Wat doet een recruiter?

Wat doet een recruiter? Pascal legt het je uit!

Het is niet altijd duidelijk wat een recruiter doet. Dat blijkt wel uit de vraag “Wat doet een recruiter nou precies?” die we wekelijks binnenkrijgen. Tijd om je eens mee te nemen in een dag van één van onze medewerkers! Pascal, een ervaren recruiter bij Eqib | Zorg & Welzijn, vertelt jou graag over haar werk en wat je kunt verwachten van recruiters. Lees snel verder om meer te weten te komen over het reilen en zeilen binnen ons vakgebied!

Wat een recruiter als eerste doet

De eerste stap in mijn werk als recruiter? Dat is luisteren en de juiste vragen stellen! Alleen zo kom ik erachter wat de behoeften en vereisten van mijn klanten zijn. Dit kan bijvoorbeeld een bedrijf zijn dat op zoek is naar gekwalificeerde professionals om het team te versterken. Het kan ook een kandidaat zijn die op zoek is naar een nieuwe uitdaging in zijn of haar carrière. Ik luister aandachtig naar hun wensen en zorg ervoor dat ik volledig begrijp waar ze naar zoeken.

Vacaturetekst opstellen

De wensen en behoeften van de klant heb ik nu duidelijk in beeld. Wat ik vervolgens als recruiter doe? Ik ga een vacaturetekst opstellen die de juiste mensen aantrekt. Het is belangrijk om de essentie van de functie over te brengen, maar het is ook goed om te laten zien hoe leuk en inspirerend het is om bij het bedrijf te werken, los van de taken en werkzaamheden. Zo weten potentiële kandidaten precies wat ze kunnen verwachten. Ik zorg ervoor dat de vacaturetekst duidelijk en aantrekkelijk is, zodat het kandidaten aanspreekt die de beste match vormen.

Selectieproces

Als het goed is stromen de sollicitaties binnen. Maar daar stopt natuurlijk niet mijn werk als recruiter. Wat ik dan doe is beginnen met het selectieproces. Ik lees de ontvangen sollicitaties en ga door de cv’s en motivatiebrieven. Ik let op relevante werkervaring, opleidingen en vaardigheden. Zie ik kandidaten die interessant lijken? Dan plan ik sollicitatiegesprekken in. Dit kunnen telefonische, online, of persoonlijke gesprekken zijn. Het is maar net wat de voorkeur van de klant en de kandidaat is. Kandidaten die niet aan aanmerking komen, krijgen natuurlijk altijd een heldere terugkoppeling.

Het belangrijkste wat een recruiter doet

Tijdens de gesprekken ga ik dieper in op de achtergrond van de kandidaten. Ik stel vragen om te achterhalen of ze de juiste vaardigheden én persoonlijkheid hebben. Zo kan ik inschatten of de kandidaat en de functie met elkaar matchen. Ook check ik referenties om een volledig beeld te krijgen van de kandidaat. Het belangrijkste wat een recruiter doet is natuurlijk een goede match vinden voor zowel de kandidaat als het bedrijf. Ik ben pas tevreden als beide partijen dat zijn!

Is wat een recruiter doet geldverspilling?

Ik ben ervan overtuigd dat het werk van een recruiter zich op de lange termijn terugbetaalt! Waarom ik daar zo zeker van ben? Ik zet het voor je op een rijtje:

 • Expertise in het vinden van de juiste kandidaten
  Recruiters hebben expertise in het vinden van gekwalificeerde professionals die perfect passen bij de behoeften van een organisatie. We besparen bedrijven tijd en moeite door gericht te zoeken, te screenen en de beste kandidaten te selecteren.
 • Efficiënte selectie en screening
  Als recruiter selecteer ik zorgvuldig de geschiktste kandidaten voor mijn klanten. Ik beoordeel cv’s, voer grondige interviews en controleer referenties. Dit verkleint het risico op het aannemen van ongeschikte kandidaten en verhoogt de kans op het vinden van de juiste persoon voor de functie.
 • Uitgebreid netwerk
  Als recruiter heb ik toegang tot een uitgebreid netwerk van professionals in verschillende vakgebieden. Dit netwerk is opgebouwd door jarenlange ervaring en actief te zijn binnen de arbeidsmarkt. Bedrijven kunnen profiteren van dit netwerk en krijgen toegang tot talent dat ze anders niet vinden.
 • Advies en begeleiding
  Als recruiter bied ik ondersteuning bij het gehele sollicitatieproces. Ik geef waardevol advies over cv’s, sollicitatiegesprekken en salarisonderhandelingen. Zowel aan werkgevers als aan kandidaten.
 • Kostenbesparing op de lange termijn
  Het inhuren van een recruiter bespaart ook op de lange termijn kosten. Een goede match voorkomt kosten zoals verloren productiviteit, opnieuw moeten werven en inwerkkosten. Recruiters minimaliseren dit risico. Zo kunnen bedrijven zich concentreren op hun kernactiviteiten.

Kortom, wat doet een recruiter? Jouw droomkandidaat vinden!

In mijn werk zie ik veel succesverhalen van mensen die dankzij de tussenkomst van een recruiter hun droomkandidaat (en droombaan) vinden. Ik geloof oprecht dat recruiters een essentiële rol spelen bij het verbinden van werkgevers en werknemers. En dat niet alleen, het bevordert ook groei en succes in organisaties!
Ben je zelf op zoek naar gekwalificeerde professionals of heb je hulp nodig bij het vinden van een nieuwe baan? Mijn team staat klaar om je te helpen!

Wil je meer weten over incompany recruitment? Klik dan hier!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen verwante artikelen

  Al bijna 20 jaar jouw HR Business Partner

  Wil jij meer weten?

  Neem contact met ons op.

  Hengelo
  Hazenweg 60
  7556 BM Hengelo
  Routebeschrijving
  074 349 40 74

  Deventer
  Keulenstraat 21
  7418 ET Deventer
  Routebeschrijving
  074 349 40 74

  Zwolle
  Grote Voort 207
  8041 BK Zwolle
  Routebeschrijving
  074 349 40 74

  Contact