Outplacement: Is ‘wel leuk’ wel voldoende?

Outplacement

2 juli 2019

Voor veel mensen geldt dat ze het “wel leuk” hebben in hun werk, of wel “redelijk” op hun plek zitten, of het “wel gezellig” hebben met hun collega’s. Maar is “wel leuk” wel voldoende? Zeker als je beseft dat werken een groot deel van je week in beslag neemt, kan “wel leuk” ook net te weinig zijn om echt energie uit je werk te halen.Waarom blijven mensen zolang op hun plek zitten ondanks dat ze weten dat dit niet de juiste functie voor ze is? Of niet het juiste bedrijf?

Ik heb de afgelopen jaren al heel veel mensen mogen begeleiden in newplacement-trajecten. Ik beschrijf dit traject als: mensen helpen in beweging te krijgen zodat ze met de juiste energie op een werkplek terecht komen die meer is dan “wel leuk”. Deze trajecten starten altijd met zelfreflectie. Wie ben je? Wat drijft je? Wat motiveert je? Pas na zelfreflectie kun je de vertaalslag gaan maken naar: wat betekent dit in de praktijk? En daarna kun je specifiek gaan zoeken naar de juiste job in de juiste omgeving. Niet alleen de functie of de rol die je hebt moet bij je passen, ook het bedrijf, de organisatie, de werkomgeving moet matchen.

Maar even terugkomend op de vraag: Waarom blijven mensen zolang “hangen” in een baan die niet voldoende bij ze past? De praktijk leert dat veel mensen waarde hechten aan zekerheid. Een vast contract, een bekende omgeving, fijne collega’s, weten waar je aan toe bent. Dat is een veel  voorkomend antwoord. Helaas komt het dan heel vaak voor dat uiteindelijk een werkgever de knoop doorhakt en afscheid neemt van mensen die niet 100% op hun plek zitten. Jammer, want mensen worden dan vaak onnodig beschadigd en kampen vervolgens met een zelfvertrouwen-issue, waardoor vaak herstel-coaching nodig is. Je kan ook juist zelf de regie in handen nemen als je meer wilt dan “wel leuk”. Jij bent tenslotte zelf grotendeels verantwoordelijk voor je succes en plezier in je werk.

Ga van “wel leuk” naar “gaaf”!

Ik help en begeleid mensen die van “wel leuk” naar “gaaf” willen! Deze beslissing nemen ze zelf of is door de organisatie genomen. Onderweg komen we allerlei vraagstukken tegen die spannend, eng en/of moeilijk kunnen zijn. Vraagstukken die voor iedereen anders zijn, maar bij afronding van deze newplacement-trajecten is er bijna altijd dezelfde conclusie: Wat een eye-opener en waarom heb ik dit niet eerder ingezien of gedaan!

En dit maakt voor mij dat ik mijn werk “gaaf” vind in plaats van “wel leuk”!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Al bijna 20 jaar jouw HR Business Partner

Wil jij meer weten?

Neem contact met ons op.

Hengelo
Hazenweg 60
7556 BM Hengelo
Routebeschrijving
074 349 40 74

Deventer
Keulenstraat 21
7418 ET Deventer
Routebeschrijving
074 349 40 74

Zwolle
Grote Voort 207
8041 BK Zwolle
Routebeschrijving
074 349 40 74

Contact