Personeelstekort, korte- en lange termijn oplossingen

Personeelstekort, wat kunnen we op korte en lange termijn doen?

Personeelstekort is een veelbesproken onderwerp. In de huidige arbeidsmarkt is het vinden van geschikt personeel een grote uitdaging geworden. Vooral in de zorgsector is dit een groeiend probleem. Het aantal vacatures in de zorgsector neemt toe, terwijl het aantal werklozen afneemt. In dit artikel gaan we dieper in op het personeelstekort en kijken we naar wat we op korte en lange termijn kunnen doen om dit probleem aan te pakken.

Personeelstekort zorg

Het personeelstekort in de zorg is een probleem dat al langere tijd speelt. De vergrijzing van de bevolking zorgt voor een grotere vraag naar zorg, terwijl het aantal zorgprofessionals afneemt. Daarnaast is er ook sprake van een hoge werkdruk onder het zorgpersoneel. Hierdoor zijn veel zorgmedewerkers overbelast en vallen ze uit met burn-out klachten.

De Twentse Arbeidsmarktmonitor heeft onderzoek gedaan naar het personeelstekort in Twente. Uit dit onderzoek blijkt dat er vooral een tekort is aan gespecialiseerd personeel zoals medisch praktijkassistenten, fysiotherapeuten, medisch vakspecialisten, verpleegkundigen (mbo),  verzorgenden, artsen, psychologen en managers gespecialiseerde dienstverlening. Waarbij de laatste 3 genoemde beroepsgroepen in Twente zelfs nóg krapper zijn dan in de rest van Nederland.

De grote vraag is: waar vind je als werkgever in de zorgsector nog voldoende geschikt personeel? En hoe zorg je ervoor dat je personeel werkplezier blijft houden en ook voor de lange termijn bij je wil blijven werken? 

 

Personeelstekort oplossen op korte termijn

Het oplossen van het personeelstekort op korte termijn is een hele uitdaging. Toch zijn er een aantal mogelijkheden om hier iets aan te doen. Hieronder bespreken we een paar opties.

Creatief werven

Wees creatief bij het werven van nieuwe medewerkers. Maak bijvoorbeeld de arbeidsvoorwaarden aantrekkelijker, maak deeltijdwerk mogelijk en bied opleidingsmogelijkheden aan. Misschien is zelfs het aantrekken van medewerkers uit het buitenland wel een idee.

Inzetten van zij-instromers

Het inzetten van zij-instromers is ook een mogelijkheid om snel nieuw personeel aan te trekken. Mensen die al werkzaam zijn in een andere sector, maar de overstap willen maken naar de zorgsector, kunnen door gerichte scholing en begeleiding snel ingezet worden in de zorg.

Het behouden van huidig personeel

Laten we niet vergeten dat het behouden van huidig personeel minstens zo belangrijk is als het aantrekken van nieuw personeel. Dit kan onder andere door het verminderen van de werkdruk. Investeer daarbij in de ontwikkeling en het welzijn van je zorgpersoneel, zodat ze passie houden voor hun vak en zich gewaardeerd voelen.

 

Personeelstekort oplossen op lange termijn

Het oplossen van het personeelstekort op lange termijn is een uitdaging die vraagt
om een structurele aanpak. Hieronder vind je een paar opties om dit aan te pakken.

Het opleiden van nieuw zorgpersoneel

Het is belangrijk om gericht te kijken naar de behoeften van de sector en het type personeel dat nodig is. Door middel van scholingstrajecten en bijscholingsmogelijkheden kan dan nieuw zorgpersoneel opgeleid worden. Voor organisaties zijn er vaak mogelijkheden om gebruik te maken van subsidies en andere financieringsmogelijkheden.

Investeringen in technologie

Investeren in technologie kan ook bijdragen aan het oplossen van het personeelstekort in de zorgsector. Door gebruik te maken van technologische innovaties zoals zorgrobots en online zorgtoepassingen kan de werkdruk van het zorgpersoneel verminderd worden. Dit kan op lange termijn bijdragen aan het behoud van het zorgpersoneel en het aantrekken van nieuw personeel.

Verbeteren van arbeidsvoorwaarden

Trek nieuw personeel aan door het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden in de zorgsector. Door het bieden van betere arbeidsvoorwaarden (zoals een hoger salaris en betere secundaire arbeidsvoorwaarden) kan de sector aantrekkelijker worden voor nieuw personeel (en zorgt ervoor dat huidig personeel blijft).

Personeelstekort oplossen voor de korte én lange termijn

Op zoek naar een oplossing voor de korte én lange termijn? Door haar uitgebreide netwerk van zorgprofessionals kan Eqib | Zorg & Welzijn op korte termijn een oplossing bieden voor het personeelstekort. Op lange termijn kan Eqib | Zorg & Welzijn het personeelstekort verminderen door het actief benaderen en werven van geschikte kandidaten en het bieden van opleidingsmogelijkheden. Op die manier kunnen zorginstellingen hun personeelsbestand op peil houden en garanderen dat er goede zorg geleverd wordt aan iedereen die dat nodig heeft.

Personeelstekort in de toekomst voorkomen

Door nu actie te ondernemen voorkomen we dat het personeelstekort in de toekomst alleen maar erger wordt. Het is van belang dat deze uitdagingen niet alleen door werkgevers, maar ook door de overheid serieus worden genomen. Alleen dan kunnen we in de toekomst blijven rekenen op goede zorg voor iedereen. En… laten we vooral niet vergeten onze zorgverleners te blijven ondersteunen en waarderen voor het belangrijke werk dat ze doen!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen verwante artikelen

  Al bijna 20 jaar jouw HR Business Partner

  Wil jij meer weten?

  Neem contact met ons op.

  Hengelo
  Hazenweg 60
  7556 BM Hengelo
  Routebeschrijving
  074 349 40 74

  Deventer
  Keulenstraat 21
  7418 ET Deventer
  Routebeschrijving
  074 349 40 74

  Zwolle
  Grote Voort 207
  8041 BK Zwolle
  Routebeschrijving
  074 349 40 74

  Contact