“Als je geschoren wordt, moet je stil blijven zitten”
Dit kreeg ik ooit eens te horen toen ik in een tijd van laagconjunctuur aangaf te willen veranderen van baan. Het is een logische gedachte om je carrièreplannen in zo’n tijd op een laag pitje te zetten en af te wachten totdat de economie (en arbeidsmarkt) weer aantrekt.
Of niet?
Als recruiter spreek ik veel mensen voor vacatures die ik in beheer heb. Daar zitten sollicitanten bij die geen baan hebben maar de meerderheid heeft wel een (vaste) baan en ambieert een andere. Wij leven sinds een aantal maanden in een bijzondere tijd door de (economische) gevolgen van het Coronavirus. Veel sollicitanten met een vaste baan vinden het dan ook spannend om nu de “zekerheden” van een vast dienstverband op te geven.
Waarom besloot ik, en met mij vele sollicitanten, om tóch de stap te nemen?
In je werk zoek je, naast het verkrijgen van een inkomen, ook voldoening en werkgeluk. Om dan jarenlang je gevoelens opzij te zetten voor je carrière geeft stress en leidt in sommige gevallen tot overspannenheid of zelfs tot een burn-out. Daarnaast zien we het afgelopen jaar dat steeds meer mensen werk ambiëren wat er echt toe doet, werk waarin ze van betekenis kunnen zijn. Nieuw is dat de Coronacrisis dit verlangen heeft versterkt of bij meer mensen heeft aangewakkerd. We stellen ons de vraag hoe het toch zover heeft kunnen komen en we denken al na over het post-Corona tijdperk: hoe gaat onze wereld er straks uitzien? Dat zet aan tot bezinning.
De overwegingen
Een andere baan willen is bijvoorbeeld niet hetzelfde als een andere werkgever willen. Misschien vind je je werkzaamheden fantastisch, maar is het de werksfeer die ervoor zorgt dat je geen plezier meer hebt in je werk. Er zijn dan ook vier dingen die je kan overwegen:
- de werkzaamheden zelf
- de relatie met je manager en collega’s
- de mogelijkheden om door te groeien
- de manier waarop je huidige baan past bij jouw normen en waarden.
Iedere crisis biedt kansen
Zo zien we ook in deze crisis dat bedrijven floreren, het even goed doen als voor de crisis en ook veel slechter. Ondernemers en bedrijven zien kansen achter de problemen en creëren oplossingen. Dat maakt dat er in deze en de komende crisis, zeker nog kansen zijn om van baan te wisselen. Dit blijkt ook uit recent onderzoek van het UWV
De kansen
SollicitatieLab deed onlangs een onderzoek naar de manier waarop Nederlandse organisaties in de coronacrisis omgaan met sollicitatieprocedures. Ruim de helft van de veertig organisaties geeft aan de wervingsactiviteiten gewoon voort te zetten. De rest van de organisaties neemt momenteel geen nieuwe werknemers aan of zet in elk geval de werving gedeeltelijk stop. Van baan wisselen lijkt tot nu toe dus nog geen onmogelijke zoektocht. Zie ook dit artikel in het AD.
Licht aan het eind van de tunnel?
Gelukkig zijn er langzaamaan meer positieve geluiden te horen m.b.t. onze economie. De maand juli gaf een prima herstel aan en laat het een stevige groei zien t.o.v. het tweede kwartaal. Ook voor 2021 voorziet het Centraal Planbureau alweer een herstel (groei van 3,3%). Deze prognoses sluiten aan bij schattingen van andere economen, van onder meer Rabobank en ING.
No rain, no flowers
Onthoud dat ook deze crisis voorbij gaat en dat het wel eens een mooie kans zou kunnen zijn om te reflecteren en nieuwe talenten te ontwikkelen in een nieuwe omgeving. En nee, het zal waarschijnlijk niet makkelijk zijn om in deze tijd het besluit te nemen om te wisselen van baan. Maar onthoud ook dat goede kandidaten altijd wel weer aan de bak komen!