengelo
Routebeschrijving
074 349 40 74

Deventer
Keulenstraat 21
7418 ET Deventer
Routebeschrijving
074 349 40 74

Zwolle
Grote Voort 207
8041 BK Zwolle
Routebeschrijving
074 349 40 74

Contact