De rol van HR verandert: van HR-professional naar HR Business Partner

7 maart 2018

Op dit moment speelt HR vaak een ondersteunende rol binnen een organisatie. In de toekomst ziet de rol van HR er waarschijnlijk heel anders uit: de link tussen de ‘business’ en HR wordt steeds sterker: het wordt de taak van HR om een strategische plaats in te nemen. In plaats van HR-professional zou je rol dus kunnen veranderen naar HR Business Partner. Maar hoe komt het dat de rol van de HR-professional aan het veranderen is? En wat houdt het in om een HR Business Partner te worden?

Welke ontwikkelingen zijn er gaande?

Organisaties worden steeds sneller en vaker geconfronteerd met nieuwe ontwikkelingen. Er zijn veel ‘grote’ bewegingen gaande, zoals inkrimping en fusies. En ook staat de agenda vaak vol met thema’s als duurzame inzetbaarheid, een veranderende arbeidsmarkt en het efficiënter maken van de organisatie. Organisaties moeten steeds sneller met deze veranderingen en agendapunten mee kunnen gaan en hebben mensen nodig die dat kunnen waarmaken. Ook wordt er in 2020 verwacht dat veel HR-processen geautomatiseerd zullen verlopen. Ondersteunende taken zoals administratie, ziekteverzuim etc. worden steeds vaker uitbesteed. Hierdoor heb je als HR Professional meer tijd om je te focussen op strategisch beleid, iets dat nodig is om de organisatie in de toekomst volledig te kunnen ondersteunen.

De uitvoerende rol van HR-professional zou dus snel kunnen veranderen naar een meer strategische rol als HR Business Partner. HR-professionals moeten door de veranderingen meer toegevoegde waarde kunnen leveren aan de organisatie. Ook moeten zij impact kunnen hebben op de resultaten en de performance van de organisatie. HR kan hierin vooral een verschil maken door de inzet van mensen te optimaliseren. Hoe zij dat kunnen doen? Door de focus te leggen op het maken van bijvoorbeeld een strategische personeelsplanning of in te spelen op talentmanagement. Het gaat er dus om dat de strategie van de organisatie door wordt vertaald naar HR-strategie en oplossingen, die daarmee ondersteunend zijn aan het behalen van organisatiedoelstellingen.

Wat is een HR Business Partner?

HR moet zich aanpassen om aan de nieuwe eisen te voldoen. Hierdoor is het nodig dat je je als HR-manager of HR-adviseur los maakt van de uitvoerende rol en je gaat focussen op het adviseren en ondersteunen van de organisatie. Competenties als een goed organiserend vermogen, een goed analytisch vermogen en een stukje organisatiesensitiviteit zijn hierbij belangrijk. Als HR Business Partner moet je je medeverantwoordelijk voelen en moet je dingen in beweging durven te zetten. Je moet begrijpen wat de organisatie aan het doen is en waar zij naartoe willen. Kennis van bedrijfskunde en de primaire processen van de organisatie is dus ook erg belangrijk.

Wat doet een HR Business Partner precies?

Elke functieomschrijving van een HR Business Partner verschilt. Hij/zij kan verschillende taken hebben; er is niet één vast takenpakket. Toch zit er een rode draad in; een HR Business Partner moet kunnen bijdragen aan het succes van de organisatie door strategisch HR advies te geven. Dit moet in lijn liggen met de doelstellingen van de organisatie en anderzijds moeten er concrete resultaten aangetoond kunnen worden. Als HR Business Partner heb je veel contact met het management en de leidinggevenden en wordt de HR data geanalyseerd in relatie tot andere organisatiedata. En wat de meest belangrijke voorwaarde is? Een HR Business Partner begrijpt de business en de markt en op basis daarvan kan hij de vertaalslag maken.

Hoe wij meegaan met deze veranderingen

Vanuit een HR-standpunt een bijdrage leveren aan het succes van een organisatie door rekening te houden met de doelstellingen van de organisatie; dat is precies waar wij met Eqib ook heen willen. Wij zijn de laatste jaren uitgegroeid van recruitmentbureau naar full service HR Business Partner. Niet alleen bieden wij naast Recruitment nu veel meer diensten aan, ook kunnen wij op verschillende vlakken meedenken met organisaties; wat heeft de organisatie eigenlijk nodig en hoe kan HR daarop inspelen?

Wij denken draag met jou mee en gaan graag met je in gesprek om te inventariseren wat je nodig hebt, waar jij en je organisatie maximaal mee geholpen zullen worden. Samen stellen wij de ondersteuning af op je doelstellingen, de situatie in je organisatie en de leerwensen van je medewerkers.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Al bijna 20 jaar jouw HR Business Partner

Wil jij meer weten?

Neem contact met ons op.

Hengelo
Hazenweg 60
7556 BM Hengelo
Routebeschrijving
074 349 40 74

Deventer
Keulenstraat 21
7418 ET Deventer
Routebeschrijving
074 349 40 74

Zwolle
Grote Voort 207
8041 BK Zwolle
Routebeschrijving
074 349 40 74

Contact