2020, Een bewogen jaar

2020 begon voor ons zoals andere jaren met ambitieuze plannen voor het nieuwe jaar!!!  

Maar toen sloeg corona half maart in als een bom, ook bij ons! Dit hadden wij, net als de rest van Nederland nog nooit meegemaakt als organisatie. We hadden uiteraard wel een recessie meegemaakt, maar dit was iets van een totaal andere orde. Op voorspraak van de Minister-President moesten we allemaal thuiswerken en werden al onze agenda’s omgezet naar of video bel afspraken of afspraken werden geannuleerd. Niet leuk en het voelde raar, omdat het niet bij ons past. Wij staan immers voor deHuman Factor, waarin persoonlijke contact een grote rol speelt.

Er liepen via ons veel gesprekken voor vacatures bij verschillende werkgevers. Het was zeer interessant om te zien hoe verschillend de werkgevers met deze situatie omgingen. Zo was er bijvoorbeeld een werkgever waar de nieuwe werknemer niet meer binnen het bedrijf mocht komen en zodoende het ondertekenen van het contract op de parkeerplaats plaats vond. Maar zo was er bijvoorbeeld ook een kandidaat die de eerste dag ging starten in zijn nieuwe baan, maar op de eerste dag al duidelijk werd dat hij zijn proeftijd niet door zou komen door corona. Vele procedures die zich zelfs al in de eindfase bevonden, werden (tijdelijk) on hold gezet. Allemaal begrijpelijk. Ook wij als Eqib zijnde hebben destijds tijdelijk een stop op de variabele kosten gezet en kritisch naar de organisatie en de medewerkers gekeken. Niemand wist immers wat er nog komen zou, alle hens aan dek dus!

Kortom, we moesten allemaal even resetten en op een totaal andere manier gaan werken. Mijn collega’s en ik vonden het best lastig om elkaar niet meer dagelijks te zien. Hoe houd je grip op de zaak en zorg je dat iedereen ook vanuit huis contact met elkaar blijft hebben? Hoe houden we elkaar bij de les en blijven we het leuk vinden met elkaar?

De mens is flexibel

Maar mensen zijn flexibel, dat hebben we goed gemerkt! Al snel hadden we een werkwijze opgetuigd, waardoor we s ’ochtends om half 9 met de teams virtueel gingen koffiedrinken en samen de dag die voor ons lag doorspraken. Zo blijf je op informele wijze met elkaar in contact, weet je ook waar collega’s aan werken en hoe we elkaar verder kunnen helpen. En die vrijdagmiddagborrel? Ook die kon gewoon doorgaan! Elke vrijdag met de hele groep een drankje drinken met elkaar en quizjes houden, erg leuk en bijzonder om te zien!

Na een aantal weken zagen wij dat ondanks alle onzekerheid het leven doorging en dat klanten ook een manier hadden gevonden om zich aan te passen naar de nieuwe realiteit. Procedures werden weer opgestart en alles begon weer te lopen.

Vacatures en andere opdrachten voor ons HR Consultancy team kwamen weer binnen. Sommige bedrijven doen en deden het zelfs door corona veel beter of bedrijven die heel klein waren zijn gegroeid als kool! Ook wij als bedrijf pakten ons jaarplan er weer bij, gingen weer verder en hielden continu in het achterhoofd wat er nog zou kunnen komen…

In juni kwamen we nagenoeg allemaal weer op kantoor en in de zomer werkten we bijna allemaal weer fulltime vanuit kantoor, maar toen kwam de tweede golf in september. Hoe gemakkelijk we op 15 maart het roer omgooiden, hoe lastig ik het nu vond om dit weer te doen. Niet omdat het niet goed gegaan was, maar ik wilde gewoon liever niet weer terug naar die volledige thuiswerksituatie. Maar ook nu volgden we met elkaar de regels en schakelden weer snel om naar het thuiswerken en ook deze keer ging het ons allemaal prima af, echt petje af voor iedereen binnen ons team!

Ik merk wel dat iedereen nu wat meer gewend is aan de situatie. Bedrijven zijn ingespeeld op de extra hygiëne maatregelen en de 1,5 meter. En zijn nog steeds creatief in het vinden van oplossingen om met de beperkingen om te gaan. Dit maakt dat we nu nog steeds bij veel bedrijven (virtueel) welkom zijn en dat vacatures niet meer on hold worden gezet. Het bedrijfsleven gaat gewoon door en velen zitten er positief in. 

Hoe gaat 2021 eruit zien?

De krant staat vol met negatieve voorspellingen voor de arbeidsmarkt in de nasleep van Covid-19 maar gelukkig komt dit vooralsnog niet uit en de geluiden uit de markt die ik hoor zijn gelukkig nog steeds positief. Dus blijven wij als organisatie ook positief! Voor ons als bedrijf kunnen we dan ook terugkijken op een bewogen jaar maar gelukkig ook een goed jaar, waarin we gezien hebben dat ons team er echt voor gaat en dat we zelfs op afstand met elkaar een mooi resultaat kunnen neerzetten.

De NOW-regeling mogen we gelukkig terugbetalen, die hebben we niet nodig gehad.

Deels thuiswerken zal zeker wel de nieuwe norm worden, we hebben gezien met elkaar dat het wel kan en dat dit prima gaat. Het afleggen van bezoeken of gesprekken op afstand, dit kan voor een deel online, onze markt is daarmee een stuk groter geworden, want een online afspraak is zo gepland. Kortom, corona heeft ons ook weer nieuwe inzichten gebracht in onze business en onze werkwijze!

Het nieuwe jaar 2021 gaan we vol vertrouwen in: we zijn met elkaar mooie plannen aan het maken voor 2021 en zetten in op groei met onze organisatie en ons team!

Volgend jaar allemaal snel een vaccin en dan kunnen we hopelijk weer grotendeels op kantoor werken en elkaar en onze relaties weer vaker zien. Ik kan niet wachten tot we weer een event hebben of weer naar de voetbal kunnen. Tot snel!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Geen verwante artikelen

  Al bijna 20 jaar jouw HR Business Partner

  Wil jij meer weten?

  Neem contact met ons op.

  Hengelo
  Hazenweg 60
  7556 BM Hengelo
  Routebeschrijving
  074 349 40 74

  Deventer
  Keulenstraat 21
  7418 ET Deventer
  Routebeschrijving
  074 349 40 74

  Zwolle
  Grote Voort 207
  8041 BK Zwolle
  Routebeschrijving
  074 349 40 74

  Contact