Talent (Mis)Management

Talentmanagement

Waarom zelfs ‘People Managers’ kunnen falen in talentmanagement

Talentmanagement is een veelgebruikte term die vaak voorkomt in vacatureteksten zoals: “Onze organisatie investeert in haar mensen” of “Talentmanagement staat hoog op onze prioriteitenlijst!” Het klinkt veelbelovend, maar in een cultuur die zich richt op kunnen, cijfers en prestaties, is het belangrijk om te begrijpen wat talentmanagement echt betekent. Dit begrip begint vaak al in de schoolbanken, waar onze associatie met talent wordt gevormd.

Talentmanagement in de schoolbanken: een lange weg te gaan

Als een leerling een 4 haalt voor wiskunde, moeten de ouders vaak op gesprek komen met de wiskundeleraar. Het idee is dat een 4 onacceptabel is, dus moet er bijles komen of moet de leerling nog harder werken. Extra opgaven, bijles op zondag, en in elke les de beurt krijgen wanneer er een lastige som is. Dit alles om een maatschappelijk geaccepteerde 6 te halen. Ondertussen blijft de ontwikkeling van vaardigheden waarin de leerling al goed is, zoals talen, onderbelicht. Het resultaat is een cultuur van middelmatigheid waarin de focus ligt op zwakke punten in plaats van sterke punten.

De diermetafoor: de verkeerde focus

In bedrijven zet men deze trend voort. Een gedegen werknemer die hard werkt en zich aan regels houdt, krijgt vaak te horen dat ze meer creatief moeten zijn of ‘out-of-the-box’ moeten denken. Creatievelingen worden juist aangespoord om meer structuur te brengen. Verwachten wij van een haas dat hij leert zwemmen, terwijl hij sneller rent? Of dat een eekhoorn leert vliegen, terwijl hij efficiënt van boom tot boom klimt? Het is opvallend dat we bij mensen vaak verwachten dat ze zich op hun tekortkomingen focussen.

De impact van deze benadering

Deze benadering kan niet alleen leiden tot een verlies van motivatie en betrokkenheid, maar kan ook schadelijk zijn voor de mentale gezondheid van werknemers. Als mensen constant worden beoordeeld op wat ze niet goed doen, in plaats van op hun sterke punten, kan dit leiden tot gevoelens van ontoereikendheid en frustratie. Het is dan ook cruciaal dat organisaties deze cultuur van negativiteit ombuigen naar een positieve en ondersteunende omgeving.

Het belang van geïntegreerd talentmanagement

Geïntegreerd talentmanagement kan het verschil maken tussen een goed presterende organisatie en een organisatie waar iedereen wil werken. Bedrijven zoals Google, Amazon, Nike en Netflix scoren hoog in de ranglijsten van ’s werelds meest bewonderde bedrijven door hun focus op talentmanagement.

De rol van technologie in talentmanagement

In de moderne wereld speelt technologie een cruciale rol in het verbeteren van talentmanagement. Door gebruik te maken van geavanceerde analysetools kunnen bedrijven inzicht krijgen in de sterktes en zwaktes van hun werknemers. Dit stelt managers in staat om gepersonaliseerde ontwikkelingsplannen te creëren die aansluiten bij de individuele behoeften van werknemers. Technologie kan ook helpen bij het identificeren van verborgen talenten binnen een organisatie, wat kan leiden tot meer innovatie en succes.

Het vraagstuk van aangeleerd versus natuurlijk gedrag

Veel people managers erkennen het belang van talentmanagement, maar maken de fout om gedrag te observeren zonder onderscheid te maken tussen aangeleerd en natuurlijk gedrag. Dit kan leiden tot misverstanden en zelfs burn-outs. Stel je voor dat je een teammanager bent van een medewerkster die altijd ‘druk’ is. Ze is betrokken bij veel projecten en initieert nieuwe ideeën, maar schiet tekort in het organiseren van haar administratie. Dit frustreert haar collega’s en als manager adviseer je haar om meer focus te hebben. Echter, door alleen op zichtbaar gedrag te reageren, mis je de kern van haar natuurlijke drijfveren.

Hoe misverstanden leiden tot burn-out

De betreffende medewerkster heeft een lage behoefte aan afwisseling, maar een grote ambitie en prestatiedrang. Haar gedrag toont dat ze nee zeggen lastig vindt en ze altijd streeft naar de beste prestaties. Door inzicht te krijgen in haar natuurlijke gedrag, kun je als people manager echt helpen door te focussen op delegatie en teamverantwoordelijkheid. Het is belangrijk om een open dialoog te voeren en te begrijpen wat de drijfveren en motivaties van je teamleden zijn. Dit kan niet alleen de werkdruk verminderen, maar ook leiden tot een gezondere en productievere werkomgeving.

Het succes van organisaties wordt bepaald door hun werknemers

Het toepassen van effectief talentmanagement geeft werknemers de mogelijkheid om in hun kracht te staan. Dit verhoogt de interne efficiëntie en werknemerstevredenheid. Werk wordt leuker als we onszelf kunnen zijn en daarvoor gewaardeerd worden. Het is belangrijk om een omgeving te creëren waarin mensen zich veilig voelen om hun talenten te ontwikkelen en te benutten.

Het belang van continue ontwikkeling

Organisaties moeten niet alleen focussen op het identificeren van talenten, maar ook op het bieden van mogelijkheden voor continue ontwikkeling. Dit kan door middel van training, mentoring, en coaching. Door te investeren in de groei van hun werknemers, kunnen organisaties niet alleen hun concurrentiepositie versterken, maar ook een cultuur van leren en innovatie bevorderen.

Talentmanagement is een complex en uitdagend proces dat veel verder gaat dan alleen het observeren van gedrag. Het vereist een diepgaand begrip van de drijfveren, behoeften en talenten van individuele werknemers. Door te focussen op natuurlijke talenten en het bieden van ondersteuning en mogelijkheden voor ontwikkeling, kunnen organisaties niet alleen hun prestaties verbeteren, maar ook een werkomgeving creëren waar mensen willen werken en groeien. Benieuwd hoe je onder de ijsberg kunt kijken om meer te weten te komen over jezelf, je collega’s en anderen? Wij vertellen je graag meer over goed talentmanagement!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Al bijna 20 jaar jouw HR Business Partner

Wil jij meer weten?

Neem contact met ons op.

Hengelo
Hazenweg 60
7556 BM Hengelo
Routebeschrijving
074 349 40 74

Deventer
Keulenstraat 21
7418 ET Deventer
Routebeschrijving
074 349 40 74

Zwolle
Grote Voort 207
8041 BK Zwolle
Routebeschrijving
074 349 40 74

Contact