Terug van vakantie? Zo ga je weer met energie en motivatie aan de slag!

We kennen het allemaal wel, je bent net terug van een heerlijke ontspannen vakantie: je bent zongebruind, je hebt een stralend humeur, maar als de laatste vakantiedagen naderen ga je langzaamaan weer aan de realiteit denken: straks moet je weer aan het werk! Hoe zorg je ervoor dat je een ontspannen en relaxt gevoel houdt en vol energie en motivatie weer aan het werk kunt gaan zonder stress?

De afgelopen weken heb je totaal niet aan werken gedacht en andere zaken leken op dat moment prioriteit te hebben. ‘Waar ga ik morgen aan mijn kleurtje werken?’, ‘welke stad ga ik vandaag bezoeken?’ en ‘welke ijssmaak neem ik vanavond en waar gaan we vanavond eigenlijk uit eten?’ waren de enige dingen die je je af hebt moeten vragen. Op dat moment heb je zomervakantie en heb je totaal geen last van dringende mailtjes, telefoontjes en appjes. Vooral in de eerste weken van je vakantie spreek je het woord ‘werk’ niet uit. Tot het moment dat je weer thuis bent en het normale leven weer in zicht is. Langzamerhand komt er een stressgevoel opzetten als je denkt aan je volle mailbox. Met de volgende tips hou jij stress zo veel mogelijk in bedwang en kun je weer met veel energie en motivatie aan het werk gaan.

Begin halverwege de week

Om weer aan je werkroutine te wennen is het beter om langzaam te beginnen. Het is sowieso beter om een paar dagen tussen de terugkeer van je vakantie en je werk te houden. En nog beter: begin halverwege de week met je werk in plaats van op maandag. Zo is het weekend sneller dichtbij en dit geeft je de mogelijkheid om even bij te komen van de eerste dagen dat je weer aan het werk bent. Dus, kun je later in de week beginnen, doe dit dan vooral!

Beantwoord niet alle mails in één keer

Het komt je vast ook bekend voor dat wanneer je je computer aanzet na je vakantie, er honderden nieuwe mails op je staan te wachten. Ga niet proberen om in één dag al deze mails weg te werken, maar maak eerst een selectie van de mails die prioriteit hebben en focus je hierop. De overige mails kun je in de loop van de week ook nog beantwoorden. Prioriteiten stellen geeft je een stuk meer rust in je hoofd. Je kan toch niet alles tegelijk doen!

Hou het vakantiegevoel vast

De vakantie heeft je deugd gedaan: je bent lekker vaak uiteten geweest, je hebt de hele tijd in de buitenlucht gezeten en je hebt heel veel zonnestralen kunnen meepikken. Dat je nu terug in je huis bent en weer aan het werk gaat, wil niet zeggen dat dit allemaal verleden tijd hoeft te zijn. Neem gewoontes uit je vakantie over naar je dagelijkse leven om het vakantiegevoel langer vast te houden. Plan leuke dingen in waar je je op kunt verheugen. Ga eens wat vaker lunchen of dineren buiten de deur (of buiten het kantoor), maak eens een lange wandeling voor of nadat je naar werk gaat of plan in het weekend een dagje weg. Wendy heeft al eens eerder een blog geschreven over hoe je het vakantiegevoel langer vast kunt houden.

Maak een to-do lijst

In plaats van keihard te werken tot je veel dingen gedaan hebt, is het veel beter om van te voren een to-do lijst te maken. Zo kun je jezelf veel beter beheersen. Zet alles wat je de eerste dagen na je vakantie écht moet doen op je to-do lijst en zet alles wat je kan uitstellen op een andere to-do lijst. Op die manier begin je rustiger aan je dagelijkse routine, zonder meteen stress te krijgen van een onoverzichtelijke hoop werk.

Accepteer en wees dankbaar

Denk er over na waarom je het nou zo lastig vindt te accepteren dat je niet meer op die mooie, zonnige bestemming bent. Als je elke dag vakantie zou hebben, zou het niet meer bijzonder zijn. Wees dankbaar voor wat je hebt kunnen zien en doen en sta er niet te lang bij stil hoe balen het is dat het afgelopen is. Makkelijker gezegd dan gedaan, maar leg je erbij neer.

Denk alvast na over je volgende trip

Wat is er beter dan terugkomen van vakantie en alvast nadenken over je volgende trip? Door dit te visualiseren heb je gelijk al iets om naar uit te kijken. En het is al helemaal fijn wanneer je deze vakantie snel vastlegt, zodat je hier weer heerlijk naar kan uitkijken.

Maak goede voornemens

Zorg ervoor dat je de dingen waar je vóór je vakantie niet aan toe kwam goed organiseert, begin met een schone lei zodat je deze zaken op orde hebt en het werk efficiënter kan inrichten.

Neem je deze tips ten harte, maar lukt het je nou echt niet om weer volledig gemotiveerd en met plezier naar je werk te gaan? Ga je dan eens afvragen of jij nog wel op de juiste plek zit. Het kan zo zijn dat je vakantietijd een periode van reflectie was en dat je erachter bent gekomen dat je huidige baan toch niet meer zo goed bij je past. Misschien dat het bekijken van onze vacatures je kan helpen om weer een frisse start te maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen verwante artikelen

  Al bijna 20 jaar jouw HR Business Partner

  Wil jij meer weten?

  Neem contact met ons op.

  Hengelo
  Hazenweg 60
  7556 BM Hengelo
  Routebeschrijving
  074 349 40 74

  Deventer
  Keulenstraat 21
  7418 ET Deventer
  Routebeschrijving
  074 349 40 74

  Zwolle
  Grote Voort 207
  8041 BK Zwolle
  Routebeschrijving
  074 349 40 74

  Contact