Weet je nog, die tijden waarin het vanzelfsprekend leek om een zzp’er in te huren zonder al te veel zorgen over de juridische implicaties? Dat tijdperk is voorbij. De Wet DBA (Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties) is terug in het spotlight, en dit keer met strenger toezicht in aantocht.
Wat is de Wet DBA?
De Wet DBA werd in 2016 geïntroduceerd om de arbeidsrelaties tussen opdrachtgevers en zzp’ers te verduidelijken. Het doel? Misbruik voorkomen. Want eerlijk is eerlijk: in de praktijk werden zzp’ers vaak ingehuurd voor wat eigenlijk een werknemersfunctie was. Geen vakantiegeld, geen zekerheid, geen pensioen. Maar wel volledige controle door de opdrachtgever. Dat systeem moest veranderen.
Deze wet verving de oude VAR (Verklaring Arbeidsrelatie), waarin zzp’ers zelf de verantwoordelijkheid droegen om hun zelfstandigheid te bewijzen. Met de Wet DBA ligt die verantwoordelijkheid nu bij zowel opdrachtgever als opdrachtnemer. Samen moeten ze zorgen voor een werkrelatie die juridisch klopt.
Het moratorium en wat verandert in 2025
Tot nu toe was de handhaving van de Wet DBA zwak. Dit noemen we het ‘moratorium’: een soort pauzeknop die sinds 2016 is ingedrukt, vooral omdat de wet complex bleek en angst creëerde bij zowel zzp’ers als bedrijven. Maar die pauzeknop wordt op 1 januari 2025 opgeheven. Waarom? Het doel van het opheffen van het moratorium is om kwetsbare werkenden te beschermen, om te zorgen voor solidariteit in het sociale stelsel, om oneerlijke concurrentie op arbeidsvoorwaarden tegen te gaan en om werkdruk te verminderen en innovatie en continuïteit te bevorderen. (webinar belastingdienst 14 november 2024)
Vanaf 2025 wordt er strenger gecontroleerd en als er sprake is van schijnzelfstandigheid dan zijn er voor zowel de opdrachtnemer (zzp’er) als de opdrachtgever gevolgen. Voor de opdrachtnemer betekent dit intrekking MKB-winstvrijstelling, zelfstandigenaftrek en loonheffingen en premies. En voor de opdrachtgever: Premies werknemersverzekeringen, naheffing loonbelasting en premies volksverzekeringen.
Wat betekent dit voor jou als opdrachtgever of zzp’er?
De Wet DBA is niet zomaar een set regels. Het is een spiegel die ons dwingt te kijken naar hoe we samenwerken. Voor opdrachtgevers betekent het dat je niet langer kunt wegkijken. Heb je veel controle over hoe iemand werkt, zijn werktijden bepaalt, en hem of haar structureel inzet? Dan loop je risico dat de Belastingdienst deze persoon als werknemer ziet.
Voor zzp’ers betekent dit ook wat extra nadenkwerk. Hoe toon je aan dat je écht zelfstandig bent? Denk aan het werken voor meerdere opdrachtgevers, zelf investeren in je bedrijf en duidelijkheid in je contracten maar vooral in de werkzaamheden. De belastingdienst gaat echt kijken naar de feitelijkse situatie op de werkvloer.
Wat nu?
De Wet DBA vraagt van ons dat we bewuster worden. Dit is het moment om te reflecteren op hoe je samenwerkt met zzp’ers. Wat ga jij doen vóór 2025? Wacht niet. Start vandaag.
En lees volgende week de blog over de risico’s van niet naleving op eqib.nl