8 tips voor effectief thuiswerken

Blog thuiswerken

Flexibel thuiswerken werd al steeds populairder. Een dagje thuiswerken is vaak prettig, maar als het ineens ‘verplicht’ wordt, voelt dat toch net even wat anders. Grote kans dat jij nu vanuit je huis aan het werk bent in plaats van achter je bureau op kantoor. 

Hoe zorg je er nu zelf voor dat je fijn thuis kunt werken en je met je collega’s op afstand toch prettig en effectief kan samenwerken? 

Om je werkzaamheden zo goed mogelijk door te laten gaan, zonder naar kantoor te komen, geven wij je graag 8 tips om het thuiswerken zo productief en aangenaam mogelijk te maken. 

 1. Creëer een fijne en rustige plek in huis om te werken. Zorg daarbij voor zo min mogelijk omgevingsprikkels en afleiding, maak er echt jouw plek van. Je werkplek is namelijk echt van invloed
  op je productiviteit!

 2. Erg voor de hand liggend, maar zorg dat de
  basis in orde is! Denk aan een goede internetverbinding (waarbij bedraad beter werkt
  dan draadloos), dit is cruciaal voor thuiswerken.
  En ga je een online meeting in? Zorg dat je camera, microfoon en eventueel een koptelefoon goed
  werkt en test dit van tevoren. Niets is zo vervelend een gesprek in te gaan en er dan achter te komen dat zaken niet goed werken.
   
 3. Begin je dag met energie en concentratie. Neem een frisse douche, kleed je aan en neem de tijd om goed te ontbijten. Even dat momentje voor jezelf voordat je echt achter je computer kruipt. 

 4. Motiveer jezelf en creëer structuur in je dag.
  Schrijf op wat je vandaag gaat doen, wat pak je in de ochtend en wat pak je in de middag op? Ben je productief in de ochtend? Start dan met je belangrijkste to do’s, dan is je focus en concentratie op zijn best.

 5. Houd je online agenda goed bij, zodat het voor iedereen helder is waar je aan werkt en wanneer je het beste te bereiken bent. 
  In ons team werken wij bijvoorbeeld met Trello, een handige online tool om alle projecten te managen. Deze tool is niet meer weg te denken in onze werkzaamheden en is er in een onbetaalde en betaalde variant. Met de onbetaalde variant kun je prima uit de voeten! Zo kun je er projecten mee ordenen, taken verdelen en toewijzen aan collega’s en je ziet in één oogopslag de stand van zaken van al je projecten en wie van je collega’s waar mee bezig is. 

 6. Vergeet je pauzes niet!
  Frisse lucht en beweging doet een mens goed, zorg dat je dit in je pauze(s) meepakt. Houd daarbij natuurlijk wel rekening met de 1,5 meter afstand, maar sla die welverdiende pauze zeker niet over! Op je werk zijn er vaak onderbrekingen en beweeg je meer dan je denkt, zoals dat praatje met je collega’s bij het koffiezetapparaat. Thuis moet je deze pauzes zelf creëren. En een pauze tussen de bedrijven door, maakt je productiever!

 7. Houd contact met je collega’s, dat kan tegenwoordig met veel online tools. De online tools die wij binnen onze organisatie gebruiken zijn o.a. Microsoft Teams, WhatsApp videobellen en skype. Maar zo zijn er nog tal van andere mooie online tools beschikbaar. Mijn collega Marije geeft je graag de tips voor digitaal vergaderen.

  Als leidinggevende vraagt op afstand werken ook een andere manier van leiderschap. Dan zijn sociale vaardigheden nog belangrijker. Probeer je team bij elkaar te houden, zet duidelijke lijnen uit over verwachtingen, help met het stellen van prioriteiten, vraag regelmatig hoe het gaat (zowel zakelijk als privé) en houd de drempel laag voor vragen die je teamleden hebben. En heb vertrouwen in je team!

  Onderhoud niet alleen zakelijk contact met je collega’s, maar (video)bel elkaar ook eens hoe het verder gaat. En vergeet de vrijmibo niet! Die kun je natuurlijk ook via videobellen door laten gaan, voeg er een leuke online quiz aan toe, een fijn begin van het weekend!

 8. Stop op tijd
  Thuiswerken heeft als valkuil dat je maar door blijft gaan. Zorg dat je energie overhoudt en de volgende dag weer vol frisse energie kan starten. 

Experimenteer en ontdek wat voor jou het beste werkt! Zodat je uiteindelijk productiever en slimmer kunt werken!

Wil jij meer tips over hoe je effectiever thuis kunt werken, hoe je als leidinggevende leidinggeeft aan een team dat volledig op afstand werkt of wil je weten hoe wij zelf zaken vanuit huis oppakken? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op, wij zijn goed te bereiken en denken en sparren graag met je mee!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen verwante artikelen

  Al bijna 20 jaar jouw HR Business Partner

  Wil jij meer weten?

  Neem contact met ons op.

  Hengelo
  Hazenweg 60
  7556 BM Hengelo
  Routebeschrijving
  074 349 40 74

  Deventer
  Keulenstraat 21
  7418 ET Deventer
  Routebeschrijving
  074 349 40 74

  Zwolle
  Grote Voort 207
  8041 BK Zwolle
  Routebeschrijving
  074 349 40 74

  Contact