Het samenhangende proces van recruitment, candidate experience en employee journey

7 sleutels van een succesvolle eerste indruk tot blijvende impact

Recruitment: het aantrekken van nieuw talent. Spannend, uitdagend, leuk of lastig? De complexiteit van een goed recruitmentproces is ons natuurlijk maar al te goed bekend. Hoe kun je daar zelf als organisatie stappen in maken?

In deze blog duiken we dieper in het thema recruitment, de candidate experience en de relatie tot de employee journey. In een dynamische wereld waarin organisaties constant evolueren, is de “reis” van een kandidaat naar een werknemer cruciaal voor het succes van een bedrijf. Deze reis, van de eerste indruk tot blijvende impact, stond de afgelopen tijd centraal in verschillende kennisdelingssessies. Hoe doe je dat nou goed? We nemen je mee in 7 stappen.

1. De sleutel tot succes: zelfinzicht en richting

Succesvol recruitment begint met zelfinzicht. Ken je eigen talenten en potentieel voordat je anderen probeert aan te trekken. Het is essentieel om je koers te bepalen: weet waar je staat en waar je naartoe wilt. Dit helpt bij het overbruggen van de ‘gap’ tussen huidige competenties en de skills die je nodig hebt voor toekomstige groei.

2. Authentiek en doelgericht: jouw ‘why’ delen
Authenticiteit is het fundament van elke succesvolle organisatie. Maak je ‘why’ concreet, deelbaar en behapbaar. Dit trekt niet alleen de juiste kandidaten aan, maar houdt ook je team gemotiveerd en betrokken.

3. Het recruitmentproces: transparant en gestructureerd
Het recruitmentproces moet gestructureerd en objectief zijn. Van gesprekstechnieken tot rolverdeling, iedere stap moet bijdragen aan een wederzijdse selectie. De candidate experience start al bij de eerste indruk die iemand krijgt van je organisatie. Een zorgvuldig opgebouwd employer brand en een laagdrempelige manier om interesse kenbaar te maken, dragen bij aan een positieve ervaring.

Candidate(klik op de afbeelding voor een grotere, leesbare afbeelding)

 

4. Van pre-boarding naar onboarding: blijvende betrokkenheid
Na acceptatie van het aanbod begint de pre-boarding fase, gevolgd door een op maat gemaakte onboarding die aansluit bij de behoeften en ervaring van de nieuwe werknemer. Dit proces zorgt voor een soepele overgang en een sterke start.

5. Leiderschap en communicatie: de bouwstenen van groei
Leiderschap, communicatie en consistentie zijn cruciaal voor het succes van zowel de candidate experience als de employee journey. Goed leiderschap zorgt voor persoonlijke en professionele ontwikkeling, duidelijke performance feedback en een ondersteunende werkomgeving. Tips voor goed leiderschap vind je in ons nieuwste whitepaper: Leiderschap.

6. Samenwerking en ondersteuning: de kracht van samen
Samenwerken, ervaringen en kennis delen, elkaars kwaliteiten benutten en elkaar bijstaan bij uitdagingen zijn essentiële componenten van een succesvolle employee journey. Dit geldt zowel binnen je eigen organisatie als daarbuiten, wanneer je kunt zien dat samenwerking bijdraagt door mensen buiten door jou gestelde kaders of grenzen in te schakelen. Anderzijds is het belangrijk om medewerkers te ondersteunen gedurende hun employee journey reis, juist ook op momenten wanneer het tijdelijk niet goed gaat.Employee Journey(Klik op de afbeelding voor een grotere, leesbare afbeelding)

 1. Van onboarding tot offboarding: een continu proces van relatie onderhouden
  De start van de werkgever-medewerker relatie begint al bij de candidate experience. Wanneer iemand in dienst treedt, start de pre-boarding en onboarding fase. Dit proces omvat allerlei vervolgstappen en bij uiteengaan spreken we van offboarding. Een goed proces als geheel, waaronder een goede offboarding van collega’s, inclusief exitgesprekken, zorgt ervoor dat collega’s positief terugkijken op hun tijd bij de organisatie en dat er zelfs na vertrek een inspirerende, goede relatie kan blijven bestaan.

Een universele uitdaging

Het blijft fascinerend om te zien hoe universeel de uitdagingen zijn voor organisaties, studentenverenigingen en startups. Hoewel de context verschilt, blijven de principes en bouwstenen hetzelfde: recruitment, de candidate experience en employee journey zijn geen gescheiden werelden, maar elkaar rakende processen die niet zonder elkaar kunnen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen verwante artikelen

  Al bijna 20 jaar jouw HR Business Partner

  Wil jij meer weten?

  Neem contact met ons op.

  Hengelo
  Hazenweg 60
  7556 BM Hengelo
  Routebeschrijving
  074 349 40 74

  Deventer
  Keulenstraat 21
  7418 ET Deventer
  Routebeschrijving
  074 349 40 74

  Zwolle
  Grote Voort 207
  8041 BK Zwolle
  Routebeschrijving
  074 349 40 74

  Contact