Van harte gefeliciteerd, je bent afgestudeerd! Wat nu?!

Jarenlang heb je met je neus in de boeken gezeten, je hebt je met bloed zweet en tranen door de verschillende vakken heen geworsteld en je zwaait nu met trots je felbegeerde papiertje rond op de sociale media. Van harte gefeliciteerd, je bent nu afgestudeerd! Maar op het moment dat jij die krabbel onder het diploma zet, verander je van student in een werkzoekende.

Nu klinkt dat wellicht enigszins dramatisch…

Maar de meeste afgestudeerden komen wel daadwerkelijk voor een moeilijke keuze te staan; wat wil ik nu doen? Het komt regelmatig voor dat je mag blijven bij het bedrijf waar je jouw afstudeeropdracht hebt mogen doen, maar ook vaak genoeg krijg je deze kans niet. In dat laatste geval zal je jezelf moeten afvragen wat jouw volgende stap zal gaan worden. De één gaat verder studeren of wil eerst gaan reizen, maar uiteindelijk zal je toch op zoek gaan naar die ene leuke startersfunctie.

Zelf kan ik me niet herinneren dat ik vroeger graag politieagent of piloot wilde worden, maar ook tijdens mijn afstudeerperiode wist ik niet met zekerheid te zeggen wat ik nu precies hierna wilde gaan doen. Ik heb bedrijfskunde gestudeerd en dat was, zoals iedereen op iedere verjaardag goed wist te vertellen, zeer breed. ‘Je kunt daar overal mee terecht’. Dat klopt, je kunt inderdaad veel kanten op met een brede studie. Echter is dit ook de uitdaging; welke kant ga je op?

Hoe kom je er achter wat er nu écht bij je past?

Na het lezen van deze blog zul je nog steeds niet weten waar je nu op moet gaan solliciteren, maar ik hoop wel dat ik je een paar handvatten kan bieden waar je mee aan de slag kunt om er voor jezelf achter te komen. Want je zult het toch zelf moeten doen. Het belangrijkste is dat je, uiteindelijk, goed op je plek komt. Je gaat op zoek naar een uitdaging waarbij je fluitend en vrolijk naar je werk gaat en ook vol energie weer huiswaarts keert.

Waar krijg jij energie van? Dat klinkt misschien als een zweverige vraag, maar wanneer je begrijpt wat jij leuk en wat je niet leuk vindt dan kun je dit gaan koppelen aan een functie. Denk hier over na en zet het ook vooral op papier. Wanneer word jij echt enthousiast en heb je thuis aan je partner of aan je ouders verteld wat je hebt meegemaakt of wat je gepresteerd hebt? Je zult vaak prettige dagen hebben, maar ook mindere dagen ervaren. Wat zorgde er nu voor dat je een goed gevoel hebt gekregen?

Zelf had ik het gevoel dat het vak ‘Human Resource Management’ mij relatief gemakkelijk af ging en veel minder energie kostte dan bepaalde andere vakken. Het klonk voor mij logisch dat je betrokkenheid bij je werknemers moest creëren en een ‘bottom-up’ benadering kon hanteren om dit te bewerkstelligen. Natuurlijk is dit niet altijd wenselijk, maar de materie intrigeerde mij oprecht. Zo heb ik de keuze gemaakt om iets in de HR te gaan doen. Nu is het niet zo dat je ook iets in de HR moet gaan doen wanneer je het eens bent met het gebruik van deze bottom-up benadering, maar het is wel goed om na te gaan welke vakken jou wel of juist niet interesseerde. Ook kun je gaan kijken naar de projecten of stages die je hebt gedaan gedurende jouw studie. Welke projecten vond je gaaf, en waarom? Wat was jou rol daarin?

Je kunt urenlang filosoferen over jouw kwaliteiten of drijfveren, maar je kunt het ook gewoon aan jouw ouders, vrienden of andere bekenden vragen.

Daarnaast is het zeer leerzaam om eens met jouw omgeving te praten. Misschien heb jij het gevoel dat je je omgeving niet lastig wilt vallen met jouw vraagstuk, maar het kan zeer nuttig zijn. Je kunt urenlang filosoferen over jouw kwaliteiten of drijfveren, maar je kunt het ook gewoon aan jouw ouders, vrienden of andere bekenden vragen. Zij kennen jou waarschijnlijk allemaal al jarenlang en weten precies waar jij goed in bent en in welke rol jij echt tot je recht kunt komen. Veel dingen zie je zelf als ‘standaard’ of ‘gewoon’. Toch zijn het juist de dingen die jij zo gewoon vindt die zeer goed bij jou passen. Als jij op vakantie altijd alles van tevoren goed uitzoekt en zorgt dat alles op rolletjes loopt, dan voelt dat voor jou waarschijnlijk als iets wat jij gewoon doet, maar waarom doen jouw reisgenoten dit niet? Zij zullen op hun beurt waarschijnlijk aangeven dat jij goed bent in plannen en organiseren. Daarnaast vind je het misschien wel heel prettig om jouw reisgenoten te ontzorgen, en geniet je wanneer de door jou georganiseerde vakantie als de meest gave vakantie ooit viral gaat op Instagram. Dit is uiteraard slechts een voorbeeld, maar jouw kracht zit juist in de simpele dingen. Ga dus vooral met jouw omgeving praten om te spiegelen hoe zij jou zien en waar jouw krachten liggen. Denk bijvoorbeeld ook eens aan je stagebegeleiders, docenten of die ene voetbaltrainer.

Maar vergeet ook niet dat je niet alleen op zoek bent naar een leuke functie. Eigenlijk ben je vooral ook op zoek naar een bedrijf waar je prettig kunt werken en jezelf kunt ontwikkelen. Welk bedrijf past bij jou? Is dat een groot, bureaucratisch en formeel bedrijf? Of pas je beter in een kleine, informele en wellicht wat minder professionele organisatie? Heb je veel ondersteuning en begeleiding nodig? Of ben je op zoek naar een bedrijfscultuur waarin je veel vrijheid, zelfstandigheid en verantwoordelijkheden krijgt? Zelf kwam ik op de universiteit vaak in aanraking met ‘de grote jongens’. Het zijn namelijk juist de grote organisaties die contact zoeken met de studieverenigingen om jongeren enthousiast te krijgen voor hun organisatie. Denk dan bijvoorbeeld aan; PwC, Capgemini, KPMG, Shell of Unilever. Maar als je merkt dat een dergelijke organisatie niet goed bij jou past, hoe kom je dan in contact met een bedrijf dat wel goed bij jou past? Gelukkig zijn er dan veel verschillende bureaus die je kunnen helpen om deze eerste stap te zetten of carrière advies te geven. Zij hebben een groot netwerk van bedrijven waarvan je niet eens wist dat ze bestonden. Ga maar eens bij jezelf na; weet jij bij alle panden op het industrieterrein bij jou in de buurt wat er achter die deuren gebeurt? Deze bedrijven zijn vaak veel minder zichtbaar, omdat ze niet actief bezig zijn met het werven van studenten, maar kunnen net zo goed zeer goed passen bij jou.

Zo simpel is het dus nog niet om de ‘juiste keuze’ te maken!

Nou weet je van tevoren toch nooit of je de juiste keuze maakt, maar je kunt er wel voor zorgen dat je een goed overwogen besluit maakt. Ga gerust eens solliciteren op een functie die je leuk lijkt en ga maar eens ontdekken of dit bij jou past. Daarbij is het zeer belangrijk dat je zelf ook vragen stelt. Het bedrijf wil graag weten wat voor vlees dat zij in de kuip hebben. Maar het is ook belangrijk dat het ‘vlees’ goed nagaat of de ‘kuip’ wel goed bij hem of haar past. Een sollicitatiegesprek is een kennismakingsgesprek waarbij beide partijen elkaar willen leren kennen. Uiteraard zullen zij vragen waarom jij denkt een goede match te zijn, maar jij zult ook allerlei vragen aan hen moeten stellen. Hoe zijn de ontwikkelmogelijkheden en begeleiding binnen het bedrijf? Hoe is de cultuur in het team? Spreek daar ook vooral een eventuele ambitie uit. Vraag goed door naar de mogelijkheden en visie van het bedrijf. Naast dat je veel te weten komt over het bedrijf, kom je ook nog eens zeer goed voorbereid, bedachtzaam en geïnteresseerd over.

Solliciteer en evalueer. De ene keer vindt het bedrijf jou niet passen, en een andere keer ben jij van mening dat het bedrijf niet goed bij jou past. Dan weet je ook vast wel waarom het bedrijf niet goed bij jou past. Schrik vooral niet van een afwijzing, maar probeer er een les uit te halen. Waarom past het niet bij jou, en wat past dan wel bij jou? Daarnaast moet je in gedachten houden dat je waarschijnlijk niet direct je droombaan zal vinden en dat je naar alle waarschijnlijkheid ook niet tot je pensioen bij deze werkgever in dienst zal blijven.

Maak je vooral ook niet te druk als het niet gelijk lukt!

Gemiddeld duurt het 6 maanden voordat een hbo’er en vijf maanden voordat een wo’er zijn of haar eerste substantiële baan heeft gevonden (bron: SEO). Natuurlijk is dit sterk afhankelijk van jouw studie, het aanbod en jouw wensen. Je bent dus niet de enige die een tijdje thuis zit voordat je aan de bak gaat. Raak dus vooral niet in paniek, zoek grondig door en maak vooral gebruik van de hulp die je kunt vinden.

Succes, en veel plezier in je zoektocht!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Al bijna 20 jaar jouw HR Business Partner

Wil jij meer weten?

Neem contact met ons op.

Hengelo
Hazenweg 60
7556 BM Hengelo
Routebeschrijving
074 349 40 74

Deventer
Keulenstraat 21
7418 ET Deventer
Routebeschrijving
074 349 40 74

Zwolle
Grote Voort 207
8041 BK Zwolle
Routebeschrijving
074 349 40 74

Contact