Waarom gelukkige medewerkers?

20 maart 2018

Dinsdag 20 maart , de internationale dag van het Geluk. De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht voor het geluk. Waar voorheen nog gedacht werd dat geluk vaag of zweverig was, ervaar ik nu steeds meer interesse. Vooral ook door de opkomst van Positieve Psychologie.

Niet alleen zijn mensen persoonlijk steeds meer bezig met hun eigen geluk. Ook bedrijven zien het nut in van werkgeluk.

Waarom zou je gaan voor vitale en gelukkige medewerkers?

De cijfers ken je vast al wel, maar ik zet ze toch nog even op een rijtje. Werkstress is beroepsziekte nummer één in Nederland. Ieder jaar meldt 14 procent van de werknemers zich met burn-outklachten. Zo’n 5 procent van de beroepsbevolking komt als gevolg daarvan langdurig thuis te zitten. Een fikse burn-out leidt gemiddeld tot 242 dagen verzuim. De jaarlijkse verzuimkosten gerelateerd aan een burn-out worden begroot op 1,8 miljard euro. En een zieke werknemer kost al snel tussen de €200 en €400 per dag. Dat berekenden het CBS, TNO en Arboned.

Burn-out is een combinatie van drie dingen: emotionele uitputting (het gevoel dat je nergens meer energie voor hebt), een cynische, onverschillige houding tegenover je werk en je collega’s en verminderde persoonlijke bekwaamheid.

Zeker wanneer er signalen zijn dat mensen afstevenen op een burn-out, is het belangrijk om het gesprek met werknemers aan te blijven gaan en te kijken hoe er in het werk dingen kunnen worden veranderd.

Als organisatie wil je wellicht preventief ook wat doen om de kans op een burn-out terug te dringen. De afgelopen jaren lag de focus van bedrijven hierin vaak op het verbeteren van de gezondheid van medewerkers, in de hoop hiermee de productiviteit te verhogen en het verzuim te verlagen. Gelukkig zien we nu steeds meer een verschuiving naar de focus op geluk.

Geluk? Is dat niet ontzettend soft en vaag? Nee hoor, juist niet. Er is ontzettend veel wetenschappelijk bewijs dat geluk leidt tot een betere gezondheid, meer succes, betere (werk)relaties, tevredener klanten, en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Maar hoe werkt geluk dan?

Door meer mogelijkheden voor groei te bieden en een betere sfeer binnen het bedrijf, kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat iemand minder het gevoel heeft vast te lopen en meer plezier beleeft aan het werk. Ook het werken aan dingen waar je goed in bent en die je werkelijk leuk vindt, zorgt voor meer geluk en bevlogenheid. En dat leidt niet alleen tot een kleinere kans op stress of een burn-out, maar ook tot betere prestaties, een betere werksfeer, tevredener klanten en een lager ziekteverzuim! Een werkgever die geen aandacht heeft voor dit onderwerp, snijdt dus óók zichzelf in de vingers.

Hoe kan je dat binnen jouw organisatie bereiken?

De inhoud van het vitaliteit- en geluksprogramma is gebaseerd op jarenlang wetenschappelijk onderzoek naar het thema positieve psychologie. De positieve psychologie richt zich niet zozeer op het analyseren van problemen, maar op het onderzoeken en bevorderen van beschermende eigenschappen, zoals vitaliteit en doorzettingsvermogen. De eerste stap is om teams en afdelingen door te lichten op factoren die energie geven en factoren die energie vreten. Daarna is het een kwestie van verbeteringen doorvoeren én volhouden. De medewerkers krijgen inzicht dat ze veel meer invloed hebben op hun eigen vitaliteit en werkgeluk dan vaak gedacht wordt. Goed communiceren, een goede sfeer, goed voor jezelf zorgen. Het zijn allemaal belangrijke onderdelen. Een ander belangrijk onderdeel van ons geluksprogramma is het op maat gemaakte Tijd voor Mij handboek. Dit geeft de medewerkers een goed beeld van hun huidige situatie en biedt hele concrete handvatten waarmee ze zelf in hun eigen tijd aan de slag kunnen. Daarnaast worden de op maat gemaakte en interactieve bijeenkomsten gemiddeld met een 9,4 gewaardeerd door onze klanten.

Hard werken hoort nu eenmaal bij veel banen. Het gaat erom dat je voldoende energie en veerkracht hebt om de druk aan te kunnen. En dat bereik je met gelukkige medewerkers!

Benieuwd wat ons geluksprogramma voor jouw organisatie kan betekenen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Al bijna 20 jaar jouw HR Business Partner

Wil jij meer weten?

Neem contact met ons op.

Hengelo
Hazenweg 60
7556 BM Hengelo
Routebeschrijving
074 349 40 74

Deventer
Keulenstraat 21
7418 ET Deventer
Routebeschrijving
074 349 40 74

Zwolle
Grote Voort 207
8041 BK Zwolle
Routebeschrijving
074 349 40 74

Contact